reklama

Styczniowe mamy 2016 :)

Tu maz tez dostanie 2tyg tacierzynskiego nalezne i tez 100%platne . Jak rodzilam synka to nie bylismy malzenstwem a tez dostal te dwa tyg wiec moze to wlasnie zalezy od ojcostwa a nie statusu zwiazku. Nie wiem jak w polsce ale warto sie dowiedziec .. Fajnie miec partnera w domu te pierwsze dni, raz ze duza pomoc a dwa , ze uczymy sie siebie i dzidzia nawzajem. Jak ja zostalam sama z synkiem to zapomnialam co to sniadanie, prysznic , makeup przez pierwsze dni sama. Pozniej znalazlam system ale latwo nie bylo..:)

reklama
Nie załatwiałam nic , nawet nie wiedziałam, że muszę, ale to co przed porodem mam iść do urzędu stanu cywilnego i co powiedzieć?
No wiesz, nie wiem jak ten szef zareaguje w ogole na to, że on chce wziąć ten urlop ojcowski, a nie wypoczynkowy, oni mają jakieś dziwne układy z tym szefem ;/ Musze chyba mojemu powiedzieć, żeby sobie z nim pogadał. My będziemy brali ślub, ale dopiero we wrześniu, bo tak było planowane, a tu nagle ciąża haha xd

Nam polozna mówiła na szkole rodzenia wlasnie żeby to załatwić bo to jest ważne. Musicie oboje pojechać to urzędu stanu cywilnego i powiedziec ze w sprawie ustalenia ojcostwa. Chodzi o to że gdyby coś się stało to jako Partner nie wpisany jako ojciec przed porodem nie będzie miał do niczego praw ani szpital nie da mu żadnych informacji na twój temat czy na temat dziecka

Kalgor prawo do urlopu ojcowskiego jest niezależne pd waszego stanu cywilnego. Jedyne co, to musi wychowywać dziecko oraz złożyć wniosek o urlop ojcowski z przynajmniej 7 dniowym wyprzedzeniem.
Tacierzyński bez ślubu

My również jesteśmy bez ślubu a jedyna formalność jaką warto będzie załatwić to uznanie ojcostwa dziecka nienarodzonego. Czyli teraz, przed porodem, przejdziemy się do urzędu stanu cywilnego i oboje wypełnimy oświadczenia. Kilka min roboty, a ułatwi to formalności po urodzeniu dziecka. Tzn tata będzie mógł sam załatwiać w urzędzie, przychodni itp, w przeciwnym razie musielibyśmy wszystkie formalności załatwiać razem.
Pewnie inaczej to wygląda jeśli któraś mama chce podać w szpitalu "ojciec nieznany" i załatwiać wszystko sama. Ale to nie nasz przypadek więc nie zgłębiałam.

A jak już o tym mówimy to zapytam nie-mężatki: dziecku nadajecie nazwisko swoje czy partnera?

Ostatnia edycja:
Aha i te co maja inne nazwisko niż maź/ partner A dziecko ma nosić jego nazwisko pamiętajcie aby zabrać do szpitala akt małżeństwa albo ten dokument potwierdzający ojcostwo :)

A ja zrobiłam porządek z ubrankami dużo mi się tego nazbierało i nawet z karton uniwersalnych został co dla chłopaka się nadaje.Jeszcze czeka mnie pranie ale muszę kupić proszek dla niemowląt.
U nas ferie od 25 stycznia i jak by nie było będę z dwójką dzieciaków w domu. Mam tylko nadziej,że zdążę urodzić i wrócić do domu przed feriami bo jak młoda będzie w szkole to łatwiej będzie mi ogarnąć sytuację.

O matko ale skomplikowane :)

U nas wogole nie pytaja o małżeństwo w sensie takim ze to nic nie zmienia jest ojciec i matka dziecka s czy sa rszem czy nie to co to ma do rzeczy w sumie ?:)
Nazwisko to tez po prostu sie podaje przy urodzeniu dziecka, bo na karcie ciążowej sa dane ojca i matki i sie mowi ktore nazwisko.
A jak ojciec wpisany na karcie ciążowej to oczywiscie pełnie praw ojcowskich i urlopowych ma

reklama
U nas to samo Emenems :) pozniej jak maly sie urodzil juz to tylko jemu szlismy nadac imie a juz w papierach mial jakie nazwisko mial bo wpisywalam wtedy chlopaka jako ojca. Pozniej elektronicznie tylko wypelnialismy wniosek o potwierdzenie przeze mnie ze godze sie na nazwisko ojcai tyle. 3minuty roboty .. :)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry