reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Tutaj coś dla tych, które chcą co nieco stracić :) Gubimy kilogramy i centymetry.

Milenka a może do dietetyczki się przejdź, ustali ci dietę pod ciebie indywidualnie. Ja sporo z diety P korzystam, najważniejsze regularność posiłków zachować i nie pojadać pomiędzy.
Mnie idzie nieźle, żywieniowo wszystko zgodnie z planem, nawet jak pomiędzy głodna się robiłam to nie miałam odruchu w kierunku lodówki, tylko szklankę wody wypijałam.
Dziś dla odmiany killerem się katowałam, 20 minut i pot się lał litrami.
Mobilizuję się do ćwiczeń, bo znam swój organizm i wiem, że samą dietę niewiele wskóram, na samej diecie waga po prostu stoi mi w miejscu, ew max 2kg, a wtedy szybko zapał mi mija. A tak to i kondycję poprawię i mięśnie ujędrnię, bo zflaczała się zrobiłam po tej ciąży okropnie.
 
reklama
To ja dołączę do Was - może mnie to jakoś zmobilizuje. Co prawda do zagubienia mam niewiele, bo waga jest ok, ale ciało w kiepskiej kondycji. Jutro sprawdzę Magda - Twoje ćwiczenia. Tylko to bez męża, żeby nie rozpraszał ;-)
A że zdrowych rzeczy, zmobilizowałam się i nastawiłam w nowy rok nasiona na kiełki. Dziś już miałam na kanapkę :-) Tylko obiad zupełnie nie dietetyczny. No i słodyczy po świętach sporo, a straszny łasuch że mnie.
 
Milenka najlepiej jest zapisywać ile się zjadło w ciągu dnia, wtedy wszystko widać (grzeszki też) i łatwo podliczyć kalorie.
Ja tak robiłam i potem już na pamięć znałam co ma ile kalorii i co można z czym łączyć. Tylko wtedy musisz ważyć wszystko co jesz.
Teraz żałuję, że to wszystko skasowałam, bo myślałam że już mi się nie przyda :zawstydzona/y:
 
EDYSIEK tak robię,nie mam wagi kuchennej to utrudnione ale jest na necie przelicznik np na łyżeczki,szklanki itp a co sie nie da to na oko niestety.Ja się od 16 roku zycia odchudzałam,bo takie mi waga zawsze skakała to tez już troche wiem o co w tym chodzi;-).Teraz po porodzie zrobiłam błąd bo schowałam wagę i przywykłam do nadwagi,a od 2lat mi przybywało sporo bo ciaża jedna potem druga i tak poszło.

MAGDA jakbym dysponowała większą gotówką to pewnie bym poszłą jak celebrytki,dietetyk,siłka a do dzieci zatrudniął nianię na ten czas;-),ale ja się trzeba liczyć z groszem to nie bardzo.Diety od specjalistów są przeważnie drogie,do tego zlecają zrobić badania no i sama wizyta też pewnie prywatna musi być.Musi mi wystarczyć pomoc internetu.

U mnie juz skutki uboczne jak zwykle są,łydki i stopy tak mi wykręcało w nocy że wyłam,muszę kupić magnez z potasem.
 
Milenka niekoniecznie droga. My płacimy stówę za wizytę, na każdej dostaje dietę na 2 m-ce. Badania robił państwowo

Kilka naszych obiadków:

1/
ugotować 1/2 torebki kaszy gryczanej.
Na oliwę wrzucamy pokrojoną w plasterki cebulę oraz 3 drobno pokrojone pieczarki, chwile podsmażamy, podlewamy małą ilością wody. Dorzucamy pokrojonego w krążki pora (pół szt.) oraz pół papryk i pokrojonej w paseczki. Wciskamy czosnek i doprawiamy. Po kilku minutach smażenia dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy, trzymamy chwilę na ogniu.

2)
2 pomidory kroimy na małe kawałki i rozgniatamy. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą, gotujemy. Dodajemy oliwę, czosnek, doprawiamy. Dodajemy 1/2 cukinii startej na tarce, gotujemy kilka minut. Podajemy z 1,5 szklanki pełnoziarnistego makaronu posypane parmezanem

3)
3/4 szklanki makaronu pełnoziarnistego + natka pietruszki+ kilka łyżek pestek słonecznika+ łyżeczka oliwy z oliwek + łyżka siemienia lnianego + sól + kilka łyżek parmezanu. Wszystko dokladnie wymieszać.

4)
Cebulkę pokroić i podsmażyć. Dodajemy 1 startą marchew, dużego pomidora, szklankę poszatkowanej drobno kapusty pekińskiej, dusić 20 minut, dodać sól i pieprz. Podajemy z sznyclem drobiowym – 200g, namoczony w marynacie u upieczony

5)
200g schabu natrzeć majerankiem i solą. Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Jabłka obrać, pokroić na kawałki, posypać cukrem i dodać do schabu. Podlać wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Miękkie mięso pokroić na kawałki, obłożyć duszonymi jabłkami. Zjadamy z garścią sałaty z jogurtem.

Postaram się jeszcze coś powrzucać, może ktoś skorzysta, bo u mnie zawsze najgorzej z pomysłami było
 
Ostatnia edycja:
Magda masz rację, najgorzej z pomysłami.
To i ja coś wrzucę, to ze strony Chodakowskiej

STYCZEŃ!!!! TYDZIEŃ PIERWSZY

DZIEŃ 1
Owsianka z gruszką i migdałami
1 szklanka mleka 2% tł.
4 łyżki płatków owsianych
1/2 średniej gruszki
1 łyżka płatków migdałowych
½ łyżeczki miodu naturalnego

Płatki gotujemy na mleku do miękkości. Dodajemy gruszkę startą lub pokrojoną w kostkę, płatki migdałowe i miód.

Pasta z awokado i serem feta
½ średniego awokado
1 cienki plasterek sera feta
½ ząbka czosnku
1 łyżeczka posiekanej kolendry
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
3 czarne oliwki
1 łyżeczka cytryny
Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
4 pomidorki koktajlowe
1 kromka chleba razowego

Awokado umyj, natnij wzdłuż dookoła i przekręć w dłoniach każdą połowę w przeciwnym kierunku. Następnie wyjmij pestkę, obierz i pokrój. Oliwki pokrój w plastry. Owoc zmiksuj razem z serem feta, łyżeczką kolendry i pietruszki. Następnie dodaj wyciśnięty czosnek, cytrynę, oliwki. Dopraw pieprzem i solą. Smaruj pastą pumpernikiel i podawaj z pomidorkami koktajlowymi.

Gulasz warzywny z kaszą gryczaną
½ średniej marchewki
½ średniej pietruszki
½ średniego selera
½ średniego pora
¼ małej główki kapusty
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka oliwy z oliwek
liść laurowy, gałka muszkatołowa, majeranek, papryka słodka
sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
3 łyżki kaszy gryczanej
Wszystkie warzywa, umyte i oczyszczone pokroić w drobne słupki. Kapustę poszatkować. Rozdrobnione warzywa krótko podsmażyć na tłuszczu, dodać ok. 1 szklanki wody i poszatkowaną kapustę, przykryć i dusić ok. 25 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy. Gotowy gulasz podawać z kaszą gryczaną.

Krem z pomidorów ze świeżą bazylią
2 duże dojrzałe pomidory
2 łyżki jogurtu naturalnego
½ małej cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
Kilka listków bazylii
Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony

Pomidory, cebulę i czosnek drobno posiekać. Na oliwie poddusić cebulę i czosnek przez ok. 2-3 minuty. Wymieszać. Dodać pomidory i jogurt. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i gotować do miękkości. Całość zmiksować. Gotową zupę udekorować listkami świeżej bazylii.

Sałatka z wędzonym łososiem i sosem miodowo-cytrynowym
2 garście mieszanki sałat
6 pomidorków koktajlowych
50g wędzonego łososia
1 łyżka soku cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu naturalnego
½ łyżeczki musztardy Dijon
Sól morska, Pieprz czarny świeżo mielony

Łososia kroimy w podłużne paski. Sałatę przekładamy do miski, dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojonego łososia. Do miseczki wlewamy sok z cytryn, dodajemy sól i mieszamy, aby się rozpuściła. Cały czas mieszając stopniowo wlewamy oliwę by powstała gładka emulsja. Nadal mieszając, dodajemy miód i musztardę, doprawiamy do smaku pieprzem. Powstałym sosem polewamy sałatę, mieszamy i podajemy.

DZIEŃ 2
Twarożek z estragonem i pomidorkami koktajlowymi
2 plastry sera twarogowego półtłustego (80g)
Mały kawałek pora (5cm)
2 łyżki posiekanego estragonu
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 pomidorki koktajlowe
Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
2 kromki chleba razowego (80g)

Twarożek rozdrobnij widelcem na grubo i wymieszaj z jogurtem naturalnym. Dodaj sól i pieprz do smaku. Pora pokrój w krążki. Estragon grubo posiekaj. Następnie wymieszaj twaróg z porem i estragonem. Podawaj z chlebem razowym i pomidorkami koktajlowymi.

Sałatka owocowa z jogurtem naturalnym
1 małe jabłko
2 mandarynki
1 kiwi
1 łyżeczka rodzynek
1 małe opakowanie jogurtu naturalnego

Owoce obrać. Jabłko pokroić w kostkę. Mandarynki rozdzielić na cząstki, a kiwi pokroić w półplasterki. Na dnie pucharka ułożyć pokrojone owoce, zalać gęstym jogurtem. Sałatkę posypać rodzynkami.

Sałatka z kurczakiem i kuskusem
150g piersi z kurczaka
1 średni pomidor
1 mała cebula
3 łyżki kaszy kuskus
1 duża łyżka kremowego serka naturalnego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy z oliwek
pieprz czarny świeżo mielony, papryka ostra czerwona, chilli, oregano

Pierś kroimy na małe kawałki i obsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Pomidora obieramy ze skórki, kroimy i razem z posiekaną cebulą dusimy na patelni aż do momentu gdy pomidor zmięknie, podlewając w międzyczasie wodą. Dodajemy łyżeczkę koncentratu i dusimy do zgęstnienia. Przyprawiamy. Po chwili mieszamy sos z serkiem. Kaszę zalewamy wodą na 5 min. Po tym czasie dodajemy ją do sosu i całość łączymy z kurczakiem.

Koktajl buraczany ze szpinakiem
2 duże buraki czerwone
1 garść liści szpinaku
Pieprz biały

Buraki umyć, obrać i przepuścić przez sokowirówkę (Ew. zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć sok). Szpinak zblanszować, posiekać i dodać do soku. Koktajl doprawić białym pieprzem.

Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika i rzodkiewki
2 jajka
1 garść kiełków słonecznika
1 garść kiełków rzodkiewki
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1/4 pęczka szczypiorku
½ łyżeczki ostrej musztardy
Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony

Jajka ugotuj na twardo. W tym czasie przygotuj sos: oliwę i ocet połącz z musztardą i pokrojonym drobno szczypiorkiem. Całość dopraw solą i pieprzem. Przekrój jajka na ćwiartki. Na talerzu ułóż kiełki rzodkiewki i słonecznika. Poukładaj na nich ciepłe jajka i polej przygotowanym sosem.

DZIEŃ 3
Omlet z musem śliwkowym
2 jajka
3 łyżki mąki pełnoziarnistej
5 łyżek mleka 2% tł.
1 łyżeczka oliwy z oliwek
150 g śliwek mrożonych
1,5 łyżeczki miodu naturalnego
Sól morska, cynamon

Śliwki rozmrozić, podgrzać w rondlu z dodatkiem cynamonu i miodu, gotować około 20 minut i zmiksować na mus. Jaja lekko ubić mikserem z dodatkiem małej szczypty soli, dodać mąkę i mleko i dokładnie wymieszać. Patelnię wysmarować oliwą i rozgrzać, wylać jaja, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem aż omlet zetnie się z wierzchu. Złożyć omlet na pół, ułożyć na talerzu i polać musem śliwkowym.

Żytnie tosty z pastą pomidorową
1 średni pomidor
5 listków świeżej bazylii
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
1 kromka chleba żytniego

Pomidora sparz we wrzątku. Z obranego ze skórki pomidora wyjmij pestki. Miąższ pokrój w kosteczkę, dodaj posiekaną bazylię i dopraw solą i pieprzem. Następnie warzywa skrop oliwą i dokładnie utrzyj lub zmiksuj na gładką pastę. Pasta nałóż na tost z chleba żytniego.

Kasza jęczmienna z zieloną soczewicą, pomidorami i oliwkami
4 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej (60g)
1/3 szklanki zielonej soczewicy
1 średni pomidor
½ ząbka czosnku
2 łyżki zielonych oliwek
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka listków świeżej bazylii
sól morska, pieprz czarny świeżo mielony

Kaszę jęczmienną i soczewicę ugotować. Pomidory pokroić w kostkę, dusić razem z rozgniecionym czosnkiem, pokrojonymi oliwkami, posiekaną bazylią, oliwą z oliwek i przyprawami, aż odparuje większość wody. Dodać kaszę i soczewicę, dokładnie wymieszać. Gotowe danie udekorować świeżą bazylią.

Koktajl selerowy z imbirem
2 łodygi selera naciowego
Kawałek imbiru (długości 2-3cm)
3-4 szklanki wody mineralnej niegazowanej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Pieprz czarny świeżo mielony

Warzywa umyć i osuszyć. Selera obrać, pokroić i przełożyć do blendera. Obrany i pokrojony w plastry imbir dorzucić do selera. Dodać wodę mineralną i całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy koktajl doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.

Sałatka z indykiem, rukolą i oliwkami
½ średniego fileta z indyka
5 oliwek zielonych
2 garście rukoli
1 średni pomidor
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, papryka słodka

Fileta z indyka umyj, oczyść z błon i pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć indyka. Następnie posól go, popieprz i oprósz papryką. Smaż na średnim ogniu z obu stron na złoto przez ok. 15min. Rukolę umyj i osusz. Oliwki i pomidora posiekaj w plasterki. Wszystkie składniki ułóż na talerzu dodaj ciepłe kawałki mięsa. Oliwę i ocet wymieszaj ze sobą, dodaj sól i pieprz. Polej sosem sałatkę.

DZIEŃ 4
Jogurt naturalny z płatkami, orzechami i morelami suszonymi
Płatki owsiane 2 łyżki
Płatki jęczmienne 2 łyżki
Jogurt naturalny 3/4 szklanki (200ml)
Orzechy włoskie 2 sztuki
Morele suszone 2 sztuki
Miód naturalny 1 łyżeczka

Płatki zalać jogurtem naturalnym i odstawić na noc. Rano dodać pokrojone morele, posiekane orzechy, polać miodem i wymieszać.

Koktajl mandarynkowy z kefirem i otrębami żytnimi
2 mandarynki
½ szklanki kefiru
1 łyżka otrębów żytnich
Listki świeżej mięty

Mandarynki obierz i zmiksuj razem z kefirem i otrębami. Gotowy koktajl można ozdobić świeżą miętą.

Cukinia z brązowym ryżem i pomidorami
3 łyżki ryżu brązowego
½ średniej cukinii
1 średni pomidor
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka nasion słonecznika
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, majeranek, lubczyk, kurkuma
Brązowy ryż ugotować dodając odrobinę soli. Cukinię cienko obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić cukinię. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i również pokroić w kostkę, dodać do cukinii. Danie dusić ok. 15 minut dodając łyżeczkę majeranku, lubczyku, szczyptę pieprzu ziołowego. Pod koniec duszenia dodać ugotowany ryż i odrobinę kurkumy. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki i nasionami słonecznika.

Krem z zielonego groszku
200 g mrożonego zielonego groszku
100 g mrożonej włoszczyzny
1/2 średniej cebuli
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 szklanka wody
Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
Sos sojowy
Na łyżeczce oliwy zeszklić drobno pokrojoną cebulkę. Dodać groszek, włoszczyznę i zalać wodą. Gotować aż warzywa zmiękną, następnie zmiksować zupę na krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Na talerzu dodać łyżkę jogurtu naturalnego do zabielenia.

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i sosem jogurtowym
½ puszki tuńczyka w sosie własnym
1 jajko
3 liście sałaty lodowej
6 pomidorków koktajlowych
2 ogórki kiszone
½ papryki czerwonej
Sos:
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka posiekanego koperku
Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony

Warzywa umyć i osuszyć. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, pomidory i jajko pokroić w ósemki, ogórka w kostkę, a paprykę w paski. Całość delikatnie wymieszać z odsączonym tuńczykiem. Sałatkę polać sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego wymieszanego z sokiem z cytryny, koperkiem, solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

DZIEŃ 5
Kokosowa owsianka z suszonymi morelami
4 łyżki płatków owsianych
1 szklanka mleka 2% tł.
1 łyżka wiórków kokosowych
3 suszone morele
1/4 laski wanilii
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka miodu naturalnego

Do sporego rondla wlewamy mleko. Wrzucamy laskę wanilii i wsypujemy cynamon. Całość doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy płatki i wiórki, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień do minimum, gotujemy pod przykryciem, aż płatki dobrze zmiękną i wchłoną większość płynu, ok. 20-25 minut. Dodajemy pokrojone morele suszone i miód, mieszamy. Przed podaniem wyjmujemy wanilię.

Smoothie z kiwi i miętą
2 kiwi
1/4 pomarańczy
½ limonki
1 łyżeczka miodu
¼ pęczka świeżej mięty

Kiwi obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do blendera. Pomarańcze obieramy i dodajemy do kiwi. Wyciskamy sok z limonki i dodajemy go do owoców. Wrzucamy miętę i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy miód do smaku.

Dorsz z pieczonymi warzywami
1 średni filet z dorsza
1 średni ziemniak
¼ średniej papryki czerwonej
5 różyczek brokuła
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony i ulubione zioła

Zagotuj w garnku wodę z solą. Dokładnie umyj ziemniaka i razem ze skórką włóż do gotującej się wody. Gotuj przez 10–15 minut. Odcedź i wystudź. Podobnie postąp z brokułem, skracając czas gotowania do 2–3 minut. Filet z dorsza umyj w zimnej wodzie. Umytą rybę osusz ręcznikiem papierowym i oprósz solą i pieprzem. Nastaw piekarnik na 200°C. Ulubione zioła wymieszaj z oliwą z oliwek. Powstałą emulsją wysmaruj rybę. Przygotowaną rybę ułóż na papierze do pieczenia i zawiń w szczelną kieszonkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Po włożeniu ryby do piekarnika umyj i pokrój na kawałki paprykę. Ugotowane ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Ułóż plastry ziemniaków i kawałki papryki w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i oprósz solą. Włóż warzywa do piekarnika na 15 minut przed końcem pieczenia ryby. Na 10 min przed końcem pieczenia otwórz papierową kieszonkę, odsłaniając rybę. Po zakończeniu pieczenia przełóż rybę i warzywa na talerz.

Koktajl pomidorowy z papryczką chilli
¾ szklanki domowego przecieru pomidorowego
1 mała papryczka chilli
1 ½ łyżki otrębów żytnich
½ szklanki wody mineralnej niegazowanej

Domowy przecier pomidorowy zmiksować z posiekaną papryczką chili. Dodać otręby żytnie i wodę mineralną. Całość dokładnie wymieszać.

Sałatka z fasolki szparagowej i fety
1 porcja fasolki szparagowej (200g)
1 średni pomidor
1 plaster sera feta (40g)
Sos vinegrette
1 łyżka oliwy z oliwek
½ łyżeczki musztardy
½ łyżeczki miodu
kilka kropel soku z cytryny

Fasolkę szparagową ugotować we wrzącej wodzie. Pomidory i fetę pokroić w grubszą kostkę. Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i polać nim sałatkę.

DZIEŃ 6
Jajecznica z pomidorami i bazylią
2 jajka
1 łyżeczka oliwy z oliwek
½ ząbka czosnku
1 pomidor
Kilka listków świeżej bazylii
Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
2 kromki chleba żytniego

Czosnek pokrój w plastry, następnie na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż go lekko na małym ogniu. Zdejmij czosnek z patelni. Pomidora sparz wodą, obierz ze skóry i pokrój w grubą kostkę. Zwiększ temperaturę pod patelnią i wrzuć pokrojonego pomidora. Całość smaż przez chwilę. Następnie wbij 2 jajka. Całość dopraw solą, pieprzem i smaż. Pod koniec smażenia dodaj kilka listków świeżej bazylii.

Sałatka owocowa z mielonymi migdałami
½ średniej pomarańczy
½ średniego banana
5 zielonych winogron
1 łyżeczka startych migdałów
½ łyżeczki miodu

Owoce obrać i pokroić. Polać miodem i posypać startymi migdałami.

Bakłażan faszerowany
½ dużego bakłażana
5 łyżek fasoli czerwonej konserwowej
2/3 szklanki pomidorów z puszki
¼ średniej papryki czerwonej
¼ średniej papryki żółtej
¼ średniej cebuli
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2/3 szklanki makaronu pełnoziarnistego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Słodka papryka, oregano
Makaron ugotować al dente. Na oliwie zeszklić cebulkę, dodać pokrojoną drobno paprykę, chwilę dusić. Dodać pomidory i koncentrat, gotować ok.10 minut, przyprawić papryką, oregano, solą i pieprzem, wymieszać z makaronem. Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżką i posolić. Do środka nałożyć farsz, ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą i zapiekać 25 minut w temp. 170 stopni.

Koktajl brokułowy z kiełkami słonecznika
½ małego brokuła
½ szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki kiełków słonecznika
Woda mineralna niegazowana
chili

Połowę małego brokuła podzielić na różyczki i zblanszować. Następnie zmiksować z jogurtem naturalnym i kiełkami słonecznika. Dodać wodę mineralna do uzyskania odpowiedniej konsystencji i wymieszać. Gotowy koktajl doprawić chili.

Sałatka z grillowanym kurczakiem i rozmarynem
½ średniego fileta z kurczaka
2 garście mieszanki sałat
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
Rozmaryn
Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
Sos winegret:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka posiekanego koperku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki miodu
½ łyżeczki ostrej musztardy
Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony

Kurczaka oczyść z błon, umyj i pokrój w kostkę. Do miseczki wlej łyżkę oliwy z oliwek, sok z cytryny, dodaj sól, pieprz czarny i rozmaryn do smaku. Włóż do miseczki pokrojone kawałki kurczaka i pod przykryciem włóż do lodówki na ok. 30 min.Na naoliwiony ruszt połóż kawałki kurczaka i grilluj z każdej strony przez ok. 6 min. Przygotuj sos winegret: oliwę, ocet, musztardę, miód i posiekane zioła dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj wszystkie składniki. Do większej miski wsyp mix sałat i zalej sosem. Do tak przygotowanej sałaty dodaj grillowanego kurczaka i podawaj.

DZIEŃ 7
Ziołowe kuleczki z sera twarogowego z pumperniklem
2 plastry sera twarogowego półtłustego (80g)
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 średni pomidor
Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
2 kromki pempernikla
Twarożek przełóż do miski, rozgnieć widelcem, dodaj jogurt i przypraw solą i pieprzem. Następnie w dłoniach formuj kuleczki. Drobno posiekane zioła przesyp na talerz i obtaczaj w nich kuleczki. Gotowe ułóż na talerzach. Podawaj z pumperniklem i plastrami pomidora.

Koktajl bananowy z truskawkami i kiwi
1 kiwi
1/2 banana
2/3 szklanki mrożonych truskawek
½ szklanki mleka 2% tł.

Owoce obrać i zmiksować razem z mlekiem. Podawać od razu po przygotowaniu.

Grillowany indyk z cukinią i pesto
1 średni filet z indyka
½ średniej papryki czerwonej
½ średniej cukinii
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 garść rukoli
1 łyżeczka zielonego pesto
Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
3 łyżki komosy ryżowej

Pierś kroimy wzdłuż na paski. Cukinie kroimy wzdłuż na plastry, paprykę na ćwiartki. Wszystko wkładamy do miski, zalewamy oliwą, sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, odstawiamy na kilka minut. Układamy indyka na ruszcie, po chwili dokładamy cukinie i kawałki papryki, pieczemy z obu stron, aż wszystko się zrumieni i zmięknie. Układamy na półmisku kawałki upieczonego mięsa i jarzyn, przekładając rukolą, polewamy pesto, podajemy z ugotowaną komosą ryżową.

Zupa krem z awokado
½ dojrzałego awokado
½ średniego ogórka
1 łodyga selera naciowego
1/5 cebuli
2 łyżki jogurtu naturalnego
½ szklanki maślanki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z limonki
Kilka listków świeżej kolendry
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 ząbek czosnku
Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony

Awokado umyć, przekroić na pół i wyjąć pestkę. Miąższ awokado pokroić w kostkę. Ogórka i cebulę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Jogurt wymieszać z maślanką i zmiksować z kolendrą. Dodać awokado, ogórka, umytą i posiekaną łodygę selera naciowego, cebulę, oliwę i sok z limonki. Całość zmiksować. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżo rozgniecionym ząbkiem czosnku. Przed podaniem posypać szczypiorem.

Sałatka z brokułami, fasolką szparagową i ciecierzycą
1/2 małego brokuła
1/2 porcji fasolki szparagowej (100g)
3 łyżki gotowanej lub konserwowej ciecierzycy
6 pomidorków koktajlowych
1 łyżka pestek słonecznika
2 plastry sera feta (80g)
Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Sos:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy di jońskiej
1 łyżeczka miodu

Warzywa umyć i osuszyć. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie. Fasolkę szparagową i ciecierzycę także ugotować, wrzucając warzywa na wrzątek. Wymieszać ugotowane brokuły, fasolkę, ciecierzycę i przekrojone na pół pomidorki. Na wierzch posypać uprażonym na suchej patelni słonecznikiem i ułożyć pokrojony w kostkę ser feta. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu i polać sałatkę przed podaniem.

Ja dużo dowiedziałam się stąd Dieta odchudzająca, diety, odchudzanie, fitness – Vitalia.pl
 
Dzięki dziewczyny,na pewno skorzystam z przepisów,no poza koktajlami warzywnymi bo aż mnie oczepało na samą myśl:-D.Sporo z tych potraw mała mogłaby jesć ze mną więc plusy są.Znalazłam super forum prawdziwa skarbnica wiedzy,laski codziennie pisza swój jadłospis i pomagają sobie je ewentualnie korygować,niektóre dokładnie wiedzą jakie węglowodany z czym łączyć o jakich godzinach lepiej sie przyswajają itp.Jak trochę zamorzę żołądek to może sie tam zaloguje i mi pomogą.Powiem ze super sprawa,naprawdę mobilizujujące jak czyta się że nie tylko ja muszę sobie
 
Milenka a to forum to na Vitalii czy gdzie indziej? Ja właśnie tam podpatrywałam co dziewczyny jedzą i ogólnie dużo się dowiedziałam. Nawet mam tam swoje konto ;-)
 
reklama
Do góry