reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wózki, ciuszki i inne rzeczy dla naszych dzieciaczków - NOWY -(STARY ) WĄTEK ;)

reklama
Śliczne ciuszki.
Ja szperam po necie i wczoraj z mężem zarejestrowaliśmy się na allegro bo sa tam ciekawe aukcje i można kupić taniej fajne rzeczy.
W kwietniu wybieram się z mamą na stadion i do Maximusa w Nadarzynie.

Helooo...jak tam zakupki laseczki...
Ja niecierpliwie czekam na swoją Teutonię będzie w połowie kwietnia. A teraz jestem na etapie wypatrywania fotelika. Zamówiłam wózek z adapterem pasującym do Maxi-cosi. Podobno to najlepszy fotelik na rynku. Kosztuje ok 360 zł a z takim jakimś patentem isofix ok 560 zł, co sądzicie o tym systemie isofix, czy któraś z Was coś o nim słyszała...czy jest to niezbędne, a może zbyteczne???

Magdziarka jeszcze nie spotkałam się z takim systemem. My kupiliśmy fotelik tez z atestem ale pasujący do wózka Bolder ma pasy, wkłąd dla niemowlaka i funkcję kołyski, z reszta z małym nie będziemy często podróżować więc nie chciałam kupować kosmicznie drogiego a dzieci szybko rosną:tak:

Magdziarka ten isofix to jakiś system montowania. Niektóre nowsze auta go mają i wtedy mocuje się tym isofixem a nie pasami. Ale jak to w praktyce wygląda, to nie wiem, bo tylko o tym czytałam :sorry2:
Ja na szczęście fotelika-nosidełka kupować nie muszę, bo ostatnio wrócił taki przechodni rodzinny :-D i okazało się, że to maxi cosi, tylko starsza wersja, więc nie jest źle :tak: jeden wydatek mniej:-)

Mam pytanko, jechałam ostatnio z Katowic i mą uwagę przykuła taka wielka hala jakieś 40 km od Warszawy, nie wiem jak się nazywa miejscowość, w każdym razie to hala CANPOL BABIES, wiecie coś o tym miejscu? Czy tam hurtownia, czy można kupić coś będąc zwykłym śmiertelnikiem?

Isofix to system zaczepów, który znajduje się w niektórych samochodach. W miejscu, gdzie oparcie łączy się z siedzeniem są takie specjalne zaczepy (oczywiście schowane w tej szczelinie między oparciem a siedziskiem), do których przymocowuje się bazę - w przypadku Maxi Cosi taki patent nazywa się Easy Fix.
Generalnie, do praktycznie każdego fotelika można kupić tzw. bazę - jeśli jej nie masz, stawiasz fotelik na siedzeniu i przypinasz po prostu pasem. Jeśli zdecydujesz się na bazę - możesz wybrać jeden z dwóch patentów: dla samochodów bez Isofixa - bazę przymocowuje się do siedzenia pasem bezpieczeństwa, a potem wpina się w nią fotelik. Natomiast jeśli masz Isofix, to możesz kupić drugi rodzaj bazy - wtedy nie przypinasz jej pasem, tylko wpinasz w te zaczepy w siedzeniu, o których pisałam wcześniej. Baza ma wtedy też taką specjalną podpórkę - nóżkę, która sięga do podłogi samochodu (przed siedzeniem). Oczywiście w obu tych przypadkach baza jest na stałe zamocowana w aucie, a wpięcie w nią fotelika zajmuje kilka sekund.
I jeszcze jedno - Maxi Cosi Cabrio Fix to faktycznie najbezpieczniejszy fotelik na rynku, w zeszłym roku jako pierwszy i jedyny otrzymał pięć gwiazdek w międzynarodowych testach bezpieczeństwa - ale testowano właśnie tę wersję z bazą Easy Fix (montowaną do Isofixa).
Ten Maxi Cosi, o którym piszesz - za 360 zł - to pewnie model Citi, też bardzo fajny. Cabrio Fix kosztuje około 550 zł. Ceny samych fotelików, bez bazy - baza kosztuje przynajmniej drugie tyle.

Magdziara - ten isofix z fotelikiem ja widzialam na allegro prawie po tysiaka. Sama baza chyba 600 zl kosztuje
fajna rzecz - bo ta baza jest na stale w samochodzie - a do niej wpinasz tylko maxi cosi. Zapinanie maxi cosi pasami bez tej bazy jest lekko mowiac koszmarne - o ile robisz to czesto, no codziennie. musisz przelozyc pas z tylu i z dwoch bokow. A tak ednym kliknieciem wpinasz maxi cosi do bazy. Ja zdecydowalam sie na fotelik Graco z baza - a poniewaz maxi cosi pasuje mi do adapterow wozka - bede miala oba - na dwa samochody - przy czym a mam zamiar korzystac z graco a maxi cosi bedzie jezdzil w samochodzie u meza - wiec juz sobie odpuszczam te masakrycznie droga baze do maxi bo z tego fotelika bedziemy korzystac sporadycznie. ale fakt - w crash testach maxi cosi wypada najlepiej - wiec jesli mozesz sobie na ten komplet pozwolic - to napewno warto

reklama
Myśmy postanowili kupić dobry fotelik z atestem, ale za mniejszą cenę, bo skoro kupujemy do 13 kg to aż na tak długo on nie wystarczy (koleżanka ma córkę półroczną, a już ma 10kg)...a do wózka nie potrzebuję raczej;-)

Do góry