reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wątek główny

reklama
Dziewczyny, a jak się rozpoczyna II trymestr?
Z początkiem 12 tygodnia, czy po skończeniu 12 tygodnia?

właśnie ,że różnie mówią .. ja tam wolę liczyc ze z koncem 12 tyg. wtedy mam pewnosc ze to napewno juz 2 trymestr ,, chociaz sa i wersje ze dopiero od 13,5 tyg zaczyna sie 2 trymestr wiec tak naprawde niewiadomo..;-)

Najeli- znalazlam to w necie wiec wklejam:)

Ciąża dzielona jest również na trzy trymestry:
- 1 trymestr trwa w przybliżeniu od 1 do 14 tygodnia,
- 2 trymestr trwa w przybliżeniu od 15 do 27 tygodnia,
- 3 trymestr trwa w przybliżeniu od 28 tygodnia ciąży do porodu.

Miesiące i tygodnie ciąży

Przyjmuje się, że:
- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

jedni liczą ,że miesiąc trwa 4 tyg, a inni ze 4,5 tyg... zapytaj swojego lekarza i licz według niego .. chyba najlepsze rozwiazanie.

a to jest wersja ze 4 tyg .. a dziewczyny gdzies wczesniaj pisały ,ze miesiac trwa 4,5 tyg , czyli ze tak naprawde ciaza trwa 10 miesiecy nie 9 ;))

Faktycznie, pokręcone to jest... A teraz druga kwestia liczenia, jak to jest:
jestem przykładowo w 8 tygodniu i 3 dniu (patrząc na suwaczek), czyli to jest 9 tydzień czy jeszcze 8 ?
Bo też się w tym gubię.... Czyli z mojego suwaczka wynika, że jestem w 10 tygodniu czy już w 11 ? hehe

reklama
no własnie tez miałam ten dylemat i można liczyc ze to 9 tydz ale dostałam tu odpowiedz ze lekarze raczej licza ze to 8 tydz w 8 tyg i 7 d bedzie 9 tydz , wiec ja tez tak sobie licze

Do góry