reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wieści od rozpakowanych mamusiek

Juchu moja Zosia jest właśnie po karmieniu, a ssie sobie smoka, jak jej wypadnie to do gry wchodzi ręka. Jakieś 4-5 dni temu zaczęła trafiać raczkami do buzi i od tej pory ja wciąż je tam pcha :) Nie przejmuj się, na pewno u Ciebie maluch jest najedzony.

Lil 2 tyg. temu jak przeszłam tylko na mój pokarm, bez dokarmiania, małej wyszła mega wysypka, ulewała chlustająco, bolał ją brzuch i wciąż płakała. Wcześniej miała już (jak to nazwała pediatra) trądzik niemowlęcy. Diagnoza - skaza białkowa. Nie pomogło wykluczenie pokarmów, więc przeszliśmy na sztuczne i problemy przeszły.

Ostatnia edycja:
reklama
Juchu - tak jeszcze spojrzałam na wiek Kamili, ona wchodzi w okres gdzie zaczyna poznawać swoje ciało, odkrywa rączki, za chwilę odkryje nóżki, uszka itd., to taki etap w rozwoju dziecka.

Magda_88 - rozumiem, trzymam kciuki by to jednak okazało się winą tej bakterii i uda się wrócić wyłącznie do piersi, skoro pokarm jest. Kiedy idziesz do lekarza?

U nas 6 doba bez kupy :/ ale chyba taka jej uroda, bo nie widze, zeby cos niepokojącego się z nią działo. Ok, bączy sobie solidnie i smierdząco, czasem ją to boli, ale ogolnie ok..

Ja sie wczoraj wkurzylam i zrobilam sobie frytki z ziemniakow i marchewki. Upieklam w piekarniku, rany, jakie to pyszne bylo!:-D

Zna sie ktoras z Was na szyciu na maszynie? Marzy mi sie zakup maszyny i nauka szycia :)

Loi właśnie mi przypomniałaś, że muszę maszynę odkurzyć i kiecę sobie uszyć... W maju chrześnica ma komunie i wypadałoby się przygotować. I znów mnie korci by sobie włosy rozjaśnić... :baffled:

Loi ja w lipcu od męża dostałam Łucznika model Zofia. Dla poczatkujących w sam raz :) No i od tej pory szyję sporo rzeczy, nauczyć się można z internetu, no i grunt to pomysł.

Loi mi też się marzy taki kurs szycia:) Już nawet nie myśle wielce,zeby sobie coś szyć,ale jakieś tam duperelki,ozdóbki,poszewki ozdobne itd. Taka prawda niestety,ze w tych czasach często taniej jest coś kupić w sklepie z odzieżą niż wydać kase na fajny materiał i dodatki.
Magda poszukam na allegro tego modelu co Ty masz. Szczerze mówiąc to jak przyglądałam się komuś jak szyje to czarną magią było dla mnie to całe oprzyrządowanie,gdzie i jak nitkę przeciągnąć,te szpulki chowane na dole...do teraz nie wiem o co tu chodzi...No i wyszukać wykroje np.w burdzie wśród tych setek lini na jednej kartce:-D

Emka, dokladnie to samo chce robic :) model Magdy kosztuje pod 400zl. Ponoc warto dokladnie zaznajomic sie z instrukcja obslugi i do dziela :)

Loi przy wyborze maszyny warto zwrócić jeszcze uwagę na dostępność i ceny dodatków typu szpulki, stópki, czy pedał. Poza tym warto zwrócić uwagę z jakich materiałów wykonane są podzespoły.
Ja osobiście do Łucznika jestem uprzedzona, znacząco obniżył swoją jakość (ale może dlatego, że miałam kontakt ze starszymi modelami, więc i wysoko postawioną poprzeczkę mam dla tej marki). Sama ostatnio (no dobra, rok temu) dorobiłam się Singera heavy duty i aż wstyd przyznać, że stoi i się kurzy. A z takich szalonych marzeń chciałabym jeszcze coś takiego: Maszyny do szycia - Maszyny do szycia Brother

Emka z boku zawsze wszystko strasznie wygląda, a potem raz, dwa samemu się zrobi i człowiek odkrywa jakie to wszystko banalne. :-D

reklama
Loi ja mam maszynę silvercrest z Lidla, kupiłam sobie półtoraroku temu na urodziny, prosta w obsłudze, szpulki, stopki i igły takie jak do Łucznika pasują. Szyje fajnie i jak dla mnie całkowitego początkującego prosta w obsłudze. Teraz głównie używam jej do łatania roboczych ciuchów męża:-p, bo na nic innego czasu nie ma.
Lilianna Kamila już dawno odkryła swoje rączki, ogólnie jakoś szybko w porównaniu do syna zaczęła łapać zabawki wiszące na macie edukacyjnej i pchać do buzi(jak miała 3 tygodnie to już się jej udawało, teraz już robi to precyzyjnie i z rozmysłem)

Do góry