reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wprowadzamy nowe dania do jadłospisu

no właśnie się zastanawiałam kiedy mogę mu mięsko wprowadzić. dobrze wiedzieć :-)

Rozszerzanie diety: Idealna zupka dla malucha - Rozszerzanie diety- Rodzice.pl
Kiedy twój szkrab pozna już smak pierwszych zupek warzywnych, po około miesiącu od zaserwowania mu jarzyn możesz podać zupę z dodatkiem mięsa. Na początek idealnie sprawdzi się gotowany kurczak, indyk i królik (około 10 g dziennie), dodane do już przyrządzonego purée warzywnego. Na razie nie serwuj szkrabowi zup przygotowanych na wywarze mięsnym, ponieważ zawiera on silnie uczulające białka (jeśli twoje dziecko jest małym alergikiem, nie powinnaś mu podawać zup na mięsnym bulionie aż do ukończenia przez nie trzech lat).

reklama
Ja jak narazie odchorowałam ziemniaczka, który dał potworny efekt, mianowicie katgoryczny sprzeciw moich rodziców w sprawie zostawania z Tuśkiem :baffled:. Tak się złożyło, że po ziemniaczku pojechalismy do ikei z Jaśkiem, coby poogladac zabawki itp, zakupic jakis drobiazg i zeby się dziecko wyszalało. No i pech chciał, że właśnie wtedy Tusiek odstawił 2,5 godzinne wycie, cofanie się żarełka i pekło było niesamowite. Takiego biegu przez całą ikee to jeszcze nie odstawiałam. Jak tylko wróciłam, wziełam go na ręce to wtulił się, przestał ryczec i zaczął tak żałośnie chlipac. wymasowałam brzusia, napoiłam dałam mleczka i usnął chlipiąc. A następnego dnia śmierdząca brzydka kupa :baffled:.

Teraz musze pomyślec co wprowadzic, mam tylko opanowana marchewkę i kleik ryzowy, jakieś propozycje?

Kluliku marchewka plus pietruszka? Ew. słoiczkowy szpinak ( u nas się nie sprawdził) lub brokuł (super kupka, ale zauważyłam pare krostek, tylko nie wiem czy to to).

Julka wczoraj dostała ziemniaka, ale dziś rano kupa super, wczoraj tez zadnych dolegliwości. Dziś mamy na obiadek marchewke + jabłko. Minęło troszkę czasu, bo około 2-3 tygodnie od kąd jabłko Julce zaszkodziło, więc spróbuję teraz jak będzie to samo, to rezygnuję z jabłka na długo.

Dziewczyny pamiętacie jak pisałam o rozszerzaniu diety wg schematu soczków, szczególnie dla dzieci karmionych wyłącznie piersię:

Wczoraj byłam u starszego pediatry w związku z brakiem kupy, wiec takie działania:

1) wypróżnienie czopkiem
2) dzien 1 - 5 ml soku z marchwi HIPP + 5 ml wody przygotowanej
i tak 6 dni aż dojdę do 30 ml soku
obserwacja kupy i reakcji dziecka, jeśli ok dalej:
5 ml sok z jabłek + 5 ml wody przegotowanej i tak 6 dni aż osiągne 30 ml soku
obserwacja kupy i reakcji dziecka, jeśli ok dalej:
3) zupka (marchew, ziemniak, masło, woda) też etapami

także na razie słoiki muszę odstawić na rzecz soczku i zacząc odpoczątku

w pierszym dniu czyli po 5 ml soku + 5ml wody przegotwane była mała kupka, na 3 dzień mała kupka, dziś czyli w czwartym dniu - mega kupa - konsystencja rzadka (w koncu się sama dobrze wypróżniła)

U nas pomogły śliwki gerbera suuuuper rewelacyjnie:tak::-D:-D Doszliśmy do 5 łyżeczek i więcej nie daję bo az za dobrze podziałało :eek:

A nas w końcu kupy są super, nie rzadkie a w sam raz.
Dziś też Julka dostała po obiadku ociupinkę rozcieńczonego soku z jabłka.
Zobaczymy co będzie z kupą jutro ;-)

Black po soczku moja fajnie kupki robi:tak:
Ja dzisiaj małej dałam Morele z Hippa...smakowały jej o dziwo!!;-)
Ja już podaje różne słoiczki..mała najbardziej lubi zupke marchwiową z ryżem albo jarzynową:tak:nie lubi marchewki samej;-)wiec z jabłuszkiem podaje:tak:
A dzisiaj zjadła miseczkę kaszki z bananami i dalej buzie otwierała! Może już nie bedzie takim chudzielcem;-);-)

KasiaJ moja to już jest porządną kluseczką!!!je na całego wszystko co podleci, przekonała sie do owoców i deserków a obiadki wcina az miło!!!!Mleko z kleikiem idzie jak woda na przemian z kaszką!!Mam małego obżartucha!!:-D:-D:-D:-D:-D:-DNie możemy przy niej jeść bo od razu też chce!!:-p
Polecam jabłuszka z jagódkami bobovity-ubaw po pachy !! Buzia cała fioletowa!:-D
Musimy jeszcze sprobować szpinaku i brokułów!:tak:

reklama
A moja Bestia wybredna...:-(Zwymiotowała przy brokułach Gerberra...Nie wiem, czy to po wczorajszym szczepieniu, czy tak mu nie smakowały..Jutro zrobię na podstawie brokuła zupkę jarzynową - ziemniaczek, marchewka i brokuł...szkoda, że mój aletrgik tak bym mleczkiem zaciągnęła troszkę, albo masełka dodała, a tak to oliwa nam zostaje...

Do góry