reklama

Wątek główny

• Starter tematu Starter tematu Izzabela
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
a ja od początku dokarmiam (teraz cyc jest tylko rano i wieczorem)
i cały czas witamine daje po 1 kropelce dziennie

anik miejmy nadzieje,że będzie tylko lepiej, trzymam kciuki

suszi nie martw się za bardzo :) i może faktycznie warto skonsultować się z innym lekarzem

reklama
magdalenaB pisze:
a ja mam pytanie: karmie malego tylko mieszanka i mam podawac d3 codziennie 3 krople. wy tez tak duzo dajecie?? bo wiem ze w sztucznym mleczku jest juz d3 ale moja pediatra twierdzi ze nie trzeba nic zmniejszac  ::)

Karmie sama mieszanka i nasz pediatra powiedzial ze nie trzeba dawac dodatkowej Vit D.
Wczoraj bylismy z Patrykiem u innej lekarki bo maly dostal wysypki a naszego doktorka akurat nie bylo. Wysypka na szczescie nie jest alergia ale egzema :-[. Mamy nawilzac skore.
Zapytalam tej lekarki o wprowadzanie stalych pokarmow i powiedziala mi to samo co reszta pediatrow- najlepiej jak napozniej (bo zapobiea sie alergiom). To juz 3 lekarz ktory mi powiedzial to samo (nieliczac  pediatrow  moich koleznake maja to samo zdanie ) wiec na razie nie bede wprowadzac nowosci.  Ale ogolnie lekarka powiedziala ze stale wprowadza sie miedzy 4-6 miesiacem. Wg niej najlatwiej poznac ze dziecko potrzebuje stalych pokarmow gdy wypija 32uncje (ok 960ml) mleka na dobe i wciaz jest glodne, ze jest gotowe na stale pokarmy gdy trzyma glowke, potrafi siedziec z podparciem i nie wypycha jezykiem jedzenia.  Czyli ogolnie nie ma jakiejs konktetnej daty do podoawania pokarmow.

Dziewczyny powiedzcie mi bo pytalam lekarki ale nie zrozumiala do konca o co mi chodzi. Jak liczyc ze dziecko ma jesc np od 6 miesiaca . czy to oznacza ze konczy 5 miesiac, zaczyna szosty (ma np 5 miesiecy i 2 dni). Czy tez od 6 miesiaca oznacza ze ma skonczone 6 miesiecy zaczyna 7 (ma np. 6 miesiecy i 1dni) I wez to wytlumacz po angielski skoro po polsku ciezko ;D Tak sie zastanawiam bo wiem ze w PL macie napisane na sloikach od kiedy mozna podawac a u mnie sa tylko etapy (etap 1, etap 2). Np etap 1 to kaszki i owoce.

Wg mnie jak jest napisane na słoiczku, że:
- np. od 5 miesiąca to od pierwszego dnia piątego miesiąca czyli po skończeniu czwartego
- a np. po 5 miesiącu, to po skończonym 5, czyli od piwerszego dnia szóstego miesiąca

Maslo maślane mi wyszło ;D ;D ;D

I znowu każdy każe dawkować inaczej.... Rozumiem, że może być rozbieżność przy dzieciach, które są karmione naturalnie i sztucznie, ale żeby były też przy tych karmionych tak samo? ::)

reklama
cholercia jasna wychodzi na to ze ja malemu daje naj wiecej d3, a to jeszcze zalezne od pory roku powinno byc: kiedy jest slonce i mozna byc dlugo na spacerach- powinno dawac sie jej mniej, albo wcale. tak mowila mi polozna

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry