reklama

Szczepionki

ja się nie znam, ale chyba też nie do końca rozumiem pytanie... :-(
my właśnie wróciliśmy ze szczepienia - mały padnięty, śpi tak bezwładnie (to normalne???)
mieliśmy zalecenie od neurologa, żeby szczepić DPTa więc mielibyśmy ją za darmo. Doktor powiedziała, że jakościowo jest to to samo co w skojarzonej, ale że będą wtedy trzy wkłucia i ja oczywiście wymiękłam mimo iż u nas nie jest jakoś super z kasą (ale i nie biednie). zrobiłam to w sumie dla swojego komfortu psychicznego i teraz mam takie mieszane uczucia...
no, ale nic. w każdym razie w sumie nawet nie zapłakał, a ja nie patrzyłam, więc generalnie było super!

reklama
PONAWIAM PYTANIE - BŁAGANIE ;-)

Justyna dostała DPTa (czyli te acelularne błonica tęzec ksztusiec) i do tego Hib w jednej strzykawce.
Kolejne szczepienie też te dwie dostanie w jednym wkłuciu (dzięki Bogu!) ale czy POLIO też do tego można dodać? Któraś juz jest po szczepieniach na Polio...?

Ja Ci niestety nie pomogę bo szczepiłam 5 w 1 i w tym już Polio jest.

chodzi mi o te dziewczyny, które szczepią darmowymi szczepionkami, ale błonica+tężec+ksztusiec kupują te acelularne (czyli DPTa, a nie darmowe DPTw). Bo do tych płatnych acelularnych można dodać Hib i wstrzyknąć za jednym wkłuciem. Zastanawiam się czy nie można też dodać polio do tej mieszanki żeby oszczędzić mojej wrażliwej Justynce cierpienia....

Ja szczepię 5 w 1. Dopiero teraz, bo wcześniej mała mi ciągle chorowała :/
Powiedzcie mi proszę- szczepiłyście na rotawirusy? Dla mnie to koszmarny wydatek (już to 5 w 1 to jak na mój budżet niebagatelne obciążenie) i sama w końcu nie wiem czy go ponosić czy może nie... Mała do żłobka nie pójdzie, z innymi dziećmi przebywać nie przebywa, to może nie trzeba? Jak sądzicie?

moja miała 3 wkucia. Jestem staromdna. Szkoda mi jej ale ja tez tak miałam i przezyłam i duuuuza jestem. Ma tylko bepłatna ta bekomórkowa jako zalecenie od neurologa.

natolin- bo rotawirusy trzeba zakończyć szczepienia wszystkie dawki prze 24 tygodniem, a miedzy dawkami musi być odstęp minimum 6 tygodni, wiece jedyna na jaka się jeszcze zdążyłaby załapać młoda to 2- dawkowy rotarix. Ale to jest 800 zł :/ to dla mnie potwornie dużo :(

aha, to nie wiedziałam, w takim razie my na pewno nie zaszczepimy.
a dawidowe ja Ciebie rozumiem i właśnie mam kaca moralnego, że nie zrobiłam jak Ty...

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry