reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wprowadzamy nowe dania do jadłospisu

ja pitole...pojechały takimi tekstami że poczułam jakbym znowu w podstawowce na biologii siedziała :-D:-D

Skoro cukier-glukoza-sacharoza itp sa dosłownie w każdym pokarmie czy napoju jaki podajemy dziecku (nawet sinlac ! - byłam bardzo zdziwiona - dzieki celinko za odpowiedz) to jak cholera mamy ustrzec te nasze dzieci przed tym???mleko jest dosładzane...herbatki,soczki,słoiczki....no to niby co podawac dziecku???

Herbatek granulowanych - najlepiej wcale nie podawać ;-) Od małego warto przyzwyczaić dziecko do picia wody butelkowanej. Mój starszy syn pije głównie wodę i rozcieńczane wodą soki dla niemowląt (bo w te dla dzieci ładują tony cukru, barwników i sztucznych dodatków). To bardzo zdrowe ;-):tak:

reklama
ja pemiętam jak Jasiek nie chciał wody, albo herbatka albo nic. A musiała sporo go dopajac. A potem około roku mu się odwidziało, woda, woda i woda. a teraz żywi go to koszmar.

tusiek zjadł odrobine kalarepki i jest super nadal :-D

składniki "zdrowy brzuszek": mąki zbożowe, pszenna, jęczmienna, żytnia, kukurydziana,, owsiana, ekstrakt słodu jęczmiennego, oligofruktoza, inulina, ekstrakt kwiatu lipy w proszku, węglan wapnia, witaminy,, aromat, fumaran żelazawy, kultury bakterii, siarczan cynku

ja po przeczytaniu tego dostałam ...szoku jakiegoś... i nie wiem... chyba sama zacznę kaszki robic.... i częściej czytac etykiety....wogóle mnie to nie zachęciło...
ekstrakt słodu jęczmiennego- cukier, oligofruktoza- cukier, inulina-cukier....... załamka.... jeszcze, żeby tego nie wymienili to bym myslała, że naturalne z owoców i zbóż a jak napisali to myślę, że przetworzone g....:wściekła/y:jak tu zaufac producentom zywnosci dla dzieci...

inne nazwy cukrów: sukroza(sacharoza), syrop kukurydziany, malt (słód), dekstroza(glukoza), inulina...
tak jak Leika napisała bez dodatku cukru z buraka.....

Ostatnia edycja:
składniki "zdrowy brzuszek": mąki zbożowe, pszenna, jęczmienna, żytnia, kukurydziana,, owsiana, ekstrakt słodu jęczmiennego, oligofruktoza, inulina, ekstrakt kwiatu lipy w proszku, węglan wapnia, witaminy,, aromat, fumaran żelazawy, kultury bakterii, siarczan cynku

ja po przeczytaniu tego dostałam ...szoku jakiegoś... i nie wiem... chyba sama zacznę kaszki robic.... i częściej czytac etykiety....wogóle mnie to nie zachęciło...
ekstrakt słodu jęczmiennego- cukier, oligofruktoza- cukier, inulina-cukier....... załamka.... jeszcze, żeby tego nie wymienili to bym myslała, że naturalne z owoców i zbóż a jak napisali to myślę, że przetworzone g....:wściekła/y:jak tu zaufac producentom zywnosci dla dzieci...

inne nazwy cukrów: sukroza(sacharoza), syrop kukurydziany, malt (słód), dekstroza(glukoza), inulina...
tak jak Leika napisała bez dodatku cukru z buraka.....
no to pieknie... i jak moze byc "zdrowy brzuszek" po czyms takim? brak slow!!!
znalazlam taka stronke Zdrowa żywność, Żywność ekologiczna, Produkty ekologiczne, Orkisz i tam teoretycznie w skladzie nie ma zadnych swinstw... szczegolnie zainteresowala mnie kaszka przenna bezmleczna BIO ale inne tez sa fajne...

Ostatnia edycja:
Link który wkleiłaś jest dobry - sama myślę, o kupowaniu w necie szwajcarskich kaszek Holle. Są BIO i bez sztucznych dodatków :tak:
W tych kaszkach "Zdrowy brzuszek" mnie akurat najbardziej wkurza "aromat", nie napisali jaki, więc na pewno sztuczny. Po kiego wała??
Słód jęczmienny, czy inne słody zobżowe są czesto wykorzystywane - zamiast cukru z buraków - w zdrowej kuchni.

słód sam w sobie jest dobry (coprawda 95% to cukry- ale dobre nieprzetworzone) i mabardzo dużo związków mineralnych... ale mi bardziej chodzi o oligofruktoze i inulinę... ja nie wiem jak to jest:baffled: oni to dodali (sztucznie wytworzyli) czy dodali zboże i dlatego piszą inulina?? ale skąd oligofruktoza ?? i po co tego aż tyle no czy człowiek musi wszystko wiedziec.... też nie wiem po co aromaty pakowac sztuczne i kolory.... i najgorsze jest to, że zaczęli pisac, że wszystko jest zgodne z przepisami.... a prawie wszystko jest i nie wiadomo co pakują do środka....:baffled::baffled:

jak już przy biologi jesteśmy to kiedyś na fakultetach babka nam mówiła, że coś tam, co rośnie na plantacjach przy autostradzie (nie pamiętam kraju, ani tego co to) jest BIO tylko dlatego, że jest zbierane ręcznie

jak już przy biologi jesteśmy to kiedyś na fakultetach babka nam mówiła, że coś tam, co rośnie na plantacjach przy autostradzie (nie pamiętam kraju, ani tego co to) jest BIO tylko dlatego, że jest zbierane ręcznie
hihi ciekawe..My kupujemy hippa, bo też BIO..ale myślę, że też nie można popadać w paranoję....wiadomo, że dla naszych Maleństw wszystko, co najlepsze i najzdrowsze, ale przed wszystkim też nie uchronimy....Ja czekam na plony z ogródka i na zamówionego od gospodarza królika to możę będzie rzeczywiście BIO....

reklama
Do góry