• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

wrzesień 2011

toxicstar - życzę ci zdrówka!!! Dziękuję za podzielenie się informacjami :)))
sińka - czytałam o glutenie i wiem, ze dobrze jest dziecko przyzwyczajac, tylko boje sie o te jego kupki :( Męczy się potem i jest kiepsko.... mandarynki jadlam juz wczesniej i czekaolade tez w malych ilosciach i nic mu nie było, może nagle coś mu sie odwidziało? :) Jest jak widać bardzo delikatny :) Dziękuję za radę - lekarze faktycznie bywają dziwni! Gratuluję też dzidzi!!! :)))))
kardamon - faktycznie mama mówiła, ze nie mówili o glutenie tylko po prostu kachę dawali i już :))) Ja się tylko jednego boję... wprowadzę kaszkę i warzywka (np. marchew) i z kupą już w ogóle będzie problem, skoro po soczku jabłkowym wyszło mu uczulenie... (to jabłuszko, które jest dobre na kupkę też odpada), to może morele o jakimś czasie dać?

Motyl 12 - czy po kleiku nie było problemów z kupką??? Wiem, ze się czepiam tych kupek, ale nie chcę żeby młody cierpiał :))))
karou3 - wszyscy zaczynaja od marchewki :))) z tego co czytam i slysze :))) Ja Piotrusiowi tez najpierw dalam marchewke hipp'a i oprócz tego, że kupka była bardziej zwarta nic się nie działo (hipp ma produkty ze skł. mało alergizujących i z upraw eko) :)))

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Witam.
Jesli podasz rosadna ilosc nie powinno byc bo sa to produkty dla niemowlat .
Jesli dziecko nie robi kupy to w UK na pczatek mowia zeby dac dziecku sok pomaraniczowy.Wiem jak to brzm jak szalenistwo ale dziala.Oczywiscie nie podaje sie samego soku tylko z woda(1 lyzeczka soku pomaraniczowego i 4 lyzeczki wody) raz dziennie a poniewaz jest to srodek naturalny mozna podawac to codziennie.Wyprobowalam na corce i na synu i wiem ze dziala:tak:.Pozatym jesli zaczniesz wprowadzac do diety dziecka pokarm staly moze kupy nie byc dwa dni o zatwardzeniu mowi sie jesli dziecko nie robi kupy cztery dni wtedy nalezy isc do lekarza po cos na ruszenie kupy.
a pozatym kupa to bardzo wazna sprawa u dzieci:-D.

Brzmi szalenie, ale fakt... kupa musi być :)))) Kurczę, z tym sokiem fajna sprawa, tylko jak jabłko uczula to z pomarańczą może być w ogóle jazda! Dziękuję za odp :)
Ps. Jak gotujecie kaszę manną? Jakie proporcje... Ja gotowałam w wodzie ok. 100 ml i łyżeczkę kaszy (do mleka dodawałam połowę, żeby było zgodnie z zaleceniem)... Moze mój sposób jest błedny i stad problemy młodego...

Ostatnia edycja:
Hej! Ja nadal choruje.. chociaż niby jest lepiej.. ehh.. co to za życie. wszystko mi się w brzuchu przewraca. W sumie za bardzo się nie dziwie jak ostatnio biegałam byle jak ubrana to mnie przewiało i byle jak znów zaczęłam jeść. Ehh.. : P

Mój Maksio ma pierwszego ząbka ślicznego. :D Jestem dumna z niego i z jego ząbka. :D

TOXICSTAR gratulacje dla dumnej mamy i synka zabka:-)Wracaj do zdrowia.
A tak w ogole dzien dobry ciezka nocka dzis byla.
MAJKA czemu uparlas sie na ta kasze manna?Jest tyle kaszek dla niemowlat np.Kleiki albo Kaszki nie chce tu robic reklamy jakiejs firmie ale chodzi o to ze kasza manna dla naszych dzieci to chyba za wczesnie.Corce manna wprowadzilam dopiero jak rok skoniczyla.

Co do soku pomaraniczowego to male prawdopodobienistwo aby jedna mala lyzeczka dziennie uczulila.Jak nie sprawdzisz to sie nie przekonasz ,niestety.

Ostatnia edycja:
witam:) moj Gabis znowu się stał aniołkiem:) w nocy obudził się tylko raz w dzień też grzeczny:) mam jest szczęśliwa:)
karou zauważyłam że coś jest nie tak bo niechciał jeść i zaczoł marudzić jak będe w poniedziałek to spytam o te pieluchy
sińka dasz rade ze szkoła trzymam kciuki:)
majka jeśli chodzi o uczulenia to jedna mandarynka mogła nie uczulic a druga tqk bo np była bardziej pryskana.
toxicstar kochana duzo zdrówka

któraś pisała ze daje już mięsko jak je robicie?? to nie za wcześnie? ja teraz kupiłam słoiczek od 5 miesiąca z cielęciną i mały wcina:)

toxicstar zdrówka życzę dużo, ja też troszkę podziębiona i Kuba też ma katar ale dajemy rade, najgorzej w nocy jak mu się w nosku nazbiera to kaszle i sie budzi i popłakuje, dzisiaj noc była okropna, mały co chwile się budził a własciwie spał mi na cycku, dziewczyny tez się budziły bo a to siku, a to kołdra spadła, mąż za to spał jak zabity:-)
majka też mi się wydaje że w mandarynkach to głównie chodzi o pryskanie stąd może się wziąść uczulenie, ja karmie piersią i jem wszystko, jedynie na co zareagował to surówka z kapusty kiszonej jak jadłam ją po raz pierwszy, potem zjadłam jeszcze raz i juz było ok.

Witam mamuśki:-)
Tak szalejecie zpostami, że nigdy nie nadrobie;-) musze dziś w nocy przysiąśc jak sie uda.

Majka weisz ja tak sobie pomyślałam, że moze nie w glutenie problem z kupkami, jak moj ana piersi była i choć byłam na diecie ciągle miała problem z kupami tzn nie na początku ale jakoś od 2 miesiąca, robiła jedną na kilka dni nawet na 5, męczyło ją to, ale odkąd na Bebilonie pepti jest robi pięknie kupki. Tzn teraz ma czasem zaparcie ale to od wprowadzania stałych pokarmów, głównie po marchewca, która też powoduje u małej wysypke. Ale spróbuj ten gluten odstawić na kilka dni i zobacz, trzeba metoda prób i błędów oceniać:-)
Ja szczerze manny jeszcze nie podawałam bo mała ciągle ma jakieś uczulenie i czekam aż zniknie bo potem nie bedę wiedziała co ją uczuliło. Ale na dniach zaczne. Będę gotować więcje tej kaszy bo moja drugs może zje, jak nie to sama bede jeść, jakoś gotowanie na garstk enie uśmiecha mi się bo prędzej gar popale hihihi:-D

Któraś pytała o mięsko, ja na razie w słoiczkach bedę dawać dania z mięskiem, ale norlanie to gotuje się np kawalątek piersi z indyka czy kurczaczka, albo cielęcinkę czy królika, oddzielnie warzywka a potem się miksuje, jakiś czas pózniej już zupke na mięsku można gotwać razem. Przynajmniej pamiętam, ze tak dla Ewci gotowałam. Jest jakoś tak, że nie powinno się na początku razem warzym z miesem robic tylk oodzielnie.

Przepraszam kochane, że teraz o sobie ale jak pisałam mam okropne zaległosci a póki mała spi chciałam napisac o naszej dzisiejszej wizycie na szczepieniu.
Lolcia waży już 7900:-D moj amała kluseczka:rofl2:wychodzi jej 2 ząbek a co najśmieszniejsze nie po kolei tylko zamiast drugiej jedynki na dole wychodzi jej dwójka obok pierwszej jedynki:-) pani dr powiedziała, że Karola jest hop do przodu w porównaniu z większością rówieśników. Mam jej nie ograniczać jedzenia i skoro ma apetyt ma jeśc ile potrzebuje, mogę spróbować odstawić jedno mleko za dnia, choć raczej to nie przejdzie bo mała nauczyła sie jeść o stałych godzinach:-D
Jak skończy 6mcy bedziemy próbowac wprowadzać normalne MM zeby sprawdzać czy skaza sie cofa. Dziś bez problemu dostałąm recepte na 6 puszek bez okazania ubezpieczenia, widac tylko jedna taka zołza w przychodni służbistka pracuje:confused2:
Dania z mięskiem zaczynamy dawać, mała pewnie oszaleje ze szczęścia bo wsówa po ałym słoiku obiadków ale widać mało treściwe dla niej bo po wyczyszczeniu całej miseczki jescze zjadła by drugie tyle:-D
Ech nawet nie wiecie jakie to wspaniałę uczucie gdy po raz pierwszy chodzi sie z dziekciem do lekarza i nie trezba wysłuchiwac, że dziecko ma niedowage,ze nie przybiera i trezba ciągłe badania robić.
Jedna z niedowagą ciągła a druga się okaże z nadwaga będzie:rofl2:
karola wagowo poniżej 97 centyla a Ewa od urodzenia ledwo na 3. No siostry jak sie patrzy, choć istne xero z nich z twarzy to Lolcia w powiększeniu, waży teraz tylko 5kg mniej niż jej 4 letnia siostra:-p

Nie zanudzam, miłego dnia życze papap

ojojoj ale się rozpisałyście...
Bafinka-co do bakterii,sprawdzałaś czy u Ciebie ona czasem nie występuje,e.coli przenosi się na linii człowiek-człowiek zwłaszcza przy bezpośrednim kontakcie,jakiego niestety nie da się uniknąć w relacji mama-dziecko...może Ty albo Twój mąż go zarażacie wtórnie...
My z Jaśkiem trochę przystopowaliśmy z wprowadzaniem nowych produktów,na buźce wyskoczyło mu uczulenie,prawdopodobnie po soczkach owocowych...tak że na razie nowościom stop.Jak mu zniknie wrócimy za jakiś czas...co do glutenu,czekamy cierpliwie.Raczej nie jest jeszcze na to gotowy...
Zębusiów jeszcze ani jednego nie ma,choć ślini się strasznie,mniej je i jest płaczliwy w nocy,co jak mniemam jest objawem,że niedługo i my doczekamy się jakiegoś ząbka.Gratulacje dla dzidziusiów,którym już one wyszły.
Mleko pepti mamy na "telefon"dzwonię do przychodni,że chcę receptę i za chwil parę możemy jechać do apteki.
ok muszę kończyć,pewnie wieczorkiem coś naskrobię i dokładnie doczytam co u której...:-)

reklama
sinka z ciebie to istna agentka:) uwielbiam cię czytać:) niemożliwa ta twoja Karolinka taki mały odkurzacz:) mój Gabiś je 4 butle i kilka łyżeczek deserku lub obiadku a tak bym chciała zeby jadł więcej.. ale taki jego urok.. dziś byliśmy na pizzy z m i oczywiście Gabiś z mani.. tak się wyrywał do tego talerza jak by wiedział że to jest pyszne:) no i pizze już lizał.. i zasysał się jej rantem..:) teraz sobie grzecznie śpi:*** taki jest kochany po prostu słów mi brakuje zeby opisać jak bardzo go kocham:)

co do zatwardzenia to chyba od czwartego miesiąca jest śliwka w słoiczkach a to napewno kupkę rozluźni. ale ja jeszcze nie dawałam

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry