reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyty u lekarzy/położnych , usg , badania i inne

Dziewczyny, uważajcie z tymi przepowiedniami, bo u 90% moich znajomych, którzy poznali tak szybko płeć potem lekarze zmieniali zdanie! Pamiętajcie, że na tym etapie dziewczynki i chłopcy wyglądają prawie identycznie:szok::-D

Laperedhil- co oczywiście nie zmienia faktu, że i tak będziesz pewnie miala chlopa;) Kurde tez bym chciała już wiedzieć, ale u mnie to dopiero 9 tydzień...A pierwsze usg mam dopiero za 3 tygodnie...

reklama
Ja jak mówiłam mam jutro to usg i zastanawiam się czy usg tradycyjne czy z testem pappa.Różnica w cenie nie wielka (150 lub 200zł) ale kurcze może warto...badań prenatalnych nie chce...kiedyś zanim byłam w ciąży mówiłam ,że bez tych badań nie ma opcji ale rozmawiałam z Panią doktor i raz ,że nie ma wskazań do nich bo jesteśmy młodzi(ja 27 o"mąż" 30) a poza tym powiedziała ,że niby mało jest przypadków ,że po prenatalnych coś dzieje się z dzieckiem ale..mówi ,że na jej prace zawodową ona już widziała 2 przypadki gdzie te badania niestety miały złe skutki.

Ja jak mówiłam mam jutro to usg i zastanawiam się czy usg tradycyjne czy z testem pappa.Różnica w cenie nie wielka (150 lub 200zł) ale kurcze może warto...badań prenatalnych nie chce...kiedyś zanim byłam w ciąży mówiłam ,że bez tych badań nie ma opcji ale rozmawiałam z Panią doktor i raz ,że nie ma wskazań do nich bo jesteśmy młodzi(ja 27 o"mąż" 30) a poza tym powiedziała ,że niby mało jest przypadków ,że po prenatalnych coś dzieje się z dzieckiem ale..mówi ,że na jej prace zawodową ona już widziała 2 przypadki gdzie te badania niestety miały złe skutki.

Badania prenatalne to standard. Tak się nazywa USG w 11-14 tyg. Na tym USG lekarz sprawdza NT - przezierność karkową, czy dzidzia ma kość nosową - brak może oznaczać chorobę.
Dodatkowo można wykonać badanie z krwi (nieinwazyjne - to tylko pobranie krwi) oraz badania inwazyjne. Te inwazyjne mogą miec ale nie muszą zły skutek. Najczęściej wykonuje się je u kobiet po 35 roku życia lub u których NT jest wysokie i test PAPPA wyszedł źle.

Badania dzieli się na inwazyjne i nieinwazyjne.
Różnie je nazywają. Prenatalne mogą być nazwane genetycznymi bo poprzez sprawdzenie czy jest kość nosowa ustala się wadę jednego z genów odpowiedzialnego za zespół Downa.

image.jpgA to mój misiu jak miał 9 tyg i 2 dni :)

Załączniki

• image.jpg
    image.jpg
    22 KB · Wyświetleń: 56
reklama
Badanie genetyczne=prenatalne=referencyjne. To jest to samo i wykonuje się je między 11 a 14tc. Dziecko powinno mieć między 45-85mm długości aby zmierzyć minimum przezierność karku (NT) i czy widoczna jest kość nosowa (NB) oraz jeszcze kilka rzeczy ale te koniecznie. Już na tej podstawie można ocenić ryzyko (czyli tylko statystyczne prawdopodobieństwo) czy dziecko urodzi się z wadą genetyczną. Jeżeli któryś czynnik jest poza normą to ryzyko rośnie, dlatego niektórzy lekarze w takich wypadkach proponują wykonanie testu Pappa (zwłaszcza dla kobiet 35+). Ale to do matki należy decyzja.
W moim przypadku przyśpieszona była akcja serca (norma to 160 max, a my mieliśmy 179/min) i dla spokoju dzisiaj byłam na pobraniu krwi. Mam nadzieję że dziecko podczas badania się zdenerwowało i to dlatego serduszko szybciej mu biło.
Z tym testem jest tak, że to tylko statystyka, że 1 kobieta na X urodzi chore dziecko. Jak idziesz z psem to statystycznie macie po 3 nogi. Dlatego ten test jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza że kosztuje majątek. W mojej przychodni kosztuje 550zł (!) ale ostatecznie znalazłam za 380.

Nania33
, ładne bobo, mój w 9tc też wyglądał tak misiowato :)

Do góry