nie do UK tylko do brata meza do Wawy, a on przyjezdza do nas w przyszlym tygodniu to akurat przywiezie
oooo

to super się Ci trafiło z dostawą do domu :-)
a nie szukałaś w UK takich sklepów ze zdrową żywością ?
dla wegetarian czy też z żywnością bezglutenową ?
chociaż pewnie jest różnica cenowa ;-)
Mnie mamuśka ciągle molestuje, że kasza manna jest dobra dla dziecka i kiedy wreszcie dam Julce. Od kiedy w ogóle można ją dawać? Teraz jeszcze za wcześnie, prawda?
Balck - to zależy od tego jakim schematem żywienia zamierzasz iść.
teraz szeroko się mówi o wczesnej profilaktyce glutenu.
kiedyś już o tym pisałaśmy.
wcześniej było tak, że lekarze zalecali podawanie glutenu dopiero w 10.miesiącu, a jeśli dziecko miało skłonności do uczuleń to dopiero po 12. miesiącu życia. teraz tendencja jest taka, że podobno najlepiej podawać gluten między 4 a 7 miesiącem życia.
ma to na celu stopniowe, ostrożne przyzwyczajanie organizmu dziecka do glutenu. specjaliści zalecają, by zaczynać od maleńkich porcji: 2-3 gramów (1/2 łyżeczki!) kaszy manny lub kleiku pszennego dodanego do 100 ml zupy. taką mieszankę początkowo powinno podawać się raz dziennie. ma to zadziałać jak szczepionka.
wg. tych nowych wytycznych dla niemowląt karmionych wyłącznie piersią gluten stopniowo wprowadza się w 5-6 miesiącu życia. u niemowląt karmionych sztucznie zaleca się wprowadzanie glutenu nie wcześniej niż w 5. m. życia, a nie później niż pod koniec 6. m. życia.
także Twój wybór.
albo zaczniesz teraz, albo poczekasz.
ale jeśli masz zamiar zaczać teraz to chyba raczej nie od razu miseczki kaszki manny ;-)