reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepionki

reklama
przynajmniej tańsze niż Rota :laugh2: narazie trzymam kciuki aby niunia była zdrowa po Odrze i zdrowa 15 grudnia na pneumo. POtem będę myślała dalej

Mamaagusi,a czmuż to Michał miałby tu tylko indywidualnie pisać????Przecież nikt nie zarzuca mu nic,prosiłysmy,to odpowiedział i dzięki wielkie mu za to.A że mój osobisty pogląd na szczepionki jest hm....baaardzo sceptyczny,to chyba już wiadomo:-D;-):tak:.Ale to w niczym nie umniejsza pomocy Michała tutaj.Przeciez ja tylko swoje zdanie wyraziłam ,z myślą o tym,jak JA bym zrobiła,a nie,żeby kogoś oceniać.Kochana,oczywiście,że rozumiem,że Michał nie "zmusza" do szczepienia,sam zreszta napisał,że aż takim zagorzałym zwolennikiem szczepień nie jest (czy jakoś tak;)).
Swoją droga,to fajnie z nim masz,że tak indywidualnie o wszystkim możesz porozmawiac i sie poradzić.Nasz pediatra tez niby ok.,no,ale wiadomo,że "znajome" dziecko całkiem inaczej sie traktuje.
A jeszcze co do szczepień,to np. nasz lekarz tez uważa,ze powinno sie dzieci szczepić,cały wykład o wakcynologii nam zrobił na tamtej wizycie,ale jak mimo to stwierdziliśmy,że jednak na razie nie szczepimy,to nie namawiał jakoś szczególnie.
Więc naprawdę jeszcze raz powtórzę,ze to TYLKO MOJE spojrzenie na temat szczepienia Amelki,bo z myslą o niej pisałam,a każdy wybiera dla swojego dziecka to,co uważa za najlepsze dla jego dobra.
Mam nadzieję,że nie naplątałam za bardzo;-):***

jeszcze dla jasności dodam,że ja naprawdę boję się każdej choroby i żadnej nie lekceważę,ale boję się tez skutków ubocznych szczepienia,bo u nas były problemy.To nie jest tak,że powiedziałam sobie ,że nie będe szczepić i moje dziecko będzie jakies nietykalne i żadne choróbska jej nie dopadną.Cały czas sie martwię i mam wątpliwości.Ale tak mnie przeraziło to,co działo się wtedy z Amelką,że boję się jej na to narazić po raz kolejny,bo obawiam się,ze nastepnym razem moze nie być szczęśliwego zakończenia.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny do tej szczepionki na odrę/ospę/różę to dziecko musi być całkowicie zdrowe?
Bez kataru, kaszlu???
Ponaglenia jeszcze nie dostałam ale chcę wiedzieć w razie czego :-)

z tego co ja czytałam, kania, to podobno dobrze jeśli dziecko jest CAŁKOWICIE zdrowe, i nawet lepiej jak w tym czasie nie ząbkuje ciężko, bo to też osłabia organizm... i se człowiek takie rzeczy poczyta a potem s.ra za przeproszeniem w gacie przed szczepieniem:cool:

aha i żeby nie było nie uważam go za najmądrzejszego na świecie czy też za kogoś kto się nie myli jednak wiem że nie poradzi źle żeby zaimponować czy z powodu zbytniej pewności siebie i zawsze jeśli się waha lub czegoś nie wie to powie to wprost. bo zaraz wyjdzie że to jakieś moje góru czy coś.
masz rację Beti, dobrze mam, że mogę dokładnie o wszystko wypytać. i jestem mu niesamowicie wdzięczna za cierpliwość i taką dyspozycyjność dla mnie

Ostatnia edycja:
kania, myśle że przy każdym szczepieniu najlepiej jak dziecko jest całkowicie zdrowe, bo organizm nie jest wtedy osłabiony. Ale ostatnio jedna lekarka powiedziała że np. pneumokoki nie są bardzo obciążającą szczepionką więc teoretycznie można by było zaszczepić. Oczywiście zdecydowaliśmy nie szczepić póki co i ona też stwierdziła że nic na siłe i lepiej przełożyć. A z tego co wiem to odra/świnka/różyczka jest bardziej obciążająca więc tym bardziej bym się wstrzymała :tak:

reklama
nat, no własnie tu jest problem, bo narazie tylko odwołaliśmy te szczepienie w przyszłym tygodniu, a na kolejne nie możemy się zapisać bo do końca roku nie ma terminów :eek: Chociaż przy naszej częstotliwości chorowania to i tak nie wiem czy jakiś termin by nam pasował ;-) Jutro bede się jeszcze dowiadywać czy coś się zwolniło, albo zapiszemy się gdzieś indziej :happy:

Do góry