reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Szkoły rodzenia, zajęcia dla ciężarnych

Nie wiem jak na Ujastku ale ja dzisiaj dzwonilam do Żeromskiego a ze mam termin na okolice 21 pazdziernika to juz sie nie zalapie bo nie ma miejsc :-(

reklama
Dziewczyny, 5 kwietnia rusza kolejna edycja Nowoczesnej Szkoły Rodzenia w Joga Centrum, już tutaj kiedyś o tym pisałam. Program szkoły rodzenia poszerzony jest o aspekt emocjonalny i duchowy rodzicielstwa oraz praktyczne wykorzystanie różnorodnych naturalnych technik pomocnych w czasie ciąży, porodu i połogu z silnym akcentem na rolę taty w tych wydarzeniach.
W programie - zajęcia teoretyczne i praktyczne z wybitnymi specjalistami z zakresu polożnictwa, psychologii, fizjoterapii i dietetyki.
Zobaczcie jak wyglądają takie zajęcia, tu jest kilka zdjęć:
Szkoła Rodzenia | Facebook

Zachęcam, bo to naprawdę bardzo duża dawka potrzebnej wiedzy, podanej w bardzo przyjemny sposób :)

Strona główna

Zachęcam do zapoznania się z w/w strona internetową.

Byłam na rozmowie z położną z tego Centrum Medycznego i dowiedziałam się rzeczy o których nie miałam pojecia wiec chcialam sie nimi podzielić i z innymi mamami Krakowiankami :-D

Położne środowiskowe współpracują ze szpitalem Ujastek - to było głównie powodem mojej wizyty tam.
Dowiedziałam sie ze od 26 TC do 40 TC można korzystać z porad położnych w ramach opieki przed porodowej, dowiedziec sie jak zachowac sie w czasie porodu, jak zajac sie niemowlakiem itp. Idziesz tyle razy ile chcesz i pytasz o to o co chcesz.
Coś jak Szkoła Rodzenia tylko bezpłatna w ramach NFZ oraz indywidualna bez grup.
:tak:

Goraco zachecam do kontaktu z tymi położnymi gdyż są bardzo miłe i chętne do pomocy. Dodatkowo po porodzie przyjezdzaja do domu do maluszka:tak:

Ponieważ Ujastek jest w Hucie a ja mieszkam na kurdwanowie, dzisiaj kontaktowałam się z opisanym powyżej Erkade Centrum Medyczne z pytaniem czy jest możliwość współpracy tzn. wizyt po porodzie. Okazuje się że jedna z położnych, pani Mróz Lucyna, jest z mojej okolicy i może do mnie przyjeżdżać.
Czy ktoś zna panią Lucynę Mróz? Nie mogę znaleźć żadnych opinii w internecie :no:

Oprócz tego kontaktowałam się z pobliską przychodnią-tutaj pracuje p. Iwona Kapustka-również nie znam nikogo kto mógłby wyrazić swoje zdanie o opiece...
Może ktoś pomoże??

Jedyne co to wiem ze strony erkade że położne pracują w różnych godzinach, również w weekendy i wieczorem.Urodzić chcę w szpitalu Ujastek i tam się ktoś z Erkade pojawia i można w szpitalu wypełnić deklarację i sie od razu umówić na wizytę.

Dla odmiany na osiedlu urocza recepcjonistka powiedziała mi że " jak już pani urodzi dzidziusia, proszę przyjść do przychodni, wypełnić deklarację położnej dla dziecka, my damy pani numer to się pani umówi... Położna pracuje od 8 do 16, może do 17-zależy ile ma dzieci" a jeśli wyjdę ze szpitala w piątek to mam w poniedziałek dopiero dreptać do przychodni, brać numer i umawiać się na "niewiadomokiedy?" niestety numeru do położnej wcześniej nie dostanę więc się od niej nie dowiem. Dziwne to wsparcie jakieś...

Też się z nimi kontaktowałam i również dostalam namiar do p. Mróz oraz informacje ze deklaracje położnej będę mogła złożyć w szpitalu a jak wyjdę zadzwonić już bezpośrednio do Pani położnej i umówić się na wizytę.

Z utęsknieniem czekam aż mały zdecyduje się wychodzić - termin mam na dziś - a potem mogę zdać relacje jak kontakt z Panią położną wygląda w rzeczywistości.

