reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

U lekarza - choroby, szczepienia itd. - wszystko o zdrowiu naszych maluszkow

powiedzcię mi kiedy można najwcześniej zaszcepić maleństwo jak bierze antybiotyk ?? 2 tyg od ostatniej dawki czy jak???? czy 2 tygodnie od poprawy bo nam po 3 dawkach antybiotyku przeszło ??? raczej chyba ta pierwsza opcja??:baffled:

reklama
Aga, ale jak Sarze pediatra przepisala Pepti to wtedy w ciagu 2 dni zeszly jej te liszajki, a teraz znowu sie pojawily. Na szczescie buzke ma gladka, wiec nie wiem co moze byc tego przyczyna :baffled:

Emilianka, nam pediatra kazała przyjść na szczepienie właśnie po 2 tyg od odstawienia antybiotyku. Organizm musi mieć czas by dojść do siebie.

Moj Mlody dalej ma te biegunke. Dzwonilam wczoraj do naszej pediatry. Kazala odstawic leki i obserwowac, co sie bedzie dzialo. Mamy przyjsc w piatek na wazenie. Jezeli bedzie przybieral prawidlowo, to chyba taka jego natura, ze robi rzadkie kupki. Nie goraczkuje, jest wesoly, jakby nic mu nie dolegalo. Na wszelki wypadek okroilam swoja diete. Po jakim czasie moge spodziewac sie poprawy, gdyby to jednek byla sprawa alergiczna?

Moj Mlody dalej ma te biegunke. Dzwonilam wczoraj do naszej pediatry. Kazala odstawic leki i obserwowac, co sie bedzie dzialo. Mamy przyjsc w piatek na wazenie. Jezeli bedzie przybieral prawidlowo, to chyba taka jego natura, ze robi rzadkie kupki. Nie goraczkuje, jest wesoly, jakby nic mu nie dolegalo. Na wszelki wypadek okroilam swoja diete. Po jakim czasie moge spodziewac sie poprawy, gdyby to jednek byla sprawa alergiczna?

Mnie sie wydaje, że trudno powiedzieć o dziecku mającym biegunki, że "taka jego natura" :baffled:
U mojego Piotrusia było tak, że kupy były ciemnozielone, wodniste i z dużą ilością śluzu - typowy objaw alergiczny. 2 pediatrów zaleciło mi podawanie środka na "uspokojenie" jelit. Ponieważ Lacidofil u nas nie zadziałał, podałam mu Enterol 250 w saszetkach i po 5 dniach kupki wróciły do kolorów żółtych i bardziej normalnej konsystencji. Aha, Piotruś też normalnie przybierał na wadze.
U nas objawy alergiczne zeszły po ponad miesiącu stosowania przeze mnie diety - te skórne. Kupki poprawiły się ciut wcześniej, ale myślę, że te 2 tygodnie to minimum. Wcześniej raczej nie spodziewaj się cudownej poprawy. Sprawy alergiczne szybko wychodzą długo schodzą :-(

Aga, ale jak Sarze pediatra przepisala Pepti to wtedy w ciagu 2 dni zeszly jej te liszajki, a teraz znowu sie pojawily. Na szczescie buzke ma gladka, wiec nie wiem co moze byc tego przyczyna :baffled:

ja nie pytałam koleżanki po czym lekarz zaproponował zmianę mleka (z jakiego powodu),tylko jak z nią rozmawiałam to mówiła ze długo dawała młodemu pepti ale cos mu nie służyło i zmieniła na sojowe no i od razu było lepiej .no ale niektóre dzieci znowu sojowego tez nie mogą bo nie tolerują sojowego białka.ewcia ma takie delikatne zmiany skórne cały czas ale mleka już nie zmienimy bo nawet nie ma na jakie, chyba poza nutramigenem nić mniej alergicznego nie ma.smaruje ja masciami i dostaje krople fenistil i tyle. ja też sama nie wiem co jeszcze można zrobić. w styczniu na wizycie zapytam o poradę u alergologa.w tym roku juz wizyt u lekarza nie planuję.

Mnie sie wydaje, że trudno powiedzieć o dziecku mającym biegunki, że "taka jego natura" :baffled:
U mojego Piotrusia było tak, że kupy były ciemnozielone, wodniste i z dużą ilością śluzu - typowy objaw alergiczny. 2 pediatrów zaleciło mi podawanie środka na "uspokojenie" jelit. Ponieważ Lacidofil u nas nie zadziałał, podałam mu Enterol 250 w saszetkach i po 5 dniach kupki wróciły do kolorów żółtych i bardziej normalnej konsystencji. Aha, Piotruś też normalnie przybierał na wadze.
U nas objawy alergiczne zeszły po ponad miesiącu stosowania przeze mnie diety - te skórne. Kupki poprawiły się ciut wcześniej, ale myślę, że te 2 tygodnie to minimum. Wcześniej raczej nie spodziewaj się cudownej poprawy. Sprawy alergiczne szybko wychodzą długo schodzą :-(

no dokładnie. my już ponad dwa miesiące jesteśmy na nutrze a zmiany na skórze są cały czas. napewno nie takie jak były przed zmianą mleka ale jednak są.

Dziewczyny, moj Piotrus nie ma zadnych zmian skornych. Pytalam lekarke czy to nie wyglada na alergie, ale powiedziala, ze malo prawdopodobne. To ona powiedziala, ze byc moze taka natura Piotrusia, ze robi rzadkie kupy. Dzis np. byly zolte, ale dalej rzadkie. Jak w piatek nic nam nie poradzi, to sprobuje dac mu marchwianke z HIPP-a i poszukam innego lekarza (choc z tym bedzie problem, bo mieszkam w malutkiej miejscowosci i wyboru nie ma tu zadnego, a zeby gdzies jechac, to trzeba miec namiary na konkretnego lekarza...).

Ollesia zielone kupy jako pierwsze sygnalizują/mogą sygnalizować problemy alergiczne. Dopiero później dochodzi/lub nie wysypka.

Dziecko może robić rzadkie kupki - takie robi Piotruś - byle nie były one ciemno cielone ze śluzem lub krwią.

Może to nie jest alergia tylko np nietolerancja czegoś co Ty jesz? :confused:

Musisz po prostu obserwować Piotrusia, bo może faktycznie nic się nie dzieje :tak:

reklama
Dzieki, Leyna, za wszystkie rady. Dzis jest lepiej niz wczoraj, bo Pitulek przez caly dzien nie robil kupy. Ostatnia (niestety rzadka) mial o 5 rano. Moze bedzie dobrze. Jutro idziemy na kontrole do lekarza.

Do góry