reklama

Wrzesień 2010...

reklama
Witam dziewczyny z rana przy zielonej herbatce i kanapeczce z salata ogorkiem i pomidorkiem:-)

Zycze powodzenia dziś na wizytach!!!!!

Tyle napisalyscie przez ostatnie dni od soboty ze jeszcze wszystkiego nie przeczytalam:-D:nerd:
wczoraj zrobilam bigos i dzis mam na niego juz od rana wielka ochote :tak:
a tak pozatym to mam tez wielka ochote na ryby w kazdej postaci:sorry2:wiec chyba na obiadek bedzie ryba :happy2:
Doorotka i Kerna wszystko musi być dobrze 3mam za was kciuki :tak::tak::tak:

Zycze milego dnia ...

mnie od 3 dni ochota na jedzenie spadla,jem bo wiem ze musze,ale w buzi mi rosnie-skutek bylam prawie 2 kg na plusie,teraz 1 na minusie
poza tym ta biegunka po lekach

Dzien dobry dziewczeta! Ja dzis rano bylam oddac siuski mam nadzieje ze tym razem bedzie wystarczajaca ilosc :D zaraz pedze do sklepu po swieze pieczywko serek itp, a pozniej czeka mnie gora roboty, przede wszystkim prasowanie, w sobote wyjezdzam na 10 dni do krakowa jak sie ciesze!!! spotkam sie z moja rodzina i przyjaciolmi jupiiii :D

Dzień Dobry!

Kerna życzę szybkiego powrotu do domu :tak: i żeby wszystko było dobrze.

toshi ja dzisiaj mam w planach bigos ale wczoraj zjedliśmy miesko na niego przeznaczone i teraz się zastanawiam czy taki tylko z boczkiem i kiełbasą będzie smaczny. Jak nie to musze coś wykombinować ;-)

Ja właśnie piję kawę (w kubku więcej mleka niż kawy :-D ) i jem śniadanko. Czuję się dobrze a wczoraj znów bolała mnie głowa :-( zauwazyłam, że teraz boli mnie o wiele częściej niż przed Fasolką. No cóż... zmiany hormonalne też mogą być przyczyną migren :dry:

Poza tym mama przez telefon mnie zdenerwowała wczoraj bo mi kazała GALARETĘ gotować :sorry2: Nie żeby mi nie smakowała ale jak nagotuję tej galarety to kto będzie ją jadł... żeby się opłacało stać przy garach to trzeba już conajmniej 20 salaterek zalać a nas (na razie :cool2: ) tylko dwoje. No ja jej na to, że nie mam zamiaru a ona mi mówi, że babcia już od rana stoi nad garami i gotuje.... a potem tylko narzeka, że się ruszać nie może :confused:

No ale jest i fajna wiadomość bo wczoraj Małż zarezerował nam pokój na tydzień nad morzem w Norddeich. Na początek czerwca. Cieszę się bardzo, bo ostatni raz nad morzem byłam 4 lata temu a przyda nam się taki ostatni przed przyjsciem Fasolki wypad tylko we dwoje :-) :-) :-)

Pozdrawiam i zaczynam przeglądać wsześniejszą dyskusję :tak:

Witam porannie i kawusiowo :) U mnie snieg sypie - mam go juz serdecznie dosyc :) Ogorkowa dzisiaj za mna chodzi od rana ...mniam.... musze tylko sprawdzic czy mam jeszcze chociaz ze sloiczek kiszonych :) Milego dnia i udanych wizyt !!!

Dzień dobry :)
Zabieram się do śniadanka- twarożek z miodem i kromka chleba z ziarnami z masłem, ostatnio tylko to rano mogę przełknąć. Za dnia moge jeść niemal wszystko, ale te ranki...jeszcze takie niewyraźne.
Wczoraj miałm badanie prenatalne i test krwi PAPA. Bardzo miłe wrażenia, profesjonalne i życzliwe podejscie do rodziców i ciąży.Za badania nie płacę pomimo skierowania od lekarza prywatnego. Mój wiek :-|
Troszkę się bałam, co usłyszę. Mój TŻ został także zaproszony do środka i mógł mnie trzymać za rękę podczas badania.
USG poprzez powłoki brzuszne, a ja na dzień dobry rozebrałam się do majtek, sądząc że będzie kolejne bada. dopochwowe. Badanie USG trwało około 20 minut, wykonywała je pani doktor z certyfikatem uprawniającym do takich pomiarów. Nasz dzidziuś mieł ochotę na spanko, wcale nie chciał się przekręcać, włożył kciuka do buzi i dalej spać :-) Za to pomiary udały się precyzyjnie. Wiek ciążowy jak wyliczony z ostatniej miesiączki czyli 12 t. 3 dni ciąży- długość 5.98 cm , TN -przezierność karkowa 1.8 mm , tętno 165 u/min. pozostałe parametry w normie zgodnie z wiekiem ciąży. Widac już żołądek, pęcherz moczowy, komory mózgu, komory serca i jego pracę, kręgosłup, stopy, czaszkę, kość nosową...Wszystko OK :)
Całe badanie jest monitorowane specjalnym programem do obliczeń-, tak więc na dzień dobry moje ryzyko urodzenia dziecka z z. Downa wynosiło 1-170 , a po badaniu zmalało do 1-667 :-) Pozostałe wady niemal wykluczone.-tak niski odsetek prawdopodobieństwa.
Miałam także pobrana krew, do 2 tygodni będzie całość wyników. Jednak lekarka już po badaniu USG powiedziała że wg tego badania dzidzi jest zdrowy :-)
W 20 tyg mam przyjechac znowu, bedzie kolejne takie dokładne badanie- tym razem już narządy bedą dokładniej widoczne i można dostrzec inne wady jak nap rozszczep podniebienia, wady serca tu nie uwidocznione.
Pani doktor z naciskiem powiedziała, że tylko uprawnieni certyfikatem i za pomocą specjalnego programu do badan prenatalnych mogą podawac pacjentkom wyniki NT i informowac o wadach tak obliczonych. Uważa, że są naduzycia które stresują pacjentki i czesto psują pogodę ducha na całą ciąże. Pogroziła palcem słysząc , że pisuję na forum ciążowym ;-) Jednak zapewniłam ją, że podchodzę zdrowo do czytanych informacji i nie doszukuję się dziury w całym.
Ufff, jestem spokojniejsza :-) Dostałam śliczne skany dzidziusia , nawet twarzyczkę, w różnych rzutach. W sumie 10 zdjęć .
Jeśli chodzi o NT - nie ma normy jako tako, to program oblicza na konkretnym zeskalowanym odpowiednio aparacie USG i głowicy jaki ma byc ten rozmiar wraz z wiekiem ciąży i wiekiem matki. Hmmm :) Więc, mój gin. miał rację, nie podając mi tych wyników. Ale się rozpisałam :-)
Jutro wkleję fotki maluszka z badania.
Pięknego dnia dziewczyny i dużo, dużo pogody duszka !

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry