reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Wieści od rozpakowanych mamusiek

Co do wody: Szymek od początku jest na przegotowanej wodzie z kranu przepuszczonej przez filtr Britty, początkowo ta woda była gotowana 5 minut. Jak zaczął wszystko brać do buzi to woda jest tylko zagotowywana.

Jeśli chodzi o odchylanie główki to mi się kojarzy, że w pewnym momencie gdy dziecko się zbiera do przewracania na brzuszek pojawia się takie zadzieranie główki w leżeniu na plecach/boku, bo to potem jest elementem przewrotu (tylko jakoś nie potrafię sobie tego umiejscowić w czasie, tj. nie pamiętam kiedy Sz zaczął się przewracać)

reklama
gosialew - niby na pepti pisze, że ze względu na probiotyki i przez to kupki mogą być zbliżone do kupek piersiowych. Tyle że się zastanawiam czy 4 to nie za dużo jak na dzień..Czasami zrobi jedną a czasami 4 i weź tu bądź mądry człowieku. No i z też nie bardzo mogę ocenić konsystencję bo często mała po kupie od razu siku robi! Chyba za bardzo wszystko przeżywam. I nie wiem co teraz, ale chyba dalej będę tą kranówkę dawać. Rozumiem że dajesz do picia przegotowaną ta kranówę czy żywca?A Kubusiowi się unormowały te kupki? Czy nadal jedna na kilka dni?

just79
- dzięki. Właśnie tak zawsze to odchylanie sobie tłumaczyłam, że to etap jakiś rozwoju. Główka za ciężka ijak chce się przekręcić to jej łatwiej jak odchyli ją.

Ostatnia edycja:
Hej dziewczyny
Dzisiaj wybralysmy sie z Polcia do Arkadii i jak zwykle sobie nic nie kupilam a Polci i owszem:-)
W sobote odwiedzamy rodzinke w Ostrolece. I czas leci. Polcia wczoraj sie pare razy puscila i zrobila pare kroczkow:-)
Niestety za to mamy akcje z zasypianiem.nie chce robi spazmy.Krzyczy na caly glos mama rece do gory a potem darcie az prawie do .... Achh. Juz nie wie. Co robic. Czytam teraz ksiazke . I chyba sprobuje ta technika.
Jakby ktos byla zainteresowany
Każde dziecko może nauczyć się spać.pdf - Psychologia - Materiały edukacyjne - ajd - Chomikuj.pl

Mysza Szymko slicznie siediz na nocniczku:-)
Lil to kiedy 1 testowanko :-D hehehe tak 3 tyg a juz w sobote go zadusze heheh oczyiwscie z milosci ;-)
Martusionek slicznie razme z Tomusiem wygladacie wiecie ze ja ejszcze nie mam fotki z Simonem hehhe :-d
ja jeszcze tak szybko bo Glodzilla sie budzi bylismy na bioderkach ma juz 69 cm i mamy go nosic w nosidle i wiecej na brzuchu klasc i nosic na zabke
Gosia Lew heheeh chyba nie bardzo ta marchewka ehhh mam nadzieje ze krostki szybko przejda masakra z tymi alergiami :/
u nas caly czas zimno i pada deszcz przed chwila wyszlo sloneczko ale pewnie zaraz poleje znowu nawet nie ma jak z dzieckiem wyjsc :/
buziaki dla Was dziewczynki :)
Kasik ja tez tak mam ze jak ide na zakupy dl seibie to obkupie Pawła i Simona a siebie nie :-D
a co do nauki zasypiania to ja dopiero go bedeuczc czegokolwiek jak juz sie przeprowadzimy do mojej mamy bo u tesciow raczej sie nie da go tak szybko oduczyc

Ostatnia edycja:
Kasikz - ja już tą książkę przeczytałam kiedy wracałam do pracy jakoś w maju i był strach, że Ada nie będzie mamie spać i nawet całkiem całkiem, ale w życie na razie nie wprowadzałam bo Ada mamie zasypia od razu, a ze mną przy cycku, ale to są góra 5-10 minut i śpi, więc póki co nie przeszkadza mi to wielce.

Woda - Ada piła wodę filtrowaną przegotowaną jak się urodziła w sierpniu i wrześniu, raz tylko A. stał cierpliwie 5 minut do czasu aż się zapytałam czy Ada ma uschnąć zanim ta woda się zagotuje. Żywiec był od razu z butelki. Potem był tylko cyc i po 6 m-cu znowu powróciła do łask woda. No więc czytam i ja to jakaś wyrodna jestem, bo ja filtruję i podaję do picia, ewentualnie na 30 sekund do mikrofali. Mam też dzban z przegotowaną wodą, której używam na bieżąco, czasem 3 dni stoi i tak używam. Też jest tak, że robię nam herbatę i wtedy Ada ma wodę 30 ml przegotowanej gorącej i reszta tylko filtrowanej kranówy.
Daję Żywca od razu z butelki od zawsze. A dlaczego żywiec a nie np. primavera, która jest tańsza?

Kupy - od jakiegoś czasu Ada potrafi zrobić 6 w ciągu dnia. Jakoś się nie przejmuję, tylko cieszę się, że ma dobrą przemianę materii. :laugh2:

Zakupy - a właśnie miałam Wam pisać, super przeceny są w C&A i H&M tzn. pewnie gdzie indziej też, ale tam byłam i Ady szafa też bogatsza :laugh2: Sukieneczki, spodenki, bluzeczki - 10zł/szt.

GosiaLew - ja Cię kręcę normalnie szkoda mi Kuby, biedaczek :confused2:

Ostatnia edycja:
LIlijanna - ja to Ci mówię, ja to powinnam odwiedzić psychiatrę:( Bo ciągle wyszukuję problemów. Naprawdę! I nie wiem jak sobie z tym radzić... Jakbym na silę chciała znaleźć, że coś jest nie tak. Nie wiem skąd to u mnie się bierze, ale coraz ciężej mi z tym wszystkim. Mamy piękną zdrową córkę a ja CIĄGLE WYMYŚLAM, BO KUP ZA DUŻO , BO KUP ZA MAŁO, BO CHYBA ZE ŚLUZEM , BO COŚ TAM..BO ODCHYLA GŁÓWKĘ, bo jej charczy...mój mąż słuchać nie może:(

naczytam się w internecie a potem przeżywam:(

A Żywiec zaproponowała ta pani doktor.

Wiolka - no to ja w drugą stronę idę, Ada lata na boso po domu, po ogrodzie i zdarza mi się usłyszeć, a gdzie skarpetki bo nogi zimne. "Jak Ci zimno to idź sobie załóż" Albo, że czapeczka bo słońce, albo że czapeczka bo wiatr, albo, że kicha bo pewnie Jej zimno. Myślałam, że będę po szpitalu wariować, ale nie, owszem obserwuję, słucham, ale nie przeginam.
Fakt jest różnica wiekowa między Adą a Amelą, ale to człowiek i to człowiek i tak samo czują. Tak mi się przynajmniej wydaje. :sorry:
Chuchać na zimne nie jest źle, ale postaraj się cieszyć Córą, bo dni szybko uciekają, a szkoda się zamartwiać, gdy nie ma takiej potrzeby. Ona i tak za chwilę będzie pełzać po ziemi i zacznie chłonąć wszelkie brudy i zarazki, nie jesteś wstanie utrzymać domu na tip top, zresztą nie warto, bo szkoda na to czasu :laugh2:
A jak sobie z tym radzić? Hmmm jak będziesz przewijać kupę to powiedz "Amelio, ależ Ty śliczną kupkę zwaliłaś, cud, miód i malina, mama jest zadowolona bardzo" :laugh2: I mów to na głos do Niej, słowo mówione lepiej dociera do nas niż pisane czy te w myślach. Małymi kroczkami.

Kazik, Pati - gratuluję zęboli! :laugh2:
Pola - wszystkiego najlepszego z okazji 11 m-cy!!!

W sobote odwiedzamy rodzinke w Ostrolece. l[/url]
W Ostrołęce hmmm ... był mój pierwszy raz :zawstydzona/y:;-)

Ostatnia edycja:
Just z tym odchylaniem główki to jak Kuba leży na macie to jest ok, bo wiem, że tak ćwiczy do przewrotki i lepiej mu widać pewne rzeczy i sięgać do dalszych zabawek. Ja dziś w łóżeczko tak zastałam nienaturalnie odchylonego i ryczał. Może to przypadek a może i ja już za bardzo panikuję. Jak już pisałam (chyba) to w czwartek mamy neurologia to się dowiem.

Wiolka co do kup to Kuba potrafi zrobić kilka na dzien a czasem co 3 dni. Raz nawet 5 dni nie robił - wtedy to już sie niepokoiłam i czopka włożyłam. A pamiętaj, tez, że teraz zęby i Amelce mogą iść to też kupki rzadsze będą.

Kasikz wszystkiego najlepszego dla Polci z okazji 11 miesięcy.

A ja odkryłam marudzenie Kuby - zęby. Posmarowałam dentinoxem i od razu się uspokoił i usnął. Bo normalnie szok dziś. Chociaż spuchnięte tam nie ma ale ładuje ręce jak może do buzi. Nawet przy butli wył dziś.
Idę obrać ziemniaki na obiad, bo dziś nie mogę się w ogóle ogarnąć. Miałam prasować a tu nici. W ogóle muszę dom posprzątać, bo chrzciny w niedzielę.

Jeszcze mam pytanie: czy któraś używała dla swojego dzieciaczka pieluch pampers premium care. Ja właśnie dostałam paczkę ze streetcomu do wypróbowania

Ostatnia edycja:
Witam kochane doczytałam. Co do wody ja kranówkę przegotowuję nic nie filtruje, nic się nie dzieje:p
KAsikz Lili Sto latek dla Waszych CÓRECZEK*
Wiolu- Lena robi czasem 3 czasem wogóle aktualnie ma biegunkę i jakos leci.
MArtusionku Tomuś to bardzo duży chłopak tak poważnie wygląda. Kochaniutki blondasek
Gosiu ja używałam byłam zadowolona ale są drogie
Alicja Szymonek ma juz 3 miechy kiedy to zleciało?????
Agnieszko co u Julci
Mysza ale ci ten synuś wyrósł!!! Cudo
Julitko?? Carri?? Ewcia??Ewelinka??
A ja kochane ostatni dzień jutro w domu i do PRACY!! Ale mi to szybko zleciało.Jestem w strachu bo prawie 14 miesięcy jestem w domu.Do tego poszłam na inną stację nowi ludzie nikogo nie znam.Mam nadzieję ze szybko się wprawie i będzie po staremu:p
Lenka czuje się znakomicie byliśmy w niedziele w szpitalu na usg i badaniach wyniki wyszły idealne mocz także trafili z antybiotykami i bakterie poszły precz.Musimy teraz mega uważać wiec szorujemy wszystko i wszystkich. Koniec z dotykaniem przez obcych dzieciątka itp. Musimy o nia dbać.A termin kolejny operacji na 20 lipca więc mam nadzieję że teraz sie uda. W niedziele pojechaliśmy z A do kina.Lena została pod opieka babci w połowie filmu tel Że się coś dzieje.JAk usłyszałam ten krzyk myślałam że dostane zawału.Oczywiście uwięzłą przepuklina.Moja teściowa zamiast odrazu dzwonić do nas to myślała że przejdzie po 40 min zadzwoniła do mojej mamy ta dostałą skrzydeł i dobiegła i udało się jej to wcisnąć. Tyle razy jej tłumaczyłam a ta dalej swoje zamaist dzwonic odrazu.Jestem całą w strachu że ją zostawiam. Do końca tygodnia A ma urlop ale potem będziemy sie wymieniać z pomocom teściowej.Zmykam nacieszyć sie małą.Buziaki

reklama
Dziekujemy za zyczonka i gratulacje zeboli. Teraz ida czworki:-)
Kaira - oj szybko ten czas leci wspolczuje powrotu. Chociaz mozr troszke odzyjesz
Gosiu. Ja kiedys uzywalam i wydaje mi sie ze bylybtroche wieksze . Ogolnie denerwowala mnie ta siateczka ktora ma niby dawa to cale premium:-)

My po pierwszym dniu terapii snowej. Pola zasypiala 40 minut. Darla sie strasznie:wściekła/y: bo jak mama smie wychodzic. Ale taki uparciuch ze zasypiala na kleczaco a nie chciala sama i koniec. Ale w koncu usnela. Trzymajcie kciuk zebysmy daly rade. I mowie wam dziewczyny uczccie dzieciaki zasypiac same bez raczek bujania , spania obokk, cyckowania i roznych cudow. Potem jeszcże gorzej. Cwaniara nas tak probuje ustaiwc ze szok. A jeszcze roku nie ma.:szok:

Do góry