reklama
Rozwiązanie
Jeśli zdecydujesz, że chciałabyś przez cały rok mieć wypłacane 80% pensji, wtedy musisz pilnować, żeby nie przekroczyć tego terminu 21 dni od dnia porodu.
Jeśli nie wiesz jeszcze, czy będziesz chciała brać urlop rodzicielski czy nie, to składasz tylko wniosek o urlop macierzyński, wtedy masz płatne 100%. Jeśli zdecydujesz, że jednak chcesz później wziąć ten rodzicielski, to możesz w każdej chwili złożyć wniosek o ten urlop, ale nie później niż 3 tygodnie przed końcem macierzyńskiego. Najlepiej nie czekać do samego końca, żeby nie przegapić terminu. Wtedy masz przez pół roku płatne 100% i przez pół 60%.
Możesz też od razu zdecydować się na opcję 100% i 60%, ale wtedy musisz we wnioskach odpowiednio to zaznaczyć.
Tak jak witch pisze...
reklama
Ale ja tez mialam najniższa i bralam na 80 1430..@andzii21 W przypadku najniższej krajowej opłaca się wziąć opcję 100% przez pół roku, a przez kolejne 60% wynagrodzenia. 60% to ok 900zł i wyrównają Ci to do 1000zł - a to oznacza, że dostaniesz o jakieś 600zł więcej niż w przypadku 80% przez cały okres macierzyńskiego
Czytałam trochę w internecie na temat tych urlopów: macierzyńskiego, rodzicielskiego i wychowawczego. Z tego co rozumiem to wysokość wynagrodzenia bedzie zależała od tego czy złożę wniosek do 21 po urodzeniu dziecka.. I podobno o macierzyński nie muszę składać wniosku tylko o rodzicielski itd.
Teraz to juz nie wiem jak to ogarnąć..
Myślałam ze w tym wniosku zaznaczę opcję wynagrodzenia jakie mi odpowiada a teraz juz nie wiem.
Myślałam ze w tym wniosku zaznaczę opcję wynagrodzenia jakie mi odpowiada a teraz juz nie wiem.
Niee..wysylaja Ci wnioski z kadr i wypelniasz tam na macierzynskie i rodzicielskie razem .Czytałam trochę w internecie na temat tych urlopów: macierzyńskiego, rodzicielskiego i wychowawczego. Z tego co rozumiem to wysokość wynagrodzenia bedzie zależała od tego czy złożę wniosek do 21 po urodzeniu dziecka.. I podobno o macierzyński nie muszę składać wniosku tylko o rodzicielski itd.
I zaznaczasz opcje albo 80 albo 100 i 60.
Ja bylam na 80.
I dostajesz 80% pensji. U mnie to bylo 1430 zł .
Zrób to przed porodem po porodzie dostarczysz akt urodzenia tylko.
Zadzwon do biura niech Ci wysla wniosek wypelnisz i odeslesz.
Nie komninuj nie czytaj w necie tylko tak jak wyżej.
A poszła Pani w tym roku na urlop macierzyński ?Niee..wysylaja Ci wnioski z kadr i wypelniasz tam na macierzynskie i rodzicielskie razem .
I zaznaczasz opcje albo 80 albo 100 i 60.
Ja bylam na 80.
I dostajesz 80% pensji. U mnie to bylo 1430 zł .
Zrób to przed porodem po porodzie dostarczysz akt urodzenia tylko.
Zadzwon do biura niech Ci wysla wniosek wypelnisz i odeslesz.
Nie komninuj nie czytaj w necie tylko tak jak wyżej.
Ja bylam od grudnia 2016 do grudnia 17A poszła Pani w tym roku na urlop macierzyński ?
reklama