reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wprowadzamy nowe dania do jadłospisu

Gluten? - tak od razu z grubej rury...:baffled::dry::shocked2: Melulu, najlepiej wejdź sobie na jakieś www i tam zobacz, jak się wprowadza dzieciom, co przy piersi były do tej pory, bo ja jako butelkowa mama to już sama nie wiem...:baffled::sorry2: ja bym mimo wszystko podała najpierw jakis soczek lub owoc, przynajmniej, jak miałam tylko 1 dziecko, to dużo o tym czytałam, i wszyscy radzili, by jednak najpierw podać sok. Może Majeczka ma delikatny żołądek, więc nie chciałabym Ci źle doradzić, sama przecież wiesz najlepiej...:tak::-)
Może niech się wypowiedza też inne mamy, bo ciągle tylko ja, w końcu będziesz mnie miała dość :sorry2::-p:-D

A co do zupek, są takie robione z dodatkiem oleju rzepakowego niskoerukowego i ja tylko takie kupuję...:tak:

reklama
Pokarmy niewskazane w diecie dziecka do końca 1 roku życia to:

• mleko krowie i jego przetwory (masło, twarogi, sery, jogurty, kefir)
  • wołowina, cielęcina
  • ryby
  • cytrusy, banany, owoce południowe
  • pomidory, seler, truskawki, poziomki
  • zboża glutenowe i ich przetwory (kasze:jęczmienna, manna, owsiana, jaglana, bułki, chleb)
  • białko jaja kurzego,
  • czekolada, miód
  • orzechy, migdały
  • produkty zawierające barwniki spożywcze lub środki konserwujące

Cielęcina? Banany? Zboża glutenowe? To ja już zgłupiałam...

Melulu: Właśnie jabłka się bałam - marchewka ma właściwości zapierające, a jabłko rozluźniajace.
Melulu jabłko ze słoika ma właściowści zapierające bo jest pasteryzowane, jabłko gryzione tylko rozluźnia - także spokojnie zmień na jabłko

Po marchwi nie powinno być czerwonych elementów, kupa owszem jest bardzo pomarańczowa

Co do zupki do ja kupuję: Zupka jarzynowa - krem
Warzywa* 73% (marchew* 39%, ziemniaki* 14%, zielony groszek* 10%, kalafior* 10%), woda, olej kukurydziany, ale na początku sama gotowałam (ziemniak, marchew, łyżeczka masła + 150 ml wody)

BlackWizard: Kuleczko a jak wygląda kupka po tych gruszkach? Bo mam je kupione, ale Julkę często zaparcia męczą po nowościach/QUOTE]

Gruszka ma włąściwości rozlużniające, także kupa jest plastyczna.
Nie jemy nic co zapiera.

A uwaga co do mięsa - pisałaś o podwójnej porcji. Mięso zapiera, i nalezy je wprowadzać pomalutku

No rzeczywiście, dziwne, jakas głupia chyba ta stronka, co wkleiłam :baffled:, tyle tylko, że oni piszą, że to niewskazane, a nie, że absolutnie nie... Ja zanim się absolutnie pogubię, lepiej dam sobie spokój i będę robić, tak jak przy Natasi, bo to przynajmniej sprawdzony sposób:tak:.

Melulu - my jak wprowadziliśmy marchewkę (tydzień przed marchewką jako pierwsze wprowadziłam gluten) Ola zaczęła robić codziennie kupki (wcześniej jak na samym mleku była to robiła bardzo rzadko) i to praktycznie zawsze trochę śluzu się pokazuje, grudki są raczej białe natomiast kolor taki zielonkawy, trochę pomarańczowego.
ja razem z marchewką wprowadziła sok jabłkowy bo bałam się, że sama marchew może ją zapchać.
ja bym chyba zrobiła tak jak Ty piszesz, że jeszcze dałabym marchewkę i poobserwowała :tak: skoro na skórze nic nie widać to może nic strasznego się nie dzieje :confused:
a ten gluten to chyba możesz równolegle podawać, nawet do tej marchewki mogłabyś dodać - tak mi się wydaje przynajmniej.
tyle, że kurczaki jeśli faktycznie Maja ma podejrzenie alergii to sama już nie wiem :-(
może najpierw tą marchewę podawaj i obserwuj ;-)

Ryby?? Przeciez ryby trzeba podawac dziecku raz w tyg. zamiast miesa- jak juz sie to mieso wprowadzi ;-) Dziwna ta tabelka.
Melulu moj Bartek ma mega zatwardzenia po marchewce. Ja odstawilam, az sie kupki unormowaly i powoli zaczelam wprowadzac w bardzo malych ilosciach.Pediatra polecila mi, zeby przy tym podawac sok z marchewki, bo on ma odwrotne dzialanie. Niestety co do koloru kupki, to Ci nie pomoge.

reklama
marchewka lubi niestety uczulać i to nie tylko ta "nieekologiczna". Moja starsza absolutnie nie mogła marchwi b. długo

Do góry