reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wprowadzanie nowych pokarmów

u nas tez kaszki tylko zjadane sa po podaniu lyzeczka. przez butelke nic nie przejdzie. soczek pijemy z niekapka.

a co do kostek rosolowych dalam na poczatku chyba ze dwa razy po pol ale juz nie daje. wole troszeczke posolic i gotowac warzywa wraz z kawalkiem mieska ktore potem razem z warzywami miksuje.

reklama
Ella tez na szczescie zjada wszystko az sie kurzy!!:-D:-D Ja jej sama gotuje, ale jak dam sloiczek to tez wsunie!! Z warzyw juz je wszystko! Wlacznie z kalafiorem, brokulami, groszkiem, fasolka itp. Mieska jeszcze nie dawalam ale od przyszlego tygodnia zaczynamy!! No i zoltka tez nie, jutro pierwszy raz!:tak:Owoce tez bardzo lubi- ulubione jest jablko z gruszka (ale zrobione przeze mnie). Generalnie ona woli moje gotowanie niz sloiczki! Warzywa i owoce kupuje tylko ekologiczne wiec sie nie martwie! No i w koncu polubila soki, ale tylko gotowe! Wyciskane dalej bleee:baffled::-D:-D

Ja nie dodaje kostki rosołowej ani żadnych pomocy smakowych

Wczoraj chciałam pocieszyć moje maleństwo chrupeczką.
Tak piszecie ,że wasze pociechy zachwycają się i ładnie je wcinają więc myśle może Kubie też posmakują.
I co................
Chrupki niestety też są beeeeeeeeeeeee aż go trząsło
i co ja mam dać żeby naprawde mu smakowało i zeby zjadł z ochotą

Ja w sobote ugotowalam 3 dania , barszczyk , zupke z cukini i ziemniaki ze szpiakiem , ugotowalam troszke wiecej i zamrozilam czesc w sloiczkach a czesc w woreczkach. Selince bardzo smakuje barszczyk i zupka z cukini szpinak troche mniej. Ja do zupek dodaje odrobinke soli i Selinka je wiec nie bede jak na razie nic wiecej dodawac. A co do mrozenia to czytalam ze mozna mrozic i tutaj na formum wiele mam pisala ze mroza wiec tez zamrozilam i jest ok.
Wczoraj zrobilam mus balkowo -bananowy , ale cos chyba nie zabardzo smakuje, sprobuje jeszcze podac jej na podwieczorek moze pozenij bedzie miala ochote :happy:
a co do chrupek to ja jeszcze nie dawalam, ale Selinka nie ma jeszcze zebow a jak dalam jej kawalek ciasteczka dla dzieci to nie wiedziala co z nim zrobic :-D wiec jeszcze poczekam troszke.
Dzisiaj pierwszy raz na obiadek dostanie pol zoltka do zupki , ciekawe czy bedzie smakowac :confused:

Kaśka- obojetne w czym zamrozisz. Mozna np. w pojemniku na kostki do lodu, a potem przełozyć do woreczka. Bedziesz miała od razu wygodne porcje.

Dziewczyny- przeczytałam na necie , że do skończenia 1 roku nie powinno się podawać dziecku buraczków, bo zawierają AZOTYNY. :eek: :confused:
Spotkałyście się z czymś takim? Pisze o tym, bo Martynce buraczki w zupce baaaardzo smakują :-)

Nareszcie Brian zjadl caly sloiczek ziemniakow z wolowinka!:happy:
a przedtem wogole tego nie chcial stopniowo dawalam podgrzewalam i dzis normlanie juz zjadl:-)

reklama
mokkate ja nie spotkałam się z informacją, że nie można buraczka do 12 mies. podawać.... Jak dowiesz się więcej to daj znak, bo ja dziś ugotowałam PIERWSZY WŁASNORĘCZNIE WYKONANY OBIADEK wg. przepisu Anik właśnie zupkę buraczkową :tak::tak::tak: Jutro zupka będzie miała premierę :) trzymajcie kciuki by Miłoszkowi zasmakowała :)

Ale za to ja przeczytałam w miesięczniku "dziecko", że nie można żółtka podawać z potrawami mięsnimi a tylko z warzywkami.
dr Piotr Albrecht z Kliniki Gastroenterologii i Żywienia Dzieci AM w W-wie:
"karmienie dziecka jednoczęnie mięsem i żółtkiem daje pewien nadmiar białka. Żółtko lepiej podawać do dań bezmięsnych. Całe jajko zaleca się podawać dopiero po ukończeniu pierwszego roku życia."

Do góry