mmmm szpinak. uwielbiam, chociaż niektórzy mylą go z trawą.
mój Rafał uwielbia, jak robię makaron ze szpinakiem:
makaron pene (rurki) + sos szpinakowy
sos:
proporcje na jeden obiad ok 3 dorosłe osoby:
1 op. szpinaku mrożonego, lub jeszcze lepiej duża siatka (1,5kg)liści szpinaku
1 śmietana kwaśna 12% lub 8% duża (400g)
3 ząbki czosnku
czosnek granulowany
1/2 kg dobrej kiełbaski do podsmażenia
gotujemy szpinak, odcedzamy, przekładamy do garnka i mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem do smaku (jak kto lubi, my wrzucamy duużo czosnku - tego w ząbkach posiekanego i jeszcze trochę granulowanego)
na patelni smażymy kiełbaskę pokrojoną w kostkę. podsmażoną dodajemy do sosu, mieszamy.
makaron na talerz, polać sosem, można posypać serem żółtym
kiedy byłam dzieckiem, moja mama często mieszała ugotowany szpinak z ugotowaną kaszą jęczmienną i do tego robiła jajka sadzone - również polecam.
ważne jest, żeby do przyrządzenia szpinaku użyć choć odrobinę tłuszczu - wtedy będziemy mieć szansę wchłonięcia żelaza, którego szpinak ma pod dostatkiem
życzę smacznego