reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wprowadzanie nowych pokarmów

Mateusz w Wigilię zjadł chyba z 6 dużych opłatków:))Podczas dzielenia tylko łapał od każdego i od razu do buźki:)) Z wigilijnego stołu nic nie dostał, ale za to ostatnio rozsmakował się w chlebie (nic mu nie jest więc zaczęłam podawać). Kroję mu chleb na małe kawałki i podaje na talerzyku - 2 minuty i nie ma - jak się skończy to bierze talerzyk i odwraca do góry dnem żeby zobaczyć czy przypadkiem z drugiej strony nic nie ma :))))))

reklama
lolcia no to ładnie się rozsmakował:-D
My od czasu do czasu dajemy Maksiowi samą skórkę albo piętkę
zwłaszcza jak chcemy spokojnie zjeśc śniadanie;-)
dziś dawałam mu troche środka z bułeczki drożdżowej, był zachwycony i piszczal o jeszcze!

ja też już kupiłam kaszkę manną, ale poczekam jeszcze chwilkę zanim podam Agatce

dajecie dzieciom kiwi? mojej małej strasznie zasmakowało

aaaaaa...
wczoraj byłam u pediatry, prawie spadła z krzesła jak jej powiedziałam, że Agatka je świeże banany;-) podobno od 10 miesiąca można dawać:confused::confused:
a ja wyczytałam w gazetach "dzieciowych", w internecie, że można dawać od 8 miesiąca, no i daję :cool2:

ja na sniadanie daje Zuzi np.kromke chleba tostowego z maslem i np z dzemem albo jakims pieczonym moim mieskiem, czasami daje jej serek z biszkoptami pokruszonymi. ale szczerze powiem ze mi tez juz brak pomyslow bo wciaz Zuzia je to samo :( bo kaszki nawet nie tknie...

bylam dzis u lekarza z malym (w zwiazku z przeziebieniem) i korzystajac z okazji zapytalam o nowosci.
powiedziala ze skoro nie mial skazy w mlodszym wieku to moge juz podawac jogurty, twarozki itp.
no i chlebek :-) czyli kanapeczki beda na sniadanko. i z jajecznica sprobujemy, ale nie mozna gdy malenstwo choruje zeby nie pomieszac reakcji :-( wiec trzeba poczekac

Dziewczyny, a czy po wprowadzeniu takich normalnych śniadań, zrezygnowałyście z jednego posiłku mlecznego? Bo Jaś pije mleczko ok. 6.00 i potem ok. 9.30. Nawet jak pomiędzy tym dałam mu troszkę bułeczki, to mleczka i tak się domagał.
Nie chciałabym przesadzić, bo ostatnimi czasy całkiem nieźle sobie przybiera.

moja Zuza oprocz cyca to mleka wiecej nie chce pic wiec z niczego nie musze rezygnowac. jak napije sie ok 6-7 mleczka to jak wstaniemy ok 8,30 rano to sniadanie dopiero robie ok 9-9,30.

U nas też cyc ok.5,6 rano, potem ok.9 śniadanko (kaszka, danonek lub bułeczka z masłem). I właśnie mam pytanko, z czym dajcie dzieciakom bułki, chlebki? BO nie wiem co dać na bułkę, bo z masłem to tak łysko:baffled:

Pytia Lolo juz od dobrych kilku miesiecy nie pije mleka w ciagu dnia, jak skonczyl pic cyca (jakos w 8 mcu). Butle ma tylko w nocy (niestety domaga sie wtedy mleka)

Co do chleba i bulek, to Lolo juz podjada zwykly chleb, zasmakowaly mu ostatnio rogaliki, ale roznie u nas ze sniadaniami, bo jak wstaje ok 7.30 to daje mu butle i spi do 9tej i wtedy nie bardzo jest glodny, czasem dam mu wtedy owocki lub odrobinke jogurtu i tak az do 12tej poznije zupka lub danko. I wlasnie sie zastanawiam ile cieplych posilkow dajecie malym, bo juz nie bardzo wiem, roznie jest napisane w ksiazkach. ja jak maly zje o 12tej to ok 16, 16.30 daje jeszcze cos cieplego ale jeszcze niedawno dostawal tylko podwieczorek no i kolacja o 19.30 i spanko. teraz jak czytam te ksiazki o zasypianiu to juz sama nie wiem co i jak. Wydaje mi sie ze jka nie czytalam tych ksiazek to bylam madrzejsza, teraz to juz zglupialam, z calym szacunkiem do "pomocy dydaktycznych" :-D:-D:-D

reklama
ja myśle podonbnie jak Ty, Iza. U nas jest tak, że z "innych" rzeczy, Karola je tylko danie (zup nie lubi) i jakiegoś owocka. Zaczęłam się ostatnio zastanawiać, czy to nie za mało :confused:

Do góry