reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

U lekarza

Tynka mój brzdąc w 20 tyg 1 d ważył 385 gram (+/- 50gram) i lekarz mówił, że jest ok. Waga Twojej dzidzi też wydaje mi się jak najbardziej w porządku:) Tym bardziej, że podawana masa jest tylko przypuszczalna.

A ja po wizycie jestem mega zadowolona!

Lekarz rewelacyjny, prześwietlił moje dziecko na wszystkie strony po kilka razy, wykluczył rozszczep kręgosłupa i podniebienia, żadnych wad rozwojowych nie zauważył, serduszko pięknie, równiutko bije, wielkość dzidzi zgodna z wiekiem ciąży i w ogóle wszystko super! Pokazywał nam rączki i nóżki i zwracał uwagę na ich ułożenie, które często może wskazywać na jakieś wady genetyczne,których też u naszej dzidzi nie zauważył:)
Jestem teraz jakaś spokojna i nie zamartwiam się tak bardzo jak wcześniej, tym bardziej, że dzidzia non stop daje o sobie znać porządnymi kopniakami:)

Ostatnia edycja:
reklama
moje dziecko w 22 tyg waży 500g i jest to dość dużo, wagą nie ma się co przejmować, bo to jest tylko orientacyjny pomiar, jak się urodzą nasze maleństwa to jedno będzie miało 2900 inne 4000 g i też będzie ok, najważniejsze aby dobrze się rozwijało :)

Tynka spokojnie ja bylam w zeszlym tyg czyli 20 tydz 2 dzien i mi w karte wpisala ze mlody wazy 450g!

ale naprawde nie ma czym sie przejmowac! oni to podaja w przyblizeniu wiec pewnie tez zalezy od sprzetu na ktorym badaja!

Właśnie wróciłam z wizyty u gin. Zdziwiłam się, że zrobiła mi jednak usg połówkowe (tak czy siak nie rezygnujemy z piątkowego 3D ;-) )
Ciąża troszkę młodsza 20t 6d według usg. Maleństwo waży 334gr - w normie, główka cała, kręgosłup piękny, stópki równo, długa kość udowa wszystko na chwilę obecną jest ok :-)

Złośliwe jedynie :-p bo nóżkę trzymało między nóżkami. Tak się ustawiło, że widziałyśmy pośladki i niby nic tam nie ma, więc możliwe, że dziewczynka, ale z drugiej strony gin nie chce przesądzać, bo może się okazać, że siusiak jest, bo jest odchylony albo przylegający :-( więc czekamy na piątek.

Dostałam skierowanie na:
morfologię,
mocz ogólne,
TOXO,
i glukoze ;-( (na czczo plus po 2h po 75g(!) gluzkozy)

Pytałam czy mogę dać kilka kropel cytryny to powiedziała mi, że mogę nawet połowe zalać cytryną, więc oddycham z ulgą. Jakoś to przełknę.

Teraz czekamy na piątek...

Mnie ta nieprzyjemność tyczyła się na kilka dni przed zapłodnieniem, w maju. Do dziś mnie odpycha myśl :-( bardzo źle to zniosłam. Dlatego chcę wypróbować ten patent. Zrobić trzeba.
Zapomniałam, mocz ok, p/ciała HCV ujemny, HIV- ujemny. Więc ok :)

dziewczyny szybciutko macie ta glukoze :-) o ile sie nie myle mi lekarz mowil, ze ok 24 tyg. bedziemy robic :-)
Ja pojutrze mam polowkowe USG i mamy nadzieje, ze tym razem dzidzia nie bedzie sie chowac i w koncu dowiemy sie czy jest chlopcem czy dziewczynka :tak: a najwazniejsze, zeby bylo wszytko ok :-) Juniorek kopie i kopie, mam strasznie nadpobudliwe dziecko :-D
a dzis bylam znow oddac mocz do analizy, jakies 3 tyg temu, wyszedl bardzo zly wynik :-( zapalenie drog moczowych, na dodatek bezobjawowe :szok: nawet bym nie pomyslala, ze cos mi jest. Ginka przepisala Furagin, pozniej Urosept, ktory biore do dzis, jesli to nie da rady to niestety konieczny bedzie antybiotyk :-(

aaa i potarzalam w zeszlym tyg tokso, na szczescie ujemna :-)

ja mimo, że mam skierowanie na badanie z 75g glukozy - mam je zrobić przed kolejną wizytą, czyli w 26 tyg, także chyba standardowo...

Mojej się pytałam czy to nie za wcześnie i czy mam ją zrobić tuż przed naszą wizyta 3.11, ale powiedziała, że ważne by zrobić cukier do 28 tyg. Więc jak znajdę siłę to mam przyjść i zrobić :-p

reklama
Do góry