• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Szczepienia

niedawno jakis pajac na gumce puscil newsa ze 5w1 powoduja autyzm
dzieki mamie doszlam do jednego z lepszych specjalistow w pl od szczepien, i genetyki
zwrocil mi uwage na jedno, pan piszacy artykul ciagle powtarzal "moje obserwacje", "statystyki zachorowan", "moi koledzy"...(ja zaobserwoawalm ze po kawie mam rozwolnienie, to nie musi zaraz znaczyc ze kazdy tak ma;))
zero wykonanych badan na ten temat, zero potwierdzonych naukowo dowodow, zero przypadkow, ktore jednoznacznie sa od tego a nie od tego...statystyki tez zmieniaja sie z roznych powodow, chocby epidemii, itp
pan w tym artykule od Kasi mowi ze szczepi sie male dzieci zeby nie bylo swiadkow na to ze dzieci szczepione gorzej sie rozwijaja... no troche to sie kupy nie trzyma, moje dziecie chocby szczepione bylo, jak i wiele innych a rozwija sie jak do tej pory super wzorowo, tyle ze jest len smierdzacy, ale to raczej nie od szczepionki ;-)
ekspertem nie jestem, ale w tego typu artykulach najpierw bym szukala kto napisal, kim ten ktos jest, i przede wszystkim czy jego slowa zostaly potwierdzone przez odpowiedni instytut/badania/innych lekarzy
jesli nie jest to traktuje to z przymrozeniem oka podobnie jak stwierdzenie ze kobieta ciezarna ktora lubi pietki chleba bedzie miec dziewczynke...
fakt z wszystkim trzeba uwazac, co za duzo to nie zdrowo, no ale sianie poplochu przez jakiegos homeopate to dla mnie sredni dowod na cokolwiek...
Jasiek byl szczepiony na rota i jestem zadowolona, bo to akurat przenosi sie zpredkoscia swiatla i nie musi dziecko zaraz w zlobku godzinami sterczec, wystarczy ze sie pojdzie do przychodni i nachucha pani z rejestracji ktora wczesniej lewitowala z kartami dzieci chorych...Mlodej ne szczpie bo kasy brak

reklama
u mnie szczepienie 5 w 1 kosztuje 105zł i pediatra poleciła mi to bardziej od 6 w 1:-p więc szczepię 5w1;-) rota kosztuje 300zł i niestety muszę to sobie odpuścić, choć ostatecznie może się i na to zdecyduję, ale zobaczę jak będę stała finansowo:-p

Co za artykuł:szok: Przeczytałam tylko kilka akapitów... Wierzę, że jest na wyrost, itd, ale jednak zasiał niepokój... Pomimo jakies wiedzy z zakresu mikrobiologii:-). Ja jestem raczej zwolennikiem szczepień! I uważam, wbrew opinii autora artykułu, że powinno się szczepić np. przeciw różyczce czy odrze. Dzięki temu własnie te choroby rzadko występują... Podobnie jak ospa czarna - już nie stwierdza się przypadków i po 1980 roku już się nie szczepi (młodzież i dziecie nie mają blizny na ramieniu). Nie będę szczepić np. przeciw ospie wietrznej, ale jeśli dziecko nie zachoruje do 15 roku życia, to pewnie zaszczepię, bo potem cieżko się przechodzi... Trzeba mysleć zdroworozsądkowo... Mój szwagier leczy się i swoje dzieci niekonwencjonalnie u jakiś szamanów:-D, którzy wmówili mu, ze antybiotyki "spychają" bakterie do kości:confused:??? A niby XXI wiek:-) Moja mama mówi, że kiedys nie było pojęcia kolki, więc kiedy ja wieczorami płakałam, jej babcia byla przekonana, że mnie zauroczono... Moje dziecie też, bo przez pierwszy tydzień taka spokojna była:-D
A szczepienie przeciw rota polecam, bo znam kilka przykladów zachorowań... Przebieg choroby masakryczny, a pobyt w szpitalu na pewno traumatyczny dla dziecka...

Ostatnia edycja:
wow ale artykuł:baffled:
grunt to zdrowy rozsądek a prawda jest taka, ze będą zwolennicy szczepionek (przemysł farmaceutyczny) i przeciwnicy
a my matki dla świętego spokoju i sumienia szczepić będziemy bo jak dopadnie jakaś choroba a nie było zastrzyku to plucie w buźkę murowane
my zdecydowaliśmy się na 6w1 i rota - ale to dopiero za 3 tygodnie się stanie bo Tymek jeszcze za młody:-)

ja szczepie 5w1 (u mnie kosztuje 140zł)pluis żółtaczka czyli 2 ukłucia no decyduje sie na rotawirusa ale przy drugim szczepienieu bo teraz kasy brak a pani dr powiedziała ze sie zmiescimy. Na pneumokoki szczepie ale jak mały bedzie miał 2 latka bo wtedy tylko 1 dawka starcza a mały i tak nie pójdzie do złobka to narazie sobie odpuszczam

a u nas 5w1 115 zł a 6w1 180 zł :-) a będziemy się szczepić pierwszą wersja czyli 5w1, natomiast na pnemokoki jak Młody skończy 2 latka :happy: jeśli chodzi o rota to się zastanawiam, bo do żłopka nie idzie więc zastanawiam czy jest sens..

reklama
Ja szczepie tymi 6 w 1 i na rotawirusy.Pneumokoki zabrakło kasy,ale zaszczepimy jak młody będzie miał 2 latka.Nie mamy do czynienia z dziećmi które chodzą do przedszkola więc nie ma się czym martwić nie ma takiego ryzyka

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry