reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wprowadzamy nowe dania do jadłospisu

aga_q - no a jaką z tych kaszek można by dać na początek?

poszukałam dokładniej żeby sprawdzić które są bezglutenowe :-)

- kaszka jaglana pełnoziarnista od 4miesiąca KASZKA JAGLANA pełnoziarnista od 4msc BIO 250g Holle - 13,39zł - Sklep Dietetyczny
- kaszka ryżowa pełnoziarnista od 4 miesiąca KASZKA RYŻOWA pełnoziarnista od 4msc BIO 250g Holle - 13,39zł - Sklep Dietetyczny
- kaszka razowa "3 zboża" od 6 miesiąca KASZKA RAZOWA „3 ZBOŻA” od 6 mies. BIO 250g Holle - 13,39zł - Sklep Dietetyczny

reklama
dziękować - chyba się skuszę ;-):-)
chyba na początek tą ryżową pełnoziarnistą bym dała, no nie? ;-)
fane, fane - jakbyś jeszcze coś ciekawego wylukała to się podziel :tak::-D:-D

A ja Jak zwykle muszę mieć jakiś problem z Julką. Od kilku dni wprowadziłam jej do diety mięso - jako, że 5 miesięcy mam ukończone. Oczywiście w małych ilościach i nie codziennie. Przedwczoraj zjadła już troszkę mniej niż pół słoiczka i od tamtej pory mamy problem z kupką. Co zmianę pieluchy jest tylko jeden mały bobek i to dość twardy :baffled:

Moja wcina słoiczki z mięskiem i nie ma problemów z kupką na szczęście!! Wczoraj zjadła całą zupkę brokułową Hippa 190ml i jeszcze by chciała;-)a mleczko bleee...
aga_q a Ty kupowałaś w tym sklepie kaszki?? podawałaś już małemu? Widziałam je też na allegro Bo kurczę zastanawiam się, czy młodej nie kupić!! Ona uwielbia kaszki!! A ostatnio słoiczek z kaszką jaglaną wcieła aż się uszy trzęsły;-);-)

Ostatnia edycja:
aga_q a Ty kupowałaś w tym sklepie kaszki?? podawałaś już małemu?

Skrzat jeszcze nic nie próbował.
w sensie nie jadł jeszcze żadnej kaszki.
jak do tej pory zjadł 3 słoiczki jabłka i półtora słoiczka jabłko-marchew, więc jest silnie początkujący ;-)
ja narazie nad kaszkami myślę, a oglądam różne żeby sprawdzić co można ewentualnie kupić.
po jego niechęci do kupy jakoś nie jestem przekonana, że na początek ryżowa.
myśle nad różnymi rozwiązaniami.

a ja wlasnie zlozylam zamowienie na te kaszki i dania "Holle" co odkrylam, ale nie w tym sklepie co link podawalam wczesniej, a w tym: Amarantus bo maja przystepne ceny i dogadalam sie, ze dostarcza juz w poniedzialek...

Mnie mamuśka ciągle molestuje, że kasza manna jest dobra dla dziecka i kiedy wreszcie dam Julce. Od kiedy w ogóle można ją dawać? Teraz jeszcze za wcześnie, prawda?

Moja mama to mnie już czasem do szału doprowadza z tymi swoimi radami... :wściekła/y:

reklama
nie do UK tylko do brata meza do Wawy, a on przyjezdza do nas w przyszlym tygodniu to akurat przywiezie :)

oooo :-D
to super się Ci trafiło z dostawą do domu :-)
a nie szukałaś w UK takich sklepów ze zdrową żywością ?
dla wegetarian czy też z żywnością bezglutenową ?
chociaż pewnie jest różnica cenowa ;-)

Mnie mamuśka ciągle molestuje, że kasza manna jest dobra dla dziecka i kiedy wreszcie dam Julce. Od kiedy w ogóle można ją dawać? Teraz jeszcze za wcześnie, prawda?

Balck - to zależy od tego jakim schematem żywienia zamierzasz iść.
teraz szeroko się mówi o wczesnej profilaktyce glutenu.
kiedyś już o tym pisałaśmy.
wcześniej było tak, że lekarze zalecali podawanie glutenu dopiero w 10.miesiącu, a jeśli dziecko miało skłonności do uczuleń to dopiero po 12. miesiącu życia. teraz tendencja jest taka, że podobno najlepiej podawać gluten między 4 a 7 miesiącem życia.
ma to na celu stopniowe, ostrożne przyzwyczajanie organizmu dziecka do glutenu. specjaliści zalecają, by zaczynać od maleńkich porcji: 2-3 gramów (1/2 łyżeczki!) kaszy manny lub kleiku pszennego dodanego do 100 ml zupy. taką mieszankę początkowo powinno podawać się raz dziennie. ma to zadziałać jak szczepionka.
wg. tych nowych wytycznych dla niemowląt karmionych wyłącznie piersią gluten stopniowo wprowadza się w 5-6 miesiącu życia. u niemowląt karmionych sztucznie zaleca się wprowadzanie glutenu nie wcześniej niż w 5. m. życia, a nie później niż pod koniec 6. m. życia.
także Twój wybór.
albo zaczniesz teraz, albo poczekasz.
ale jeśli masz zamiar zaczać teraz to chyba raczej nie od razu miseczki kaszki manny ;-)

Do góry