reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

W co się bawić z dzieciaczkami?

majandra

Mamusia Maciusia 17/08/07
Miasto
z brzucha mojej mamy ;)
Pozwoliłam sobie stworzyć ten wątek jak pierwsza, bo Hruda jest w potrzebie. Luandzia, wybacz.:zawstydzona/y:

Pomysły ściągnięte z naszego forum, ale już nie pamiętam dokładnie z jakiego miesiąca:-p

24 tyg.
baw sie w upuszczanie i podnoszenie
baw się w dawanie i zbieranie
często powtarzaj jego imię
pokazuj czynności i ich skutki (np. potocz piłkę i powiedz ,że sie toczy)
gdy daje znać ,że chce bys przyszła podejdź do niego wyciągając ręce, zawołaj po imieniu
baw sie w podskakiwanie
baw sie w samoloty
kładź go obok siebie i odrywajcie od podłoża tułów i ramiona
wynagradzaj go za powyciąganie rączek podnoszeniem do góry
baw się w patataj
rozwijaj precyzje palców dając mu rozmaite pokarmy, które może jeść rękoma
zacznij je uczyć samodzielnie łyżką
pokaż jak przekładać przedmioty z ręki do ręki
mocno gestykuluj prowokuj by cię naśladowało, ucz go nowych gestów
nadal przedstawiaj mu obcych
28 tyg.
pokaż dziecku jego odbicie w lustrze i wymów jego imię. Mów: "to jest …………….., to ty"
używaj NIE do wyrażania sprzeciwu
powtarzaj wszystkie dźwięki wydawane przez dziecko "ba", "ma", da
zachęcaj do samodzielnego jedzenia np. chrupki
rozwijaj niezależność pozwalając jeść samemu: zostawiaj je samo z miseczką niech je palcami, potem dokarm go łyżeczką rozwijaj niezależność pozwalając jeść samemu
podawaj dużo pokarmów do ręki
rozwijaj zdolność chwytania przez dawanie mu coraz mniejszych kawałków jedzenia-tak małe jak tylko jest w stanie uchwycić
aby zachęcić do podnoszenia główki w leżeniu na plecach układaj zabawki TUŻ poza zasięgiem ręki
wprowadzaj jak najwięcej zabaw na stojąco
przy każdej okazji dotykaj je i pozwalaj się dotykać
organizuj zabawy angażujące dotyk:kasi,kosi; sroczka kaszkę warzyła
naśladuj odmienne intonacje gaworzenia
wprowadzaj nowe dźwięki i czekaj na odpowiedź
ćwicz ssanie, lizanie, dmuchanie
śpiewaj, powtarzaj rymowanki
śmiej sie często i chichocz
mów powoli i wyraźnie, gestami, mimiką, gestykulacją pokazuj co dane słowo znaczy
odpowiadaj gaworzeniem na gaworzenie
gdy wymówi coś co przypomina słowo powtórz je, a dziecko pochwal, powiedz "ma", roześmiej się i je przytul

32 tyg:
wprowadź zabawki z użyciem wody: daj mu garnuszki, dzbanki, by mógł nalewać, wylewać napełniać
kładź zabawki TUŻ poza zasięgiem ręki
podnoś mu upuszczone, gdy o to prosi
wprowadzaj gry angażujące ciało jak "kosi, kosi '
zachęcaj do samodzielnego jedzenia
zaczyna rozumieć co znaczy nie, przejawiać opór
zachęcaj do przesuwania sie na pośladkach: siadaj z dala i wyciągnij ręce
przygotuj nóżki do chodzenia przez zabawy w stawanie i podskakiwanie na twoich kolanach, na łóżku, w wannie
zaspokajaj zamiłowanie do hałasu: dawaj łyżki, pokrywki, bębenek
naucz podnosić klocek i ustawiać na drugim

36 tyg.
zachęcaj do stawania przy stabilnych meblach
pokazuj jak trzymać rączki by utrzymać równowagę
naucz je przechylać sie do tylu i na boki tak by nie tracił równowagi: układaj zabawki tuz poza zasięgiem z boków i z przodu
pokaż jak siadać z pozycji stojącej: zginaj mu kolana i stawy biodrowe
pokaż mu ,że dwa klocki są tej samej wielkości i objętości ustawiając je na sobie i obok
baw3 sie we wskazywanie różnych rzeczy
daj mu do zabawy drobne przedmioty ( pod kontrolę) jak kasztany, żołędzie, groch, rodzynki.
Przynajmniej raz dziennie daj do jedzenia drobno pokrojone ( ale kawałki) pożywienia, które może podnosić i wkładać do buzi.
naśladujodmienne intonacje
mów wolno, wyraźnie i poprawnie
zachowaniem, mimiką gestem pokazuj co znaczą słowa
gaworz z dzieckiem
ale mów też dużo normalnym tonem

wprowadź dźwięk i poczekaj na odpowiedź
NIE mów wyraźnie i dobitnie, stanowczo, by rozumiało,że to negowanie
dotykaj i pozwalaj sie dotykać

