• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Wątek kulinarny

Wstawiam taki skrócony przepis, jak ktoś będzie potrzebował szczegółów to piszcie:)

Ja to robiłam na takiej kwadratowe formie( chyba 24cm/24cm) ale sprawdzę wymiar jeszcze wieczorem.
Pieczemy biszkopt, ja piekłam z 6 jaj. Jak wystygnie przekrawamy na pół.
Kilka dni wcześniej robię dżem wiśniowy. Na tą foremkę robiłam z pól kg Wisni + żel fix + cukier. Robiłam go wg przepisu na opakowaniu z tym ,że trzeba dać mniej cukru bo w cieście będą słodkie bezy. Ja zrobiłam wręcz taki kwaskowy.
Na 1 polówkę ciasta wykładamy dżem. Na to bezy ( kupiłam w sklepie takie podłużne) . Następnie ubijam śmietanę 36 % ( ja kupuję Łowicz) z 2 smietan fixami i odrobiną cukru pudru. Śmietaną przykrywamy bezy i posypujmy ciemnym kakaem (trochę śmietany zostawiam na wierzch) Na to 2 biszkopt.
Dekoruję śmietaną i posypuję gorzką czekoladą.

Smacznego:)

reklama
Cokies mam sprawdzony przepis, zawsze wychodzi a wszyscy mówią, że lepsza niż w kawiarni...zaraz go poszukam

Składniki na ciasto:
3 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl. cukru (dla nie lubiących przesłodzonej szarlotki można dać odrobinę mniej)
1 cukier waniliowy
kostka masła (nie margaryny! lepsza wychodzi)
4 jajka
cynamon
słoik jabłek prażonych z Lidla

Wymieszac mąkę, cukier (1/2 szkl), cukier waniliowy, proszek, masło, 3 żółtka i jedno całe jajko i wyrobic jednolite ciasto, podzielić na dwie równe części. Rozwałkowac i ułożyć jedną część na blaszce, na to idą jabłka (kupuję gotowy słoik jabłek prażonych do szarlotki z Lidla), można posypać lekko cynamonem, na jabłka idzie warstwa 3 białek ubitych z 1/4 szkl. cukru i na sam wierzch ląduje druga połowa rozwałkowanego ciasta.
Piecze się 50-60min w 180 stopniach. Potem trzeba posypac cukrem pudrem i gotowe :-)

Ostatnia edycja:
reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry