reklama

Wrzesień 2009

rezeda a jak takie rzeczy chodzi o płacenie za wychowawczy załatwić? Bo z tego co kiedyś czytałam to oni patrzą na dochody za rok ubiegły czy tak?
Zuzia28, jak odstawiałam małe to porostu ich nie karmiłam. Tylko od czasu do czasu raz na kilka dni sprawdzałam czy mam pokarm i czy nie robią mi się zastoje. Ogólnie to tyle. U mnie to przechodziło gładko.
Mili, poczytaj w internecie jak to jest z przerwaniem urlopu wychowawczego. Bo mi się jednak wydaje, że pracodawca musi Cię przyjąć. Zaraz zresztą sama poszukam.

reklama
cyt. Powrót do pracy
Po zakończeniu urlopu wychowawczego pracodawca ma obowiązek dopuścić pracownika do pracy na dotychczas zajmowanym stanowisku, a jeżeli nie jest to możliwe na stanowisku równorzędnym z zajmowanym przed rozpoczęciem urlopu lub na innym stanowisku odpowiadającym jego kwalifikacjom zawodowym za wynagrodzeniem nie niższym od wynagrodzenia za pracę przysługującego pracownikowi w dniu podjęcia pracy na stanowisku zajmowanym przed tym urlopem.

Wszystko o urlopie wychowawczym | Mamy prawa Mamy

Gratulacje Zuzia:tak: :-D
Ja właśnie się przymierzam do odstawiania Tomka od cyca. W dzień już prawie go nie karmie, ale w nocy mały budzi się ze 3 razy (na kolacje zjada 140 ml kaszki) :baffled: Ale najgorsze jest to, że on nie umie pić z butelki, tylko ze zwykłego kubka, więc nie mam pomysłu na to jak zastąpić cysia... :eek:

Jak odstawisz od piersi to pewnie nauczy się pić z butelki wierz mi teraz nie ma takiej potrzeby ha ha Ja jak odstawiłam w dzień to Ala nagle polubiła wodę, herbatki i soczki z butelki, choć wcześniej były blllleeee U koleżanki było to samo Mała nie umiała pić z butelki, a jak skończyła karmić to odrazu opanowała tą sztukę, także powodzenia!

Mili384 z tego co wiem urlop wychowawczy jest bezpłatny więc te 400zł to pewnie ten dodatek!

ja chyba bym wzięła zaraz pierwszego dnia urlop na żądanie i na drugi dzień przyniosła zaświadczenie o ciąży. ( jakby się dało). Bo nie wiem czy tak można.

Ten urlop na żądanie to teraz pracodawca wcale nie musi udzielić. Głupie przepisy...:(
Moim zdaniem przerywasz wychowawczy w każdym momencie ( tak mówi prawo ) ,"wracasz do pracy" i przedstawiasz zaświadczenie o ciąży. Idziesz na zwolnienia lekarskie już 100 % płatne a potem kolejne macierzyńskie:)

mili dokładnie tak jak pisze elaine, musisz wrócić choć na jeden dzień do pracy bo tak naprawde nie rozumiem jak lekarz może Ci wypisać L4 na wychowawczym skoro chorobowe jest po to, żebyś nie musiała pracować tylko siedzieć w domu a skoro nie pracujesz to na jakiej podstawie L4,
przyjąc do pracy Cie muszą bo taki mają obowiązek a na następny dzień możesz przynieść L4 i zwolnić Cię nie mogą bo jesteś w ciąży i prawo Cie chroni, jedyny prolem to taki, że pracodawca może wysłać zawiadomienie do ZUS, żeby sprawdzić zasadność L4, oczywiście jeśli będzi upierdliwy

hej dziewczyny no i koniec z urlopem mialo byc do weekendu ale sie skrocilo dwa dni pogoda do d*** dzieciaki marudne no i co zrobic wrocilismy wczoraj wieczorem a dzis slonce ehh wkurzyc sie mozna no ale co zrobic, jak bylo troche slonca lub gdy dzieci spaly to bylo naprawde fajnie

Witam w słoneczny poranek:-) Jutro w końcu wyjeżdżamy na urlop, w nocy by na rano być już nad morzem i tym razem z M. Dziś już zaczynam pakowanko, bo jutro mam szalony dzień. Rozmowa o pracę, 50 mojej Mamci no i wyjazd:tak: Czyli szał ciał;-)
Moniaaa to strasznie szybko wróciliście, my już w tym roku dwa ray byłyśmy i na szczęście było świetnie bez marudzenia- oczywiście samochód zawalony po dach zabawkami i takimi tam;-) Zobaczymy jak teraz będzie, ale nastawiam się pozytywnie:-)

Szyszunka współczuję przeżyć, ja mam hopla na punkcie nie słyszenia co u Gabi dlatego od urodzenia mamy nianie włączoną całą dobę, głośnik na full na przedpokoju więc w mieszkaniu słychać ją wszędzie. Oczywiście na wszelkie wyjazdy też nianie zawsze zabieram.

Madzieńka jak Twój kręgosłup- to chyba dysk - mnie w lutym zabrało pogotowie jak wypadł ;-/ Pomogło nastawianie u kręgarza i zastrzyki OLOFEN, ale i tak często pobolewa...

Ostatnia edycja:
reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry