reklama

Wprowadzamy nowe pokarmy

U nas co prawda ząbków jest mało a Dominika wcina całe kawałki.
Już dawno jej nie miksuje jedzenia.Ma 2,5 zęba i sobie bardzo dobrze radzi mocno wszystko przeżuwa w buziaku.Chlebek je już z wędliną i serkiem.A najlepiej sobie radzi z twardym jabłkiem daje jej ćwiartkę jabłka i sobie chrupie.
Chrupki kukurydziane biszkopty chrupki ryżowe.To już od dłuższego czasu je sama.
A jeśli widzi że ja coś jem lub Maciek to trza się z nią podzielić bo nie przepuści niczego.
A babcia ją nauczyła pić ze szklanki herbatę oczywiście babcia trzyma szklanek a niunia pije.I coraz lepiej jej to wychodzi bo juz sie nie oblewa.

reklama
Rybciu a to luzik,myslalam ze mala sie delektuje taka zwykla herbata.....
ja Frankowi do picia podaje tylko wode przegotowana albo odrobine soczku dodaje do tej wody w stosunku 70% wody 30% soczku np gerbera.
Biszkoptow tez mu nie daje (cale jaja ,gluten i full cukru) daje tylko chrupki ryzowe,dyniowe,slonecznikowe takie twarde z calymi prazonymi ziarenkami ryzu.Mam nadzieje ze zachece go i wyksztalcedobre nawyki jedzenia zdrowych zeczy a nie delektowania sie zapychaczami....:confused: zobaczymy co mi z tego wyjdzie...w dzisiejszym swiecie zywnosci transgenicznej.........

Priscilla tak,tak dokladnie takie okragle wafle ryzowe.Sa dwa rozmiary cienkie i,rowne i grube chropowate ja podaje te drugie.Sklad takiego krazka 100% ryzu brazowego.Bez soli i innych dodatkow.Sa tez z dodatkiem slonecznika,dyni i soii ale z soja ostroznie.
RybciuDzieci nie lubia wody bo dla nich jest bez smaku.Ja tez nie mialam latwo bo maly nie chcial na poczatku.Ale sie nie poddawalam :-) przetrzymywalam go i po paru dniach zalapal.to bylo jk mial 3 miesiace i od tamtej pory uwielbia wode.Co do tych ciasteczek dla dzieci zarowno chrupaczki bobovity jak i miskopty Nestle zawieraja gluten,cale jaja,tluszcz i cukier.A to sklad calkowity, mąka pszenna, cukier, olej roślinny, mąka ryżowa, odtłuszczone mleko w proszku, jaja, cukier inwertowany, skrobia pszenna, substancje spulchniające (węglan amonu i węglan sodu), aromat wanilina, siarczan żelaza (II), witamina B1 (chlorowodorek tiaminy).

No u nas Maja tez ostatnio pije powolutku wode z kubeczka a jaka zadowolna jest :-D :-D :-D
BUBA co do tego wyuczenia dobrych nawykow to roznie bywa :-)
Ja jestem pelna podziwu dla Ciebie BUBA ze tak super wychowujesz swojego chlopaka :tak: i z tym jedzonkiem itd....
Ja np nie pilnowalam tak Maksa z jedzeniem, owszem nie dawalam mu jakis tam swinst zapychaczy itd.... I wiesz u mnie Maksio nawet nie tknie pizzy hamburgerow zapiekanek i innych takich rzeczy. On wprost uwielbia warzywa i owoce, owszem znajda sie warzywa co nie lubi ale moze sa to ze 3 sztuki :tak: Na obiad obowiazkowo musi byc zupa ...... obiad bez zupy to nie obiad ;-) Od jakiegos roku mam problem z miesem nie lubi go nie wiem co sie stalo nagle przestal jesc i nie da rady mu wcisnac. Wiec dalismy mu spokoj i zaczal czasami zjadac w przedszkolu miesko i czasami w domku powie ze zjadlby na kolacje kielbaske :tak: :tak: :tak:
Jedyne co wcale nie jada to jajka, zjadl jeden raz i zwymiotowal i od tej pory nietknal a mial wtedy 10 m-cy i pamieta cholernik :tak: :tak:
Troche sie martwilam ze nie jada tego miesa i jajek i ze moze miec anemie ale ostatnio zrobilismy badania kontrolne i wyniki krwi ma rewelacyjne :tak: :tak: A kiedys to nawet wcianal wątróbke, a jego ulubiona zupa to buraczkowa z kawalkami burakow, bo jak on to mowi nie moga byc tarte tylko musi je gryzc :tak:
Dzis robil wielka pizze dla calej rodzinki no i nawet jej nie tknal, powiedzial ze zrobil ja dla nas. A jakbyscie widzialy jak pokroil kielbase jeju jakie wielkie kawalki, naszczescie dobrze mu wychodzi tarcie sera :tak: :tak:
Kucharz mi maly rosnie :-)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry