Aniawa ja do odry/świnki/różyczki nie jestem przekonana mmo, że też znam dzieci u których powkłana świnka narobiła problemów, to nestety znam takie u których duzych problemów narobiło szczepienie... Ja sama nie wiem co gorsze. Wiem, że choroby zakaźne wieku dziecięcego jeśli nie dojdzie do powikłań czyli głównie przeziębienia podczas tej choroby przechodzą raczej gładko, nie wiem jeszcze co ostatecznie zrobimy z tą szczepionką, na pewno będziemy opóźniać...
Makuc ZGŁOSIĆ! Jak najbardziej, lekarz powinien o tym wiedzieć, powiem Ci że czasami my szczepimy na oddziale u nas dzieci u których wsytapił wcześniej NOP, czasami nie ma decyzji o odroczeniu szczepień a jedynie wskazanie aby dziecko było szczepione w warunkach szpitalnych tak na wszelki wypadek i czasami dzieci przychodzą do nas na oddział, sa szczepione, spędzają troche czasu na oddziale i wracają do domu jak jest ok. O wszystkich objawach ubocznych szczepienia zawsze trzeba mówić lekarzowi, nawet o zaczerwienieniu i obrzeku w miejscu wkłucia, o gorszym apetycie, problemach ze spaniem a o tym płaczu zwłaszcza.
Happybeti po WZW zadko coś sie dzieje, najbezpieczniejsza szczepionka p/WZW to Engerix, my na nią własnie zmeiniliśmy, bo pierwszą dawke w szpitalu dali nam wstrętny hepavax...