reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Urlop macierzyński

andzii21

Fanka BB :)
Witam. Już niedługo zbliża się termin mojego porodu w związku z czym mam pytanie jak załatwić urlop macierzynski ? Dodam że umowę o pracę mam na stałe, a l4 wypłaca mi ZUS.

reklama
Rozwiązanie
Jeśli zdecydujesz, że chciałabyś przez cały rok mieć wypłacane 80% pensji, wtedy musisz pilnować, żeby nie przekroczyć tego terminu 21 dni od dnia porodu.

Jeśli nie wiesz jeszcze, czy będziesz chciała brać urlop rodzicielski czy nie, to składasz tylko wniosek o urlop macierzyński, wtedy masz płatne 100%. Jeśli zdecydujesz, że jednak chcesz później wziąć ten rodzicielski, to możesz w każdej chwili złożyć wniosek o ten urlop, ale nie później niż 3 tygodnie przed końcem macierzyńskiego. Najlepiej nie czekać do samego końca, żeby nie przegapić terminu. Wtedy masz przez pół roku płatne 100% i przez pół 60%.

Możesz też od razu zdecydować się na opcję 100% i 60%, ale wtedy musisz we wnioskach odpowiednio to zaznaczyć.

Tak jak witch pisze...
@andzii21 W przypadku najniższej krajowej opłaca się wziąć opcję 100% przez pół roku, a przez kolejne 60% wynagrodzenia. 60% to ok 900zł i wyrównają Ci to do 1000zł - a to oznacza, że dostaniesz o jakieś 600zł więcej niż w przypadku 80% przez cały okres macierzyńskiego

reklama
@andzii21 W przypadku najniższej krajowej opłaca się wziąć opcję 100% przez pół roku, a przez kolejne 60% wynagrodzenia. 60% to ok 900zł i wyrównają Ci to do 1000zł - a to oznacza, że dostaniesz o jakieś 600zł więcej niż w przypadku 80% przez cały okres macierzyńskiego
Ale ja tez mialam najniższa i bralam na 80 1430..

Czytałam trochę w internecie na temat tych urlopów: macierzyńskiego, rodzicielskiego i wychowawczego. Z tego co rozumiem to wysokość wynagrodzenia bedzie zależała od tego czy złożę wniosek do 21 po urodzeniu dziecka.. I podobno o macierzyński nie muszę składać wniosku tylko o rodzicielski itd.
Teraz to juz nie wiem jak to ogarnąć..
Myślałam ze w tym wniosku zaznaczę opcję wynagrodzenia jakie mi odpowiada a teraz juz nie wiem.

Czytałam trochę w internecie na temat tych urlopów: macierzyńskiego, rodzicielskiego i wychowawczego. Z tego co rozumiem to wysokość wynagrodzenia bedzie zależała od tego czy złożę wniosek do 21 po urodzeniu dziecka.. I podobno o macierzyński nie muszę składać wniosku tylko o rodzicielski itd.
Teraz to juz nie wiem jak to ogarnąć..
Myślałam ze w tym wniosku zaznaczę opcję wynagrodzenia jakie mi odpowiada a teraz juz nie wiem.
Niee..wysylaja Ci wnioski z kadr i wypelniasz tam na macierzynskie i rodzicielskie razem .

I zaznaczasz opcje albo 80 albo 100 i 60.
Ja bylam na 80.
I dostajesz 80% pensji. U mnie to bylo 1430 zł .
Zrób to przed porodem po porodzie dostarczysz akt urodzenia tylko.
Zadzwon do biura niech Ci wysla wniosek wypelnisz i odeslesz.
Nie komninuj nie czytaj w necie tylko tak jak wyżej.

Niee..wysylaja Ci wnioski z kadr i wypelniasz tam na macierzynskie i rodzicielskie razem .

I zaznaczasz opcje albo 80 albo 100 i 60.
Ja bylam na 80.
I dostajesz 80% pensji. U mnie to bylo 1430 zł .
Zrób to przed porodem po porodzie dostarczysz akt urodzenia tylko.
Zadzwon do biura niech Ci wysla wniosek wypelnisz i odeslesz.
Nie komninuj nie czytaj w necie tylko tak jak wyżej.
A poszła Pani w tym roku na urlop macierzyński ?

reklama
Do góry