Ja jestem juz skontaktowana z inna pania położna i do niej mam numer telefonu ;)
Wypelnilam do niej deklaracje juz na poczatku ciąży, a teraz moge sie z nia spotkac przed porodem w razie jakichś pytan.

katerinka jesli masz numer telefonu do Erkade to moze zadzwon tam i zapytaj czy mozesz sie spotkac z polozna przez porodem i z nia pogadac osobiscie? Bo ja ze swoja moge sie spotkac i wlasnie na Ujastku w budynku Szkoły Rodzenia.
Albo podejdz do Erdkade jak bedziesz nastepnym razem na SR (chyba ze jestes juz po?) Bo to kilka pokoi dalej od Szkoly rodzenia :)

Może komuś się przydadzą informacje które uzyskałam od marzenka84 odnośnie współpracy z p. Lucyną Mróz z Erkade.
Marzenka jest już w domku z dzidziusiem i pozwoliła mi wkleić z gg to czego się od niej dowiedziałam:

otóż Pani całkiem miła i konkretna
mieliśmy troche pytań wiec bez problemu na wszytskie odpowiadala i czekala na kolejne. Odpowiedziała na pytania, obejrzala malego i umowiła sie na nastepną wizytę. w razie kłopotow z małym powiedziała ze mozna dzwonic i pytac
Wyszliśmy ze szpitala w czwartek i od razu zadzwoniłam i na piatek juz sie umówilismy wiec mysle ze szybciej niz umowic się z panią z przychodni do której nawet nie ma sie bezpośredniego numeru i do ktorej nie można zadzwonic w "razie czego"
co do pepka to w szpitalu kazali psikac taki preparatem o ona sceptycznie do tego podeszla i powiedziala tylko zeby nie moczyc w kapieli
kapac co 2-3 dni nie codziennie
co do kosmetyków to do kapieli albo dolewac oliwke do wody albo zel do mycia napewno nei mydelka
jak w zelu jest jakis olejek to nie uzywac oliwki
kremów tez nie
przyjsc chyba ma 3 razy
na jutro sie umowiłam bo chce zeby mi pokazala jak kapac małego
a teraz wlaśnie do niej dzwonilam bo maly od 8 nie spi i ciagle płacze i juz nawet jesc nie chce
bo chyba go boli brzuszek to oczywiscie kazala podac wszystko co wczoraj jadłam i wyszlo na to ze albo od ciemnego chleba, albo od tunczyka w puszcze i kazala podac koperek
na spotkanie z nia musisz wiedziec co po kolei jadla z 3 ostatnich dni to Ci powie czego nie jesc bo szkodzi
i sprawdzała jak karmie czy dobrze trzymam itd

hop, podnoszę temat, bo 24 stycznia rozpoczyna się Nowoczesna Szkoła Rodzenia w Instytucie Świadomego Rodzicielstwa przy Joga Centrum.

Program kursu wygląda tak:
· zdobycie wiedzy o przebiegu ciąży, porodu i połogu wraz z towarzyszącymi im emocjom i trudnościom,
· poznanie naturalnych sposobów radzenia sobie z tymi trudnościami,
· przygotowanie się do aktywnego, naturalnego porodu,
· rola osoby towarzyszącej w czasie porodu,
· wprowadzenie w duchowy aspekt rodzicielstwa
· wiedza o żywieniu w czasie ciąży i karmienia piersią
· zdobycie pewności w opiece nad dzieckiem,
· sztuka karmienia piersią
· zbliżenie się emocjonalne z sobą, partnerem i dzieckiem,
· utworzenie grup wsparcia pomiędzy uczestnikami zajęć oraz nawiązanie nowych znajomości.

Wykłady prowadzone są w sposób bardzo praktyczny z możliwością wymiany doświadczeń i poznania się w grupie.
Na kursie otrzymacie fachowe przygotowanie i wsparcie, a także dużo materiałów pomocnych w momencie, gdy zostajecie już sam na sam z noworodkiem.

Kurs prowadzą:Agnieszka Grin-Walaszek (mama Pawła, Dominiki, Julitki, Zosi i Majki - urodzonej w domu; instruktorka jogi prowadząca od wielu lat zajęcia dla kobiet w ciąży i dla mam z niemowlętami) i Janusz Walaszek (tata - obecny przy porodach; naturoterapeuta, dietetyk) przy współpracy z położnymi: Renatą Hudecką, Lidią Kuśnierz, Hanną Pułczyńską, Jolantą Łaszczyk, psycholog Marią Kołodziejczyk oraz zaproszonymi gośćmi - specjalistami z dziedziny położnictwa, psychologii i duchowości rodzin.

Zajęcia odbywać się będą we wtorki w godz. 19.00 – 21.00, kurs trwa 3 miesiące.
Szczegółowy program na stronie www.swiadomerodzicielstwo.pl/szkola-rodzenia/

Jeszcze raz zachęcam :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Polecam szkołę rodzenia przy szpitalu Żeromskiego :-) Bardzo fajny sposób prowadzenia zajęć i chyba jako jedna z nielicznych szkoła jest darmowa. Tylko trzeba sie wcześnie zapisywać, przynajmniej 3 miesiące przed planowanym terminem rozpoczęciem cyklu zajęć, czyli niedługo po ujrzeniu 2 kreseczek na teście :-D

Do góry