reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Waga i wzrost Naszych Dzieciaczkow

Monika - moja Ninka je bardzo podobnie oprocz tego, ze nie pije wogole mleka. Moze tak jak radzi Ines - dawaj malej mniej kaszki do mleka.

Ninka je tak:
8-8.30 kromka chleba, jajko/parowka/wedlinka + jakies warzywko(pomidor, ogorek, kukurydza, groszek). albo czasami nalesnik lub jablka w ciescie
ok.10 - na spacerze jakis owoc (banan, sliwki, jablka)
12 - zupka
15 - jogurt z owocami, budyn, danonek itp.
18 - obiad z rodzicami
20 - mleczna kolacja (kaszka, mleko z platkami)

reklama
Monika w/g mnie wcale nie tuczysz Amelki - to co napisałaś,że je to wcale nie tak dużo. Rzeczywiście tak jak zauważyła Ines kaszki są wysokokaloryczne i może tu coś jest na rzeczy ( wiem,bo moja Natalka jadła mleko z kaszką codziennie rano i przed snem do 4-ech lat:szok:). Wiesz ja jak byłam mała to też niezły "pączuś" byłam,a teraz wiesz jak wyglądam - tak więc spokojnie;-):tak:.

Mój Kuba je tak:
7 - 8( w zależności jak wstanie) serek danio duży
ok 10 - drugie śniadanie ( bułeczka/kanapeczka)
12 - obiad ( albo zupa albo drugie danie - nie gotuję na 2 dania)
ok15 - deser owocowy
ok 18 - kolacja ( parówka/ kanapka)
19 - 20 - serek danio

w między czasie przekąsi jakieś paluszki, chrupki,ciasteczka itp. no i oczywiście picie ( pije dość dużo)

Matko,a ja nie wiem ile waży moje dziecko - dawno go nie wazyłam:zawstydzona/y:( ale ok 13 kg napewno)

a mi się moniko wydaje, że całkiem sporo tej kaszki - ponad 600 ml jeśli dobrze policzyłam:confused:, poranna bez dwóch zdań, wieczorną też bym zostawiła na spokojny sen, ale po co ta między śniadankiem a obiadem?
u nas menu teraz wygląda tak:
8 - kaszka na mleku z miseczki (ok. 200 ml)
10 - pół kromki chleba z czymś ;-) (szynka, ser żółty,ogórek małosolny, kawałek rybki , jajecznica, jajko na półwolno- ilościowo dodatku to tak jeden mały plaster) - jak zje trochę więcej lub później kaszki to Gosia rezygnuje z tego posiłku
12.30 zupka (200 ml - 1,5 chochelki)
16.30 - drugie danie z nami (czasem "podziobie" czasem zje całkiem sporo - je ile chce)
około 18 - owoc ( z reguły pół jabłka, gruszka, kilka winogron lub śliwek) lub pieczywo ryżowe (1 kromka) albo kilka chrupek kukurydzianych ( w zależności co weźmiemy na spacer i czy dużo biega)
20.30 - kaszka z butelki (ok. 220 ml) rzadsza niż ta poranna
PICIE: dziennie wypija ok. 250 ml soku (bez dodatków cukru) + woda i herbata zielona, miętowa bez ograniczeń
Gosia od jakiegoś miesiąca nie je(bo nie chce) owocków ze słoiczka, nie chce też jeść: moreli, brzoskwiń, jagód, truskawki i maliny tylko odrobinkę jak ma z cukrem:sorry2:.
Nie lubi: kapusty, fasolki szparagowej, grochu, kukurydzy, pomidory je tylko bardzo dojrzałe i sparzone. Uwielbia: szpinak, brokuły, mizerię ogórkową (robię z jogurtem naturalnym), marchewkę z jabłkiem. Pomidory zjada w zupie pomidorowej, sosie do spaghetti (uwielbia, w zapiekankach, surowe raczej niechętnie)
wybiera potrawy z konkretnym smakiem ;-) i prawie calkiem zrezygnowała z wszystkiego co ma konsystencję musu.(więc nie je też danonków)
Gosia waży około 13 kg ( na domowej wadze 12kg), wzrost około 92 cm, rozmiar bucika 23 :tak:

Ostatnia edycja:
Monika mnie tez zakuła w oczy ta kaszka:tak:Julcia jest jak twoja Amelka,tez kluseczka(choc dzis zauwazyłam,ze lato swoje zrobiło,urosła i wysmuklała)ale kaszek jej nie podaje.Wydaje mi sie,ze samo mleko jest na tyle kaloryczne ze wystarczy:tak:,sprobuj moze pozbyc sie tej kaszki a w razie czego kakao?Ja rowniez spotkałam sie z opinia,ze te kaszki to tylo tucza i zapychaja.

Hmmm...muszę cos pomyśleć o tej kaszce :baffled: Amelka kocha mleczko tylko czy obejdzie się bez kaszki to nie wiem...zobaczymy :tak:

Dziękuje za każdą cenną uwagę :-)

Monia3 ja chyba nic nowe Ci nie napiszę, poza tym, że gdzieś wyczytałam, że dziecko w tym wieku powinno mieć 5 posiłków dziennie. Dziewczyny mają rację z tą kaszką, ja Kubie nie daję kaszki od wielu m-cy...ale to zalezy od dziecka, dla porównania napiszę Ci jak to wyglada u nas:

9.30-10.00- sniadanie (jajecznica z 1,5-2 jaj/ gotowane jajko czasami 1 czasami 2/ parówka/ twarożek wiejski/ wędlina, pomidorek, rzadko pieczywo)
12.00-12.30- mleczko krowie 250 ml
16.30-17.00- obiad (jednodaniowy)
ok 19.00- czasami zje coś na kolację, jak ja jem, ale niezbyt często
20.00- mloeko modyfikowane 240 ml

w międzyczasie paluszki (na spacerze obowiązkowe), kulki Nesquik (uwielbia swoje "kuci";-)), owoce, czekoladkę Kinder (ale nie codziennie), no i dużo picia...

Myślę, że nie masz powodów do obaw, może tak jak napisałaś ma tendencje do bycia pulpecikiem i z tego wyrośnie. Kuba jak był niemowlakiem to tez był grubasek, a teraz jest chudy i tez ktoś mógłyby się przyczepić, że go nie karmię:baffled: A duzo Amelka się rusza? Mieści się w siatce centylowej?

Wczoraj mierzyłam swojego urwiska domowymi sposobami i wyszło nam:
waga- 12kg:baffled:
wzrost- 87 cm
to jest między 25 a 50 centylem

Elis faktycznie Kubusia wyciągnęło i zniknął mały pączus:baffled::tak:

Marcel waży 13,250 a mierzy 88 cm.

reklama
Do góry