reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Szkoła rodzenia

Wiesz co, Kira... to już jest duża przesada, naprawdę. WENFLONY I ZESTAW DO KROPLÓWEK!!!??? No nie daj im panie Boże, żeby mnie ktoś zapytał w szpitalu o takie rzeczy. Pojadę jak z podartymi misiami, a awanturę umiem zrobić. W życiu. Do jasnej cholery, takie płacę składki i może jeszcze mam ze sobą łózko wziąć, żeby na korytarzu nie leżeć??? Jestem strasznie zbulwersowana w tym momencie. Mam nadzieję, że w gdańskich szpitalach nie mają takich pomysłów.

reklama
Ja doszlam do wniosku, ze nie kupuje tego wszystkiego (tylko te rzeczy, ktorych nikt mi nie musi gwarantowac, a wiem, ze ulatwia zycie mnie i malej). Przeciez gdybym nie chodzila na szkole rodzenia, to bym nie wiedziala, ze oni chca takie prezenty :-)
A zawsze moge powiedziec, ze zapomnialam, albo cos innego :-)
Mam ich w d...

Madzia_S pisze:
. Mam nadzieję, że w gdańskich szpitalach nie mają takich pomysłów.

w wojewódzkim trzeba miec swoją lewatywę, na klinicznej nie robią jej wcale chyba że pacjentka sama prosi tak mi położna mówiła
no i kubek ze sztućcami lepiej mieć swoje ;)

Na stronie wojewódzkiego są wymogi szpitala co zabrac m.in laktator bo inaczej należy kupic w szpitalnym sklepie nieźle co?
Ciekawe ile sobie licza ???

Co szpital, to inne wariactwa :-)
U nas np. z tego co wiem, to laktatory sa ogolnie dostepne i nie trzeba miec swojego....
Roznie to byla. A ciekawe, co robia, jak sie czlowiek nie zdazyl zaopatrzeyc i przyjechal wczesniej, bez tego wszystkiego?? Oslylaja na zakupy?? ;-)

Magduska pisze:
2. Szerokie pieluchowanie zacząć już w szpitalu. Na pampersa szeroko pieluchować tetrową pieluszką i tak do pierwszego USG bioderek które jest w 6 tyg życia obowiązkowe.

:o :o :o dla mnie to troszkę niepotrzebne... uważam że nie każde dziecko rodzi się z dysplazją bioderek i nie należy bez dokładnej diagnozy go pieluchować dwa razy... nie trzeba zaraz mu robić usg, ale są przecież różne testy ortopedyczne, które pozwalają stwierdzić czy maluch ma problem z bioderkami... Szerokie pieluchowanie zalecają pediatrzy!!! pierwsze słyszę, żeby była to bezpieczna zwykła profilaktyka!!!

Moj szpital prowadzi badania przesiewowe po urodzeniu. Wiec widac mozna cos juz wykryc w trzech pierwszych dobach po urodzeniu.
A z badaniem sluchu to jest tak, ze teraz juz wszystkie szpitale to wykonuja. Zadbal Owsiak. Tylko dzieki jego sprzetowi jest taka mozliwosc we wszystkich miejscach.

Dysplazji nie można wykryć przed porodem ani jej zapobiec. Wszystkie maluchy są badane zaraz po porodzie, jeszcze na oddziale noworodkowym, by wykryć ewentualną wadę.

Lekarz sprawdza, czy dziecko symetrycznie odwodzi na boki obie nóżki i czy przy ruchach głowa kości udowej nie wyskakuje ze stawu. Jeśli słychać wtedy wyraźny "klik", oznacza to, że staw jest niestabilny, a biodro z dysplazją. Lekarz bada też, czy fałdy pod pośladkami malucha są symetryczne i czy oba uda są równej długości. Jest to badanie rutynowe. Niesymetryczność fałdów nie świadczy jeszcze o dysplazji, natomiast nierówna długość ud to już objaw niepokojący, który może wskazywać na jej występowanie.

Jeżeli lekarz zauważy coś niepokojącego, zleci USG stawów biodrowych (w niektórych krajach takie badanie wykonuje się rutynowo u wszystkich dzieci zaraz po urodzeniu). USG znakomicie pokazuje ułożenie główki i panewki i jest zupełnie nieszkodliwe dla malucha. Nawet jeżeli budowa stawów wydaje się przy pierwszym badaniu prawidłowa, muszą one być zbadane ponownie, nie później niż w 4. tygodniu życia.

Po rozpoznaniu dysplazji lekarz zleca najczęściej układanie malucha na brzuchu. Może także zalecić tzw. szerokie pieluchowanie (obecnie coraz rzadziej lekarze stosują to zalecenie), które sprawia, że nóżki są ułożone w pozycji żabki: zgięte pod kątem prostym w stosunku do tułowia i rozłożone na boki. W takim ułożeniu staw przebudowuje się i rozwija.

reklama
Do góry