reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wątek kulinarny

reklama
DEVI no i zrobilam w koncu knedle, kurcze moje nie takie zgrabniutkie jak Twoje ale wyszly smaczne, zrobilam i z buleczka tarta i ze smietanka ala SZUSZU, mniam i dzieki za przepis!!!
 
Ja ostatnio zajadam się pierogami z truskawkami.

Bardzo proste w wykonaniu,
ciasto:
mąka (ilość zależy od ilości pierogów)
żółtko
troszkę oleju
ciepła woda, również tyle ile zabierze wyrabiane ciasto
wyrabiam i zostawiam pod przykryciem powiedzmy kilka minut
Truskawki posypuję cukrem i bułką tartą

Po ugotowaniu polewam śmietaną 18% wymieszaną z cukrem

Smacznego
 
Przepis na sernik mojej "teściowej".

Ciasto:
szklanka mąki
pół szklanki cukru
1 jajko
1/4 kostki masła bądź margaryny
łyżeczka śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia

Połączyć składniki na ciasto (ręcznie). Jeżeli będzie zbytnio się lepić do rąk dodać mąki (mi wczoraj z tej jednej szklanki zrobiły się dwie).

Masa serowa:
1 kg sera (najlepiej gotowego, np. dr. oetkera)
7 jaj
budyń (ja dałam śmietankowy ale następnym razem dam waniliowy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
można dodać rodzynki

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser i wymieszać. Następnie dodać budyń i proszek do pieczenia i ponownie wymieszać. Na końcu ubić białka (nie na sztywno) i dodać do masy serowej. Masę przelać na blachę wysmarowaną ciastem i piec około 50-60 minut w temp. 180 stopni.

Od wczoraj wieczora zniknęło już pół dużej blachy a jesteśmy tylko we dwoje:-)
 
reklama
ROLADA SCHABOWA Z ORZECHAMI

SKŁADNIKI:
- kawałęk schabu bez kości ( ok. 1kg, w zależności dla ilu osób)
- 100 gram wędzonego boczku (ja dawałam troszkę więcej)
- 2 średnie cebule
- 30 dkg pieczarek
- siekane orzechy włoskie ( w oryginalnym przepisie jest 2 łyżki, ale to stanowczo za mało; ja dawałam takie opakowanie 200g)
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki;
- kolorowy ziarnisty pieprz
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz;

WYKONANIE:
1. Oczyszczony z błon schab natnij wzdłuż, żeby po rozłożeniu powstał prostokąt. Przykryj mnięso kawałkiem folii spożywczej. Rozbij tłuczkiem, posól i odstaw do lodówki.
2. Boczek, cebulę, pieczarki posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij cebulę, dodaj boczek, na końcu pieczarki. Odparuj nadmiar płynu, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z orzechami i natką.
3. Farsz rozłóż równomiernie na płacie schabu, zostawiając 3-4cm z jednej strony. Zwiń roladę, owiń ją ciasno sznurkiem lub nicią. Rozgnieć ziarna pieprzu ( ja nie mam moździerza, robiłam to wałkiem).
4. Na dużej patelni rozgrzej pozostały tłuszcz, obsmaż mięso, obtocz w rozgniecionym pieprzu i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż kawałki masła, przykryj folią aluminiową. Piecz ok. 1,5h w tem. 180 stopni.

Przepis brzmi może skomplikowanie, ale jest prosty i dość szybki. A efekt, naprawdę pycha. MOżesz np. zrobić sos śliwkowy do schabu i będzie gites.
 
Do góry