non stop do 36 tyg:
odnoś sie do dziecka pozytywnie
wyrażaj otwarcie co czujesz
Uśmiechaj sie
używaj tonów łagodnych i wysokich
dotykaj i fizycznie okazuj uczucia
zachęcaj bez końca
nagradzaj często
chwal stale
ZAWSZE wymawiaj jego imię z miłością
jak najczęściej mów ,że go kochasz
zawsze reaguj, gdy dziecko chce byś sie nim zajęła ( w przeciwnym razie uzna,że nie jest dla ciebie ważne i przestanie cię prosić)
nawiązuj kontakt wzrokowy, obracaj sie przodem, używaj gestów i dotyku
nie zwracaj sie do niego w sposób negatywny, odwracaj jego uwagę

reklama
Majandra - ty to jestes jak przyczajony tygrys lub ukryty smok...nie wiadomo skad ale zawsze 'zaatakujesz' w potrzebie...dzieki wielkie.
W zasadzie wszystko juz przerobilismy( co nie wymaga Stasiowego stania) za wyjatkiem samodzielniego jedzenia...moze dzis zaryzykuje...jakis plaszcz, sztormiak potrzebny;-):laugh2:
A jaka ksiazka? mozesz dac namiary?

Fajny temat :-) czy wszystko przerobione mamy to nie wiem, ale z pewnością pobawimy się w rzeczy wymienione,

Majadra jaka to książka???

Na watku glownym pisalyscie o muzyce wiec proponuje od tego zaczac.Podobno kazde dziecko rodzi sie ze sluchem absolutnym ale pozniej na skutek braku odpowiedniej stymulacji a takze czynnikow szkodliwych dla sluchu np halasu ta umiejetnosc zanika. Wiec dziewczyny jak najczesciej puszczajcie waszym dzieciaczkom muzyke, spiewajcie im , tanczcie itd
A jaka muzyke ?
ja mojej Zuzi puszczam przywolanego juz przez was Raimonda Lap-a
"Usypianki bobas"
"Klasyka bobasa"
"Mozart dla bobasa"
Klavell mozesz je sciagnac z niemieckiego ituna (ale odplatnie)
i jeszcze płyty z serii "Muzyczna akademia rozwoju" byly dodawane do "Dziennika"
Sa tam plyty z utworami : Bacha ,Beethovena,Mozarta,Chopina .Vivaldiego i jeszcze kilku.
Mam tez kolysanki Mini Mini
A czego wy sluchacie?

Ksiazki ktore mam wiec pozwole sobie na mini recenzje.
"Zabawy fundaMentalne" nie polecam pojecia nie mam dlaczego ta seria ma tyle nagrod i jest hitem "Mamo to ja"??? Nie dowiedzialam sie z tych ksiazeczek niczego nowego.
"Naucz male dziecko myslec i czuc" bardzo fajna ksiazeczka w ktorej w skocie opisana jest nauka czytania malych dzieci (od urodzenia), nauka matematyki, nauka gry na instrumentach metoda suzuki. Autorka wyjasnia tez dlaczego nie powinno sie wkladac dzieci do chodzikow.
"365 dni z kochany malenstwem zabawa i poznawanie swiata z dziecmi od noworodka do dwulatka" POLECAM dla mnie super mnostwo pomyslow na zabawy z dzieckiem (jest tez kontynuacja tej ksiazki dla starszych dzieci)
Troche nie o rozwoju ale co tam bylo o eko-kosmetykach bedzie i o eko-odzywianiu
"Odzywiaj dziecko w zgodzie z natura" Bozena Zak-Cyran
Majandra nie mam tej ksiazki o ktorej piszesz ale niestety slyszalam nie najlepsze opinie (ze same truizmy o ktorych takie DOSWIADCZONE mamy jak my juz dawno wiedza) ale moze to tylko moja kolezanka tak mysli....? Napisz jak dojdzie

Na watku glownym pisalyscie o muzyce wiec proponuje od tego zaczac.Podobno kazde dziecko rodzi sie ze sluchem absolutnym ale pozniej na skutek braku odpowiedniej stymulacji a takze czynnikow szkodliwych dla sluchu np halasu ta umiejetnosc zanika. Wiec dziewczyny jak najczesciej puszczajcie waszym dzieciaczkom muzyke, spiewajcie im , tanczcie itd
A jaka muzyke ?
ja mojej Zuzi puszczam przywolanego juz przez was Raimonda Lap-a
"Usypianki bobas"
"Klasyka bobasa"
"Mozart dla bobasa"
Klavell mozesz je sciagnac z niemieckiego ituna (ale odplatnie)
i jeszcze płyty z serii "Muzyczna akademia rozwoju" byly dodawane do "Dziennika"
Sa tam plyty z utworami : Bacha ,Beethovena,Mozarta,Chopina .Vivaldiego i jeszcze kilku.
Mam tez kolysanki Mini Mini
A czego wy sluchacie?

O to u mnie chyba był totalny brak stymulacji bo ja śpiewać to nie potrafię i moze jednak bym oszczędziła Igorkowi moich śpiewów a co najlepsze ja uwielbiam tak sobie pośpiewać hihihihi i to pewnie będzie ta zła stymulacja dla młodego;-):-D:-D:-D:-D:-D

reklama
Ja tez nie mam super glosu a spiewam malej caly czas i moj maz (NIE ZNAM NIKOGO KTO SPIEWA GORZEJ NIZ ON NO MOZE MANDARYNA:-D) tez ale mysle ze to mozna podciagnac pod ta korzystna stymulacje bo od serca przeciez :-)

Do góry