reklama

Styczeń 2015

Witajcie dziewczyny :-)
Emilchen, u mnie też trwa 16 tydzień, a ruchy czułam jakieś 5 dni temu (no chyba mi się nie wydawało, bo trwało to pół wieczora, aż zasnąć nie mogłam...), a później już nic... i też tak się zastanawiam, były i nie ma...

reklama
emilchen, spokojnie... :) ja w pierwszej ciąży czułam pierwsze ruchy dopiero po 18 - 19 tygodniu a jestem szczupła więc teoretycznie powinnam wcześniej...
Jeśli wcześniej czułaś jakieś ruchy (a wiesz, że to nie było przelewanie w żołądku), to spróbuj zjeść sobie coś słodkiego i położyć się na lewym boku (ze względu na ułożenie naszych organów ruchy dziecka lepiej wyczuwa się właśnie leżąć na lewym boku).
I... relaks! :)

Emilchen, ja tez tak slyszalam ze wiekszosc kobiet czuje ruchy dzidzi kolo 20 tyg. Nic sie nie martw, moze przez to bedzie spokojniejsze w przyszlosci :)
Ja jestem w 15 tyg a od jakis 4 dni raz w ciagu dnia czulam takie gilgotanie :) za kazdym razem wywoluje usmiech na twarzy :) a dzisiaj juz dwa razy poczulam :) jeeee :) jak na usg moj chlopak zobaczyl jak dzidzia sobie podskakuje to ze zdziwieniem zapytal jak to mozliwe ze ja tego nie czuje :) teraz juz zaczynam czuc :)

Indi, Ewelina ja się nie dziwię ze Wy stamtąd nie wracacie. Ja mieszkałam niedaleko Londynu ale rozstałam się z ex i wróciłam i tak już zostałam a mój mąż nie chce słyszeć o wyjeździe. Biedy nie mamy ale i tak tam żyło mi się lepiej niestety.

Emilchen podobno gorzej jak brzuch twardnieje bo wtedy to skurcze są. Mi lekarz powiedział żeby nie obmacywać brzucha bo macica tego nie lubi.

Pierwsze ruchy można poczuć nawet po 22 tygodniu dopiero tekże nie ma co panikować;) Każda ciąża inna i każda kobieta inna. Gorzej jak się czuje regularnie i nagle przestanie czuć.

U mnie jutro ostatni dzień 16 tygodnia;) 5 miesiąc to od kiedy się liczy??

emilchen przeciętnie w pierwszej ciąży ruchy czuć dopiero kolo 19-20 tyg rzadko się zdarza ze wcześniej, i tak szybko nawet tym które wiedzą ci to ruchy trudno określić czysto ruchy czy w brzuchu się kotluje ja np rzadko czuje i bardzo delikatne i tylko jak się na lewym boku położę to wtedy czasem z lewej,strony na dole czuje ale bardzo słabo bo mam łożysko z przodu i przez to wiele kobiet czuje ruchy dużo później

Unita nie sądze żeby to ruchy były jakvtak długo naczyń etapie to są krótkie często trudne do wyczucia bąbelki, falowanie w środku. Ja np często czuje jak mi cały brzuchvjezdzi i widać jak siecrusza ale tovwieczirem po jakiś misjach ale to napewno łożysko (mam na przedniej ścianie) a można by pomyśleć że ruchy ale wiem ze to nie ruchy bo na takie czucie intensywne jest dużo dużo za wcześnie tym bardziej na widoczne ruchy

Ewi - piąty miesiąc liczą dopiero od 18 tygodnia :)

Mój lekarz jakoś inaczej liczy te tygodnie... Wy jak macie 15 tydzień na suwaczkach to mówicie, że to 16 tydzień, a mój lekarz, że 15. Ja jestem dopiero w 13 tygodniu wg mojego ginekologa.

Właśnie wyczytałam w mądrej książce co jest dobre na zaparcia (może komuś się przyda):
1. wypicie rano na czczo szklanki ciepłej wody z cytryną (i w ogóle picie dużej ilości ciepłych płynów - przy okazji najlepiej gaszą pragnienie w takie upały)
2. picie soków ze świeżych warzyw i owoców (w tym seler!), z tym, że jeśli ktoś wcześniej stronił od takich rzeczy to powoli wprowadza coraz większe ilości bo inaczej będą wzdęcia
3. wcinanie kiwi
4. jedzenie owoców ze skórką
5. wcinanie płatków zbożowych i pełnoziarnistego pieczywa, roślin strączkowych i suszonych owoców
6. probiotyki - jogurty

A tak na marginesie - zaraz oszaleję z bólu.

Nieobecna Ty masz pełnych 13 tygodni i jeden dzień z 14 wiec leci 14 tydzień;) przeczytałam krwi zamiast kiwi i się zastanawiałam kurde jakiej krwi? świńskiej? Upał na mnie źle działa;)

nieobecna bo lekarze mówią o skończonym tyg!

Ewi mi lekarz mówił żeby tygodnie dzielić przez 4 (bo miesiąc ma 4 tyg i jak jest skończony np 16 tydz dziewuszka przez 4 i masz skończony 4 miesiąc czyli późniejszym idzie 5 ty który kończy się w 20 tyg bo 20/4=5 skończony)

reklama
Dziękuję wszystkim za pocieszenie :tak: to czekam aż i u mnie będą bąbelki :-D

a z tym spokojem to ciężko czasami :-p

Ja to sobie tak policzyłam że każdy miesiąc ciąży to 4 tygodnie i 3 dni i wtedy wychodzi mi idealnie moja data porodu :tak: 5 miesiąc zacznę dopiero 6 sierpnia...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry