reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

wizyty u lekarza i zdrowie maluszków

Dzag czyli diagnoza postawiona :-D:rofl2: masz rację póki czekacie na wizytę to jak najbardziej powinnas być spokojna. O tych badaniach genetycznych nie pisałaś. OMG musiało Cie to ściąć ale Tymek rozwija się książkowo więc chyba nie robicie tych badań co?
Ten chłopczyk z zeza pozornego rzeczywiście wygląda jak Tymek. Ja na to nie zwróciłam uwagi mi to normalnie wyglądało. Jak by byl zez to byś wątpliwości nie miała

mAtma ten mały sąsiad miał zaklejane jedno oko długo przed roczkiem, miał też okulary z fisher price :rofl2: i ma tego zeza nadal i byc może będzie go miał do końca życia :-(

reklama
Kakakarolina, nie robimy tych badań. Wyparłam po jakimś czasie tą jej sugestię :). Trochę tłumaczyłam sobie moim typem urody, no i że Tymek ma takie "inne" oczy trochę po mnie. Jak ja byłam mała to wyglądałam jak japoneczka i tak o mnie mówili :). A przede wszystkim pani z poradni patologii i rozwoju noworodka absolutnie nie sugerowała żadnych wad genetycznych. Jest strasznie czepliwa ale bez przesady :p. Teraz na tapecie jej ten zez-nie zez i krzywo stawiana jedna stopa. Czekam na wizytę w poradni.

Dzag mojej przyjaciółki córcia też ma takie japonkowate oczka i nie ma mowy o zezie, wyrosła, ma trzy latka i wszystko jest ok.

168953_1565394142578_7289327_n.jpg62261_1405114535688_2995318_n.jpgdddddddddd.jpg

Załączniki

• 168953_1565394142578_7289327_n.jpg
    168953_1565394142578_7289327_n.jpg
    23,6 KB · Wyświetleń: 98
  • 62261_1405114535688_2995318_n.jpg
    62261_1405114535688_2995318_n.jpg
    18,3 KB · Wyświetleń: 92
  • dddddddddd.jpg
    dddddddddd.jpg
    20,6 KB · Wyświetleń: 94
kakakarolina, przyznaję że nigdy nie widziałam jak wygląda oczopląs, podejrzewam że po pierwsze musiało to być bardzo widoczne a po drugie bardzo uciążliwe w funkcjonowaniu dla tak małego dziecka że lekarz zadecydował o takim leczeniu. Pozostanę jednak przy swoim że okulary nie leczą zeza, korygują dalekowzroczność, krótkowzroczność i astygmatyzm. Zez to upośledzenie mięśni gałki ocznej. Wyrównanie wady okularami często pomaga w leczeniu zeza. Jak widać nie zawsze, ale medycyna idzie tak do przodu że ja wierzę że twój mały sąsiad też pozbędzie się kiedyś swojej wady. Wujek mojego męża facet koło sześćdziesiątki podobno całe życie miał fatalnego zeza, niedawno (parę lat temu) miał dopiero robioną operację, teraz ma oczy w miarę ok choć widzenie niestety już nie takie jak być powinno...

Ale, ale! My tu dyskutujemy czy w wieku 8 czy 12 miesięcy iść do okulisty a znam przypadek że dopiero w szkole okazało się że dziecko nie widzi na jedno oko! także rada dla nas wszystkich: nie panikować ale obserwować (wiem, wiem, dobrze się mówi...)

No i jak nie panikować jak się słyszy takie rewelacje jak dzag o tych jakichś chorobach genetycznych? No wypisz wymaluj jak u tej mojej koleżanki co jej lekarz sadysta wmawiał że dziecko ma porażenie mózgowe bo ma "dziwne" rysy twarzy a mała Natalka była jak ksero mamusi, tyle że lekarz tego nie wiedział. Niektórzy to chyba powinni się najpierw zastanowić zanim coś takiego palną, albo przynajmniej uważnie przyjrzeć się najpierw obojgu rodzicom.

Wracając jeszcze do zeza to u mojego też ciężko ocenić czy zez czy nie bez fachowych badań bo młody miał, nadal jeszcze trochę ma nierówne otwoty oczne (nie wiem jak to nazwać) i tą opadającą powiekę, choć to oko już ładnie otwiera.

Milionka, fajną urodę ma ta dziewczynka, bardzo mi się podobaja te jej oczka.

mAtama, a ja teraz cigle obserwuje czy Uli oko nie ucieka, bo czasami jakby prawe jest zbieżne ale nie wiem czasami znów nie. Ja mam małego zeza więc się tym trochę martwię ale tak jak piszesz najwcześniej po roku takie rozpoznanie? Ja się boje, że jak pójdę do okulisty to czy zez jest czy i ma to go znajdą:-(

Milionka, śliczna ta dziewczynka :). Podoba mi się jej typ urody :). Taki delikatny. mAtma, no ja sobie też pomyślałam, że mogła ta lekarka spojrzeć na mnie... A tak to ja sobie do jej choroby genetycznej dopowiedziałam, że on według niej po prostu brzydki jest :(. No bo tak to zabrzmiało. Ja wiem, że on ma dość oryginalny typ urody, może nawet i trudny :p, ale dla mnie jest śliczny :).

u nas nadal walka ospowa:no: dzis mija 7dzien Angelinki 6 Rafała i 5 Brunona...Ala juz zdrowa od 3dni śmiga do przedszkola.. najgorzej ma Brunon... strasznie wygląda nie spi nie je ciagle na rękach albo we wózku.. podaje mu fenistil w kropelkach i wapno i cierpliwie czekam na poprawę..

mAtma no właśnie nie. tego w ogóle nie widać. To sa mikro drgania gałki ocznej ale nei dostrzegalne dla oka ludzkiego. Podczas badania okulistycznego to wyszło\

urde dzag powiem Ci że dzieci są różne, brzydsze i ładniejsze no ale akurat Tymek serio jest sliczny od samego początku się na niego napatrzeć nie mogę. Tak samo mam z Tolą :)) więc jego dyskusyjna uroda wcale nie jest taka dyskusyjna

Ostatnia edycja:
Sempe - a jakie leki dajesz maluchom na ospę? Jest taki syrop Neosine na ospę właśnie, hamuje tego wirusa - tylko nie wiem czy już nie jest za późno żeby go dawać. On jest na receptę.

reklama
Zylcia nam lekarka powiedziała że neosine na ospę się nie nadaje. Jakiś inny na H się daje ale to przed pojawieniem się kropek i nie u dzieci :-(
Na pocieszenie to już końcówka będzie dobrze

Do góry