Ewela28 ogólnie uwielbiam żółty ser, ale po urodzeniu Emki odstawiłam go zupełnie. Teraz ograniczyłam też nabiał i mleko wszelkiej postaci, bo wyczytałam, że to one najczęściej powoduja u maleństw problemy. Esputicon niestety już nie wystarcza. Dziś pierwszy raz Mała dostała koperkową Hippa.
Ty się nie wygłupiaj i leć do gina! Jak boli to nie ma na co czekać.
LucyF urodziła Miłoszka wagą i wzrostem podobnego do mojej Emi. Jeśli dobrze pamiętam to 53cm i 3190?
Agnieszka dzięki za chęć pomocy co do kropelek. Zobaczę co powie jutro pediatra i dam znak. A Ty jakbyś mogła to wyślij mi linka do allegro. Poczytam trochę o nich.
A co do Julencji. Nam na SR i potem w DDTVN też to słyszałam, że dla dziecka dobrze jest gdy długo raczkuje i że nie należy go zmuszać do siadania tylko spokojnie czekać aż samo zacznie próby. Na pewno Julencja niedługo się za to zabierze :-)
Lill dzięki za odpowiedź w sprawie ZUS. Oczywiście podałam swój nr konta, bo to chyba szybsza droga niż listonosz :-) Z tego co piszesz trochę jeszcze poczekam na pierwszą wypłatę. No nic... Trzeba będzie zacisnąć pasa...
Jak po szczepieniu Ada i mama się czują? Daliście 5w1?
Mama Sówka fajny ten Twój Bartuś. Ucałuj go ode mnie i Emi :-) I zaglądaj częściej :-)
Ewelina cieszę się, że na wizycie ok. Teraz czekam na wieści z usg/ No i oczywiście na pierwsze zdjęcie Kropka lub Kropki :-)
A co do ciasnoty... Ja już nie pamiętam jak to było. Podejrzewam, że ciaśniej niż po porodzie ;-)
Martusionek nie zdążyłam Ci pogratulować: GRATULACJE PANI MGR.
Śliczny brzuszek, śliczna Mama i śliczny piesio!
Pati niestety nie kupuję gazetek o księgowości. Głównie korzystam z netu. A co do zakupów:
- ceratki poporodowe mi się nie przydały, bo w szpitalu mieli własne wymieniane codziennie. No chyba, że będziesz używała w domu
- pieluszki: ja do szpitala mialam jedną paczkę Pampers New Baby 43szt jedyneczki. Od wyjścia ze szpitala zużyłam 4 takie opakowania plus teraz kupiłam Pampers Premium Care 78szt (jak dobrze pamiętam) też jedyneczki. Te 43szt starczały mi na tydzień. Proponuję kupić jedną paczkę i dopiero po porodzie dokupić resztę. Niewiadomo jaka Dzidzia Ci się urodzi. Ja próbowałam już dwójeczki nakładać Emce, ale przeciekały, bo są nadal za duże. Po tej paczce powinny być już dobre.
- zamiast podkładów do przewijania polecam pieluszki flanelowe z ceratką po jednej stronie. Super się sprawdzają np w gościach. Mała lezy na ciepłej flanelce, a nawet jak nasiusia to nic nie przemoknie :-)
- z chusteczek polecam Huggisa. Są bardzo dobrze nawilżone. Nawet górna chusteczka nie wysycha w odróżnieniu do Pampersa, Nivei i Happy. Nie wiem jak będzie z uczulaniem u Ciebie. Mojej Emki żadna nie uczuliła.
- wkładek laktacyjnych nie używałam wcale. W szpitalu za to gonili, a w domu jeśli już mi cieknie to tuż przed karmieniem, więc Emka zdąży oblizać ;-)
- końskich podpasek zużyłam 4 opakowania. Ale często je wymieniałam, bo jestem łatwo chwytająca infekcje tam na dole, więc wolałam często zmieniać na nową
- koszula do szpitala jedna to za mało. Minimum 2.
- ze swojej strony poleciłabym zabranie do szpitala octeniseptu (u mnie w szpitalu mieli wylane na pielęgnacje pępka)
Póki co to wszystko co mi przychodzi do głowy. Jak coś mi się nasunie na myśl dam znak.
A u nas noc bez snu od 2 do 5. Potem do 6 z minutami lekka kimka i potem znów nic. Emi dziś płacze mniej. Ale zdecydowałam się Jej podać herbatkę z kopru Hippa. Wydudlała 80ml i śpi. A teraz mam pytanie: jak czesto można ta herbatkę podawać? Zaraz po jedzeniu? Później? I ile ml? Bo mi sie wydaje, że polecane dla noworodków 100ml na raz to za dużo, choć Emi wypiła jak już pisałam 80...
Teraz śpi i coś Jej się śni, bo robi dziwne minki.
Wczoraj ją ważyliśmy. 14/09 miała 3795. Wczoraj 4325, czyli na plusie mamy 530g. Czy to dobry przyrost?
Pisałam tego posta 3x. I 3x mi go kasowało. Myślałam, że rozsadzę koputer! Ale jak widać do 4 razy sztuka... Przynajmniej poćwiczyłam cierpliwość.