reklama
Forum BabyBoom.pl

Dzień dobry

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Nacięcie krocza, czy cesarskie cięcie - oba zabiegi pozostawiają blizny. Czy ktoś ci powiedział w jaki sposób o nie zadbać, żeby po wygojeniu nie sprawiały ci dyskomfortu? Fizjoterapeutka Agata Skoworodko opowiada , czym są blizny, jak wygląda proces gojenia i jak możemy sobie pomóc, żeby je uelastycznić. Obejrzyj wywiad i podziel się swoim doświadczniem.

    A teraz coś totalnie babyboomowego. Jedna z naszych użytkowniczek pisze bardzo kobiecą książkę. Gorąco zapraszam do czytania i komentowania. Pomożesz się jej rozwinąć, podzielisz uwagami, słowami wsparcia? Przeczytaj

reklama

SZPINAK

sreberko

mała iskierka 05-09-08 :)
Dołączył(a)
21 Lipiec 2006
Postów
8 204
Miasto
za górami za.....
Rozwiązania
0
jak się zapatrujecie na szpinak ja ostatnio miałam okazję jeść pierogi ze szpinakiem i serem feta tylko mój małżonek na mnie dziwnie patrzył  ;D ale obiecał KIEDYŚ spróbować tylko to kiedyś
a tak wogóle to ja szpinaczek pod każdą postacią
macie może jakies ciekawe przepisy?? ;D
 
reklama

sallomea

Zaciekawiona BB
Dołączył(a)
17 Lipiec 2006
Postów
48
Miasto
Wrocław
Rozwiązania
0
mmmm szpinak. uwielbiam, chociaż niektórzy mylą go z trawą.
mój Rafał uwielbia, jak robię makaron ze szpinakiem:

makaron pene (rurki) + sos szpinakowy

sos:
proporcje na jeden obiad ok 3 dorosłe osoby:

1 op. szpinaku mrożonego, lub jeszcze lepiej duża siatka (1,5kg)liści szpinaku
1 śmietana kwaśna 12% lub 8% duża (400g)
3 ząbki czosnku
czosnek granulowany
1/2 kg dobrej kiełbaski do podsmażenia

gotujemy szpinak, odcedzamy, przekładamy do garnka i mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem do smaku (jak kto lubi, my wrzucamy duużo czosnku - tego w ząbkach posiekanego i jeszcze trochę granulowanego)
na patelni smażymy kiełbaskę pokrojoną w kostkę. podsmażoną dodajemy do sosu, mieszamy.

makaron na talerz, polać sosem, można posypać serem żółtym


kiedy byłam dzieckiem, moja mama często mieszała ugotowany szpinak z ugotowaną kaszą jęczmienną i do tego robiła jajka sadzone - również polecam.

ważne jest, żeby do przyrządzenia szpinaku użyć choć odrobinę tłuszczu - wtedy będziemy mieć szansę wchłonięcia żelaza, którego szpinak ma pod dostatkiem

życzę smacznego
 

sreberko

mała iskierka 05-09-08 :)
Dołączył(a)
21 Lipiec 2006
Postów
8 204
Miasto
za górami za.....
Rozwiązania
0
wielkie dzieki ja jestem dopiero na etapie jak tu przekonac Łukasza zeby zjadł cos nie miesnego ;D
 

minozka

Fanka BB :)
Dołączył(a)
16 Listopad 2004
Postów
1 748
Rozwiązania
0
osobiście: szpinak i owszem... z daleka, no może odraobnka na pizzy... ale moje dziecko dostaje w przedszkolu pierogi ze szpinakiem i w domu mówi, że jej smakowały te pierogi z brokułami :D
 

Magdabial

Fanka BB :)
Dołączył(a)
19 Czerwiec 2005
Postów
4 829
Miasto
Gdańsk
Rozwiązania
0
do niedawna nie mogłam patrzeć na szpinak - wspomnienia z przedszkola ;D
ale po namowie koleżanki spróbowałam właśnie penne, podonie robione jak wyżej
i zakochałamsię w tych liściach....

przynajmniej raz w tygodniu szpinak na talerzu :)
za mną jedzą i mąż i synek - nie mają innego wyjścia :) ale żadnych protestów nie słyszałąm....
no i jedna z koleżanek bb-owych podałą link do fajnej stronki
http://szpinak.prv.pl/ POLECAM
 

muśka

Zaciekawiona BB
Dołączył(a)
17 Marzec 2006
Postów
40
Rozwiązania
0
ja kocham szpinak a ostatnio koleżanka dała mi nowy przepis na kluseczki szpinakowe-niebo w gębie ;)

2 pęczki szpinaku (30 dkg)
2 żółtka
1 szklanka kaszy mannej ( jeśli ktoś bardzo nie lubi można ją zastapi 1 szklanka bułki tartej )
1 opakowanie serka kremowego typu bieluch
gałka muszkatałowa do smaku
sól i pieprz

Szpinak obgotowac (chwilkę) dobrze odcisnąc i drobno posiekac tak aby kluski sie nie rozpadały.
Do szpinaku dodac żółtka,serek i kasze.Doprawic gałka muszkatałowa solą i pieprzem.
Ciasto powinno stac pół godziny w lodówce.
Kluski kłaśc na osolony wrzątek,chwilkę gotowac,odcedzic.
Podawac z podsmarzoną tartą bułeczka na maśle lub z masłem czosnkowym.

Smacznego :)
 

sreberko

mała iskierka 05-09-08 :)
Dołączył(a)
21 Lipiec 2006
Postów
8 204
Miasto
za górami za.....
Rozwiązania
0
No prosze prosze
ciesze sie ze jest nas wiecej....:)
moj maz twierdzi ze trawska jesc nie bedzie 
a ja min raz w tygodniu
no coz obiecal ze kiedys moze zje...
pozyjemy zobaczymy ;)

pozdrowionka
 

wiccanka

Zaangażowana w BB
Dołączył(a)
12 Wrzesień 2005
Postów
148
Rozwiązania
0
Ja szpinak UWIELBIAM ! Mogę go jesc miskami zamiast czipsów na filmie ;) Zawsze z dużą ilością czosnku, przemycam go w kuchni gdzie się da - a i córcia go polubiła!
 
reklama

sreberko

mała iskierka 05-09-08 :)
Dołączył(a)
21 Lipiec 2006
Postów
8 204
Miasto
za górami za.....
Rozwiązania
0
wczoraj zrobilam krokiety ze szpinakiem dla mnie i gosci rewelacja a MOJ m nie tknie
no coz zjadl miesne :-)
 

Polecamy

null

Nowe wątki

reklama

Konkursy i testy

Test

Brzuszek dziecka potrzebuje pomocy? Sprawdź Eva/Qu Bambini

Zgłoszenia przyjmujemy do 27/10/2019

Konkurs

Wygraj zestawy od Pampers! Konkurs fotograficzny - To już umiem!

Zgłoszenia przyjmujemy do 24/09/2019

Konkurs

Konkurs: Mój czas na sok, moja chwila na sok

Zgłoszenia przyjmujemy do 23/09/2019

Nowe pytania

Do góry