Dobranocka, więc tak, wg mojej wiedzy:
Engerix B ma Thiomersal ale zdecydowanie mniej (0,005% THIM) od szczepionek typu Euvax lub Hepavax (0,01% THIM) i jest najlepiej tolerowaną szczepionką p/WZW typu B przez niemowlęta i dzieci i najwięcej jest na jej temat różnego rodzaju badań klinicznych. W Krakowie jest z nim problem jesli chodzi o dostepność, ja musiałam kupić dawke dla dorosłego za 60 zł i dawalismy pół.
D, DT i DTP (Biomed) i
DTP (Sanofi) mają tez 0,01% THIM. Ne wiem jak z DTPa z GSK, le Infanrix IPV+HIB z GSK którym my szczepimy nie ma więc podejrzewam, że "ichniejsze" DTPa też nie.
Czyste sa też:
Act-Hib
Pedvax Hib
Procpomvax
Pentaxim
Tripacel
Co do MMR II i Varilrixu nie mam pojęcia bo jeszcze się tym nie interesowałam, tzn ne wiem czy bede szczepić...
Ogólnie jeśli chodzi o szczepienie to najbezpieczniejsze wydają się programy skandynawskie, gdzie dzieci są szczepione dopiero po 3 miesiącu życia. Świadczy o tym najmniejsza umieralność niemowląt w tych krajach. My opóźnialiśmy szczepienie do tego czasu, powiedziałam wprost w przychodni że nie zgadzam sie na szczepienia przed ukończeniem 3 miesiąca życia oprócz rota i II dawki wzw i cześć. Dlatego mamy obsuwkę i lecimy kalendarzem skandynawskim a co tam
Jakby ktoś chciał się zagłębić w temat to polecam stronki
EUVAC.NET - Vaccination schedules - By country
http://www.generationrescue.org/vaccines.html