reklama
Lapis_Lazuli
Mama Ma Mi
A mnie się wydaje, że się nie należy, tak właśnie działa u nas polityka prorodzinna, że jak jestś Ty i mąż i dzidziuś i na każde z Was pzrypada 500 ileś zł, to na wychowawczym nic się nie należy, chyba że jest sie matka samotnie wychowującą dziecko, swoją drogą co to jest 500 zł??????!!!!!!Po prostu granda, ale to własnie nasz kraj, pijaczki dostana a my nie, pracowałam w takiej okolicy gdzie oni mieszkali w takich barakach i co dzień rano, ja po kefir o ni butelki na wymianę, smród i w ogóle od nich, ale co tam, dzieci im sie kocą, pieniądze od państwa dostają, mają za co pić i jeszcze jakies bony na jedzienie z unii, żyć sie nie chce jak się na to patrzy. Oczywiście nie wszyscy oni tacy są, niektórzy tam mieszkaja zmuszeni sytacją i oby ich takie życie nie wciągnęło, niemniej jednak większość to włąśnie takie pasożyty na naszych pieniądzach(podatki)>
monika3
Mama Amelki i Filipka
Dziewczynki
...
zasiłek wychowawczy przyznawany jest na takich samych zasadach jak rodzinny, czyli dochód na członka rodziny (obecnie z 2004 roku) nie może przekroczyc 504,00 zł. Czyli miesięcznie nie możemy zabarbiać razem z mężem więcej niż w przybliżeniu 1500 zł na rękę...
Jeżeli nie przekroczy a pracodawca udzieli urlopu wychowawczego ( a musi) to dostajemy pieniążki przez 2 lata a jak przekroczy to d...a :
A tego zasiłku wychowawczego jest obecnie 400 zł :

Z macierzyńskim jest inaczej...jeżeli jesteśmy zatrudnione to zawsze prze okres 6 tyg przy pierwszym i 18 tyg przy drugim i kolejnym dziecku dostajemy kaskę, której wysokość uzależniona jest od naszych zarobków z ostatniego roku...
Mam nadzieję że jakoś Wam to wytłumaczyłam...
zasiłek wychowawczy przyznawany jest na takich samych zasadach jak rodzinny, czyli dochód na członka rodziny (obecnie z 2004 roku) nie może przekroczyc 504,00 zł. Czyli miesięcznie nie możemy zabarbiać razem z mężem więcej niż w przybliżeniu 1500 zł na rękę...
Jeżeli nie przekroczy a pracodawca udzieli urlopu wychowawczego ( a musi) to dostajemy pieniążki przez 2 lata a jak przekroczy to d...a :
Z macierzyńskim jest inaczej...jeżeli jesteśmy zatrudnione to zawsze prze okres 6 tyg przy pierwszym i 18 tyg przy drugim i kolejnym dziecku dostajemy kaskę, której wysokość uzależniona jest od naszych zarobków z ostatniego roku...
Mam nadzieję że jakoś Wam to wytłumaczyłam...
Moniqa
i moje dwie połówki :)
Lapis 500 zloty to dodatek za urodzenie dziecka .... oczywiscie nie mozesz przekroczyc .. ble ble ble .... 
Monisu hmmm.. w takim razie jesli tak jest to co w momencie kiedy przekracza limit ... ja nie mam gdzie zostawic dziecka i musze skorzystac z wychowawczego... mam zostac bez pieniedzy ??? aczkolwiek z drugiej strony kogo to dzisiaj obchodzi ....
Monisu hmmm.. w takim razie jesli tak jest to co w momencie kiedy przekracza limit ... ja nie mam gdzie zostawic dziecka i musze skorzystac z wychowawczego... mam zostac bez pieniedzy ??? aczkolwiek z drugiej strony kogo to dzisiaj obchodzi ....
monika3
Mama Amelki i Filipka
MoniQa pisze:... mam zostac bez pieniedzy ??? aczkolwiek z drugiej strony kogo to dzisiaj obchodzi ....
Właśnie tak MoniczQo...możesz sobie iść na bezpłatny urlop wychowawczy...wrrrr...
A
Agutek
Gość
No wiec tak - nie zamierzam isc na wychowawczy, ale nigdy nie wiadomo co bedzie kiedys i moze bede zmuszona isc na wychowawczy :
Z dochodow nie przysluguje nam wychowawczy, ale nikt nie bierze pod uwage, ze mam kredyt mieszkaniowy do splacenia i wowczas mam znacznie mniej dochodu. No coz, kogo obchodzi, ze sobie kupilam mieszkanie :
Tylko, ze gdybym musiala isc na wychowawczy to mimo wykazywanych dochodow mialabym z 2 razy mniej do zycia po splaceniu wszystkich rat..... czyli musze isc do pracy, nie mam wyjscia! Ech....Mam nadzieje, ze nic niespodziewanego nie wyskoczy i bede miala z kim zostawic malucha.
Elżbietka
mother of two sons&angel
o kurczaczki :
. to ja bym musiała min pięcioraczki urodzić zeby cosik dali :
:
:
Moniqa
i moje dwie połówki :)
To jest naprawde koszmar ... zamiast tego becikowego mogli pomyslec cos o tym zeby kobieta po wychowawczym miala zapewnione ze napewno bedzie miala prace, co z tego ze przez miesiac bede miala pieniadze, jak moze sie okazac ze na nastepne miesiace nie bede miala za co nakarmic dziecka ... rece opadaja ... ale taka nasza polityka
reklama
wiki.25
mama kochanych brojków
wlasni apropo wychowawczego to moja kolezanka byla na wychowawczym bezplatnym bo im sie nienalezalo..pozniej wrocila do pracki popracowala troszke zaszla w ciaze w 8 tyg poronila...i przez 3 m-ce dalej pracowala pozniej znowu zaszla w ciaze teraz jest na macierzynskim ale wiem ze musi isc na wychowawczy bo niema co z dzidz zrobic..a bardzo pragneli miec druga dzidzi ..no i maz musi charowac dzien i noc zeby stykalo...ech wlasnie szkoda slow na to wszystko....mi sie tez nienalezy zaden zasilek i wogole a niestrcza nam z m-ca na m-c to jets chore
Podziel się: