reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wątek główny

Można migać od urodzenia ale w 6mzaczynając wysyp słów przypada na ok. 8m. Myśmy tak zaczęli bo Hania jest jedną z najmłodszych na forum lutowym.
Ale można zaczynać w 7, 8 dziecko złapie i po 2 m będzie znało około 40-50 znaków.
Polecam bo naprawdę fajne to :)

reklama
Cześć dziewczyny wczoraj byliśmy na szczepieniu waży 8.700 kg i 70 cm ma.Lekarka stwierdziła że Krystek jest bardzo żywy jak na 7 miesięcy. Kupiłam małemu nocnik i go posadziłam na nim mówiłam do niego sisisisi żeby zrobił siku do nocnika to ten tylko się popatrzył na mnie i się uśmiechnął. A dziś rano to zrobił kupkę do nocniczka.
MisiaM:Jak się nazywa ten rozgrzewający balsam?
joasia89: Mój jakoś 2 tygodnie temu miał katarek( leciała mu woda z nosa) i trochę kaszlał, byliśmy u lekarza to stwierdził że mu nic nie dolega i może to być na tle alergicznym.
izulka15:Bardzo ciekawe z tym miganiem.
To Twój Skarb ma takie same wymiary jak Majka. W końcu tego samego dnia urodzone.:-D:-D:-D

I my sie witamy;-)
Ja tez dzisiaj bylam z bablem na wizycie ma 73cm i 8400 i mnie taz sie wydaje ze bedzie wysoki :) a dzisiaj ja dawalam mu zupke zauwazylam biale kreseczki na dziaselkach:-D chyba beda zabki :tak: nasz maly codziennie miedzy 5-6 rano sie budzi i staje na nogach w lozeczku i nas budzi tzn. mnie bo maz spi i nawet nie slyszy( troche jestem zdenerwowana na niego bo to tak od poczatku jest ,,,, faceci)) i wtedy daje mu mleczko i tak z 15 min bryka i pozniej zasypia.
pozdrawiam was cieplo
Kinia to twój bąbelek już sam staje??????

Kinia to twój bąbelek już sam staje??????
Tak wlasnie juz sam sie podnosi w lozeczku to juz na prostych nozkach stoi jak sie chwyci szczebelków!! tak samo podnosi sie jak podchodzi do mnie, doslownie skubaniec sie tak wspina ze stopke jedna kladzie na podlodze , pozniej druga no i wstaje.
Wczoraj byla u mnie znajoma co ma dziewczynke w tym samym wieku i jaz ma dwojke swoich , byla poprostu zadziwiona ze raczkuje , siada no i ze wstaje !!

Witajcie dziewczyny. Właśnie zaczęłam trening czystości i juz zrobil z 4 razy siku do nocniczka i przez to sporo czasu miał suchą pieluchę. Im szybciej załapie tym szybciej się pozbędziemy pieluchy.:tak:
agapa:To fajnie:-):-)
marlas:Szok z tym vigantolem dobrze, że my mamy devikap.:no:

Witajcie dziewczyny. Właśnie zaczęłam trening czystości i juz zrobil z 4 razy siku do nocniczka i przez to sporo czasu miał suchą pieluchę. Im szybciej załapie tym szybciej się pozbędziemy pieluchy.:tak:

ooo juz?? gratuluje pierwszych sukcesow :) my dopiero kupilismy nocniczek ale maly na razie go nie zauwaza, nawet nie traktuje jak zabawke... Motylla a w jaki sposób go uczysz? kurcze chyba musze poczytac na ten temat, bo nawet nie wiem jak to sie robi... poza mowieniem :D

my mielismy vigantol, ferelna serie :/ juz wyrzucony, mam nadzieje, ze Sebusiowi nic nie zaszkodzi...

Cześć dziewczyny.
Tygrynka: Ja naukę korzystania z nocniczka zaczęłam od pokazania nocnika krystkowi i pozwoleniu na '' zbadanie'' co to za przedmiot. Potem posadziłam go na nim bez pieluszki dosłownie na chwilkę , żeby zobaczył jak się siedzi na nim. Najlepiej jest sadzać jak ma suchą pieluszkę,mówiąc do niego sisi,trzeba też chwalić jak zrobi, ale w żadnym przypadku nie wolno krzyczeć że nie zrobił, nie wolno też za długo trzymać malca na nocniku, jak widzimy że już się wierci albo próbuje zejść z niego to zdejmujemy go. Ja małemu daje jeszcze zabawkę do ręki. Najważniejsze to nie zmuszać do korzystania z nocnika.

Hej, dziewczyny,
nie mam zamiaru demonizowac problemu nocnika ale z mojego potrójnego doświadczenia:) wiem i jestem o tym przekonana, że nie bedę sadzać Hani na nocnik w tym wieku bo jest za wcześne. Dzieci są różne jak widzimy na forum ale około 1,5 roku -2 lat dziecko zaczyna panować nad sikaniem i informuje nas o tym. Wcześniej nie jest ani psychicznie przygotowane ani fizycznie. Piediatrzy i ortopedzi , których znam odradzają sadzanie bo inne siły nacisku działają na biodra podczas siedzenia na nocniku a inne kiedy maluch siedzi na podłodze. Ale kłopoty z biodrami w tym przypadku mają częściej dzieci z konkretną predyspozycją.Tak kiedyś tłumaczono mi przy pierwszym dziecku. I jeszcze coś co bardzo do mnie przemawia - często maluchy wcześnie sadzane na nocnik mają tzw. zaparcia nawykowe.
A lekarze mówią ( jak duzo różnych rzeczy...), że może sie przełożyć na posiadanie hemoroidów i życie seksualne w przyszłości :)! Bo dziecko wysadzane wcześnie, nie panujące nad potrzebami, bedzie wiedziało, że oczekujemy zrobienia siusiu, napręża mięśnie mocno, dusi się nie mogąc zrobić ( hemoroidy) I ponoc to może również powodować w jakimś stopniu zaburzenia seksualne. Ale nie potrafię zacytowac danych na poparcie tej opini, więc to tylko jako małe wtrącenie.

reklama
WAŻNE

W załączniku jest treść wiadomości o wycofaniu nie których partii witaminy D , dostałam w pdf wiadomość, ma za dużo bajtów dlatego nie mogę jej tu umieścić ale jak ktoś chce dokładna wersję mogę przesłać na emaila. Nie wiem o co chodzi dokładnie jest tam napisane , że wycofują nie które serie (są podane jakie) ze względu na stwierdzenie obecności zanieczyszczań chemicznych z gumowatej części aplikatora. Ja mam akurat serię, którą wycofują ale już prawie zużytą, mam nadzieje, że to nie zaszkodziło mojej małej.

Pozdrawiam z zakatarzonego i kichającego świata !

Wszystkiego najlepszego dla 7 miesięczniaczków !Zobacz załącznik 284623

Do góry