sluchajcie ja jeszcze wroce do tego oddychania przepona, czy ktoras z Was umialaby mi wytlumaczyc tak lopatologicznie na czym to polega, w sensie kiedy wiem ze oddycham przepona? Niestety tutaj do szkoly rodzenia dostepu nie mam, a w ksiazkach jakos tak bradzo zawile to wszystko opisuja.
reklama
karola7
Fanka BB :)
tetka przy takim zwyklym oddychaniu to rusza ci sie tylko klatka piersiowa, a jak przeponą to wdech głęboki i nabierasz powietrza do brzucha, a nie do płuc. No i wtedy widać jak brzunio rosnie. Podobno w ciąży oddychanie samo zmienia sie na przeponowe (bo chłopy to tylko tak), ale i tak trzeba pomóc sobie i maleństwu.
Kachna321bum
Naczytałam się wczoraj o porodach u listopadowych mamuś i teraz to już sama nie wiem czy się bardziej boję czy nie mogę doczekać.... Ale spać i tak nie mogłam. I efekt taki, że leń wstał o 10.00 ;D ;D ;D
Jak mi moja Ryba znowu powie, że zakupy dopiero jak będziemy znać płeć dziecka to go zdzielę, zrobię mu listę i powiem ile kasy potrzebuję i go nawet nie zabiorę !!
Jak mi moja Ryba znowu powie, że zakupy dopiero jak będziemy znać płeć dziecka to go zdzielę, zrobię mu listę i powiem ile kasy potrzebuję i go nawet nie zabiorę !!
Ja juz udowadnialam, ze jestem kosmitka. Ale wlasciwie kosmita ;-) Odkad pamietam mialam dziwnie i wlasnie oddychalam torem brzusznym (przepona).... smiesznie jakos tak ;-) Oczywiscie klatka tez umiem i czasami tak oddycham, ale.... no.... przynajmniej uczyc sie nie musze ;-)
Kachna321bum
Ja też oddycham czasem tak, że się klatka podnosi, a czasem tak, że brzuch. Ale na PO nas uczyli, że dzieci oddychają przeponą, więc może ja jeszcze po prostu z tego nie wyrosłam ;D ;D ;D
ewach6
ja nie chodzilam do szkoly rodzenia i nie chodze mimo drugiej ciąży. uwazam ze nie kazdemu sie przydaja rzeczy które tam ucza, niektóre mamy wrecz o tym zapominają. a o tym co robic zawsze mowi połózna odbierająca poród. Chociaz ciekawi mnie czego tam ucza.
aneta998
A ja mam dzisiaj ostatnie zajecia na szkole rodzenia i rozdanie dyplomów ;D :laugh:,
wczoraj cwiczylismy parcie ,przed polozna sprawdzala tetno babasków,no i po
probie tez (czy wszystko ok)i wtedy Natalka miala czkawke,
Niesamowite uczucie,
było tak fajnie słychać,

Polozna oczywiscie zabroniła nam cwiczyc parcie w domu,a powiem wam ze bylo to dosc meczace
jesli doliczyc do tego bol ,to na prawde wysilek dla silacza
:laugh:
Ale mobilizujące będzie to że jak pojawią sie juz bóle parte to do spotkania z dzieciaczkiem coraz bliżej

wczoraj cwiczylismy parcie ,przed polozna sprawdzala tetno babasków,no i po
probie tez (czy wszystko ok)i wtedy Natalka miala czkawke,
było tak fajnie słychać,
Polozna oczywiscie zabroniła nam cwiczyc parcie w domu,a powiem wam ze bylo to dosc meczace
jesli doliczyc do tego bol ,to na prawde wysilek dla silacza
Ale mobilizujące będzie to że jak pojawią sie juz bóle parte to do spotkania z dzieciaczkiem coraz bliżej

reklama
blond
mama dwoch urwiskow
oj kira z jakiej ty nam planety przylecialas