reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Waga dzieciątek

Ja mierze tj Blanes- tzn. przykładając miarkę do ciałka.
Niektóre piżamki (duże 68) bardzo trzeszczą w szwach jak Ania prostuje nogi, więc uznaje pomiar za prawidłowy :-D

reklama
A tak się dopytuję bo mam małego schizola na tym punkcie.
Krzysio długość urodzeniową miał 54 cm. Potem jak miał niecałe 3 miesiące został zmierzony na płasko z wyprostowanymi nóżkami i wyszło 56 cm. :szok: Długość poniżej 3 centyla i zaczęło się wymyślanie różnych chorób i stresu co niemiara. Teraz mierzony na płasko ma jakieś 64 cm i jest na 3 centylu więc też nie za dużo. :-( Ale dynamika wzrostu przez te ostatnie 2, 5 miesiąca jest standardowa czyli ok 2,5 cm.
Więc kiedy czytam o przyrostach o 24 cm to mi gały na wierzch wychodzą......
Gratuluję, że Wam tak dzieciaczki rosną jak na drożdżach.;-)

Ale urodzeniową napewno mu mierzono przykładając miarkę do ciała (tak się po prostu robi). Zmierz tak Krzysia i na 100% wyjdzie Ci tez duży przyrost. Na pewno nie ma 64cm- impossible :-)

Melasa, aż poszłam i zmierzyłam. Krzysio fik na boczek, ja centymetrem po krzywiznach i wyszło całe 70cm :-)
I bądź tu człowieku mądry......
To ja już nie wiem, która miarka prawidłowa i bardziej powszechna w użyciu.

Emmila jeśli mogę cię aż tak wykorzystać, to proszę o sprawdzeniekilku pomiarów klaty, oczywiście jak będziesz miała chwilkę wolnego
1,5 mies.-37
2,5 40
4 39,5(chyba coś źle pomierzyli!!!)
5 41,5

Z góry dziękuję
Coś z tymi pomiarami nie tak, bo teraz się wczytałam: przy urodzeniu obwód główki 37,5, a w trzecim tygodniu 36:-), no i klatka też mu się raczej nie zmniejszyła:baffled::confused:

Nie ma sprawy.
Ups chyba troszki obiecałam na wyrost :zawstydzona/y: Patrzę na te swoje wykresy i tu nie ma centyli tylko wymiary dla poszczególnych miesięcy. Więc wybacz mi tę pomyłkę.
Więc prawidłowy obwód klatki piersiowej wygląda tak:
(podane wymiary to 50 centyl)
1 miesiąc - 37,5 cm
2 miesiąc - 40 cm
3 miesiąc - 42,5 cm
4 miesiąc - 44 cm
5 miesiąc - 45 cm
6 miesiąc - 46 cm
Tak więc przyrost klatki piersiowej z czasem jest mniejszy.
Skoro lekarze nic na ten temat nie mówią to nie masz czym się przejmować ;-)

Nie ma za co. Serio nie przejmuj się - po prostu taką ma budowę. Jakby wymiar klatki piersiowej był aż tak istotny to byś o tym wiedziała.
O ile pamiętam to temat zaczął się od główki , klatka miała być tylko odniesieniem. Jeśli wymiar główki jest w porządku, tzn nie ma przesadnie dużej ( a to by już lekarz zauważył) to możesz spać spokojnie.
Np. u mojego Misia obwód ramienia jest chyba na 5000 centylu, bo odpowiada 5- latkowi. Pięcioletnie dzieci mają obwód ramienia = 17 cm, wyobrażasz to sobie?? Oczywiście lekarze nawet na to nie patrzą, bo to goła statystyka i znaczy tylko tyle, że dziecie jest tłuste.
Po prostu są wymiary mniej lub bardziej ważne. Raczej nie spotkałam się z tym, żeby zwracano mocno uwagę na samą klatkę piersiową i pewnie lekarz powie Ci to samo.;-)

reklama
Do góry