reklama

wrzesień 2012 ;)

Powiem wam szczerze, ze patrzac po swoich znajomych, gdzie wiekszosc mieszka z rodzicami ,bo nie stac na wynajem, bala bym sie urodzic dziecko w Polsce , bo kobieta nie dosc , ze zarabia mniej od mezczyzny to jeszcze musi wybierac miedzy praca a dzieckiem, a nawet jesli chce oddac do przedszkola, czy zlobka to nie ma miejsc i trzeba lata czekac... No normalnie Afganistan ...
nie przesadzajmy :D ale fakt z kasa tutaj to pożal się...

reklama
Malenstwo20 zgadzam sie z toba w 100 %. Nie chce porownywac , ze za granica dobrze, a w Polsce zle, ale ilez mozna sluchac, ze Polska caly czas na nic nie ma pieniedzy, w koncu gospodarka sie rozwija, a dodatki sie skraca. Pan Tusk wprowadzil ograniczenia na smieszne moim zdaniem becikowe.

Dla porownania tu gdzie zyje, takie becikowe polskie , mam co kwartal, bo przysluguje KAZDEMU, niezaleznie od dochodow 200 eur na kwartal plus nastepny dodatek to okolo 60 /mies dla ludzi z niskimi dochodami (do 1500 eur/mies). mamy mieszkanko z ogrodkiem ze spoldzielni gminnej za 380 EUR, z czego urzad skarbowy oddaje nam miesiecznie 150 EUR.
Przedszkole/zlobek/badz prywatna opiekunke w 80 % sposoruje urzad podatkowy. Az mamom sie chce wracac do pracy. Co prawda macierzynskie trwa tylko 16 tygodni, ale nie ma problemu ze znalezieniem pracy na 1-2 dni w tygodniu, skoro opieka nad dzieckiem jest prawie za darmo ... mozna tez pozostac w domu, nie bojac sie, ze jutro nie bedzie czego zjesc.

Powiem wam szczerze, ze patrzac po swoich znajomych, gdzie wiekszosc mieszka z rodzicami ,bo nie stac na wynajem, bala bym sie urodzic dziecko w Polsce , bo kobieta nie dosc , ze zarabia mniej od mezczyzny to jeszcze musi wybierac miedzy praca a dzieckiem, a nawet jesli chce oddac do przedszkola, czy zlobka to nie ma miejsc i trzeba lata czekac... No normalnie Afganistan ...

Bez przesady łatwo nie jest ale nie tak tragicznie jak piszesz .... jak sie chce to człowiek da rade my jestesmy juz szesnascie lat po slubie roznie bywa raz kasy wiecej raz mniej ale bez przesady mamy własne mieszkanie ,auto i trzecie dziecko w drodze i dajemy sobie rade i jestem u siebie a zagranica zawsze sie jest emigrantem.....

Patrysia to super,że kase dali ja tez dostałam wypłate i juz buszuje po allegro,żeby zakupić cos synkowi
Mantezowa uuu ciesz sie,że tylko 100 i 4 pkt a nie wiecej :-)zawsze mogłobyc gorzej a ja w ciazy jakos bezpieczniej jezdze chociaz czasem pozwole sobie na jazde bez pasow

Gorgusia ja tez mam umowe do końca roku, ale nie zamierzam tak wracac jak mały bedzie mial 3 miesiace!!! tym bardziej,że jeszcze nalezy sie ten macierzyński wiec poprostu mi szkoda a wątpie,żeby mi przedłuzli i pozwolili wrocic w marcu czy kwietniu

Merlin skad ja to znam... masakra ja to w ogole ubolewalam bo gdyby umowe dali nam z dniem 01.01.12 to dostalabym umowe tak jak reszta na 4 lata a,że L4 dostalam 10.01.12 a umowe DOPIERO 25.01 to dali my tylko na rok:-(:-(

Martusia hmm jak nie bedzie miala macierzyńskiego?? to przeciez ZUS wyplaca takze jej sie bedzie nalezał chyba,że jestem zle poinformowana

A ja jestem ciekawa co z urlopem wypoczynkowym, kiedy wypłaca ten ekwiwalent przydaloby sie:-D zaległego mam a juz mamy nowy rok czerwiec juz:-D a jak tam u Was???

dziewczyny ja mam jeszcze mamę w polsce i 11 letniego brata. wiem co pisze. może ktoś się że mną nie zgodzi że kobiety zarabiają mniej od mezczyzn ? że mają utrudniony dostęp do antykoncepcji która powinna być za darmo ? że do przedszkola czy żłobka to bez kolejki ni rusz ? ok może się ktoś nie zgodzić ale taka jest polska 2 standardów że jeśli nie masz kasy na prywatne przedszkole prywatnego lekarza to niestety ale nie jest kolorowo. problem właśnie leży w tym że są jeszcze w polsce ludzie którzy myślą że to jest ok i że nie jest najgorzej i dlatego tak jest jak jest. nieukrywajmy politycy niestety czyims milczeniem się nie zainteresują.

skoro bialorusinki sobie potrafiły wywalczyć i nawet na litwie i wszędzie w sumie w europie rodzi się lepiej to czemu polki mają rezygnować z walki o własne prawa ?

joasia mieszkam na wsi gdzie wszyscy się znają. mój mąż nie jest polakiem oboje mówiły w tutejszym języku a nawet ich gwarze. nie czuje się jak emigrant i nikt mną nieponiewiera.

każda petycję chętnie podpisze bo mam jeszcze w polsce dom i też chciałabym aby w polsce było lepiej. noego tylko politykom ale kobietom i dzieciom.

przepraszam z góry jeśli ktoś się nie zgadza z moim poglądem może dla niektórych prawda jest obrazliwa ...

U mnie podobnie umowa konczy mi sie z koncem grudnia ,nastepnej na pewno nie dostane zreszta i tak po macierzynskim nie wroce do pracy bo takiego malenstwa do złobka nie oddam .Moja mama jest chora i dzidzia sie nie zajmnie zreszta ja zawsze z załozenia wychodziłam ze to moje dzieci i ja sama bede je wychowywac z poprzednia dwojka tez siedziałam w domu dopuki do przedszkola nie poszły...

Maluszek mi urlop beda musieli za cały rok wypłacic w grudniu bo umowa mi sie konczy ,a ze cały mam nie ruszony to ok dodatkowa miesieczna pesja bedzie:-D

dziewczyny ja mam jeszcze mamę w polsce i 11 letniego brata. wiem co pisze. może ktoś się że mną nie zgodzi że kobiety zarabiają mniej od mezczyzn ? że mają utrudniony dostęp do antykoncepcji która powinna być za darmo ? że do przedszkola czy żłobka to bez kolejki ni rusz ? ok może się ktoś nie zgodzić ale taka jest polska 2 standardów że jeśli nie masz kasy na prywatne przedszkole prywatnego lekarza to niestety ale nie jest kolorowo. problem właśnie leży w tym że są jeszcze w polsce ludzie którzy myślą że to jest ok i że nie jest najgorzej i dlatego tak jest jak jest. nieukrywajmy politycy niestety czyims milczeniem się nie zainteresują.

skoro bialorusinki sobie potrafiły wywalczyć i nawet na litwie i wszędzie w sumie w europie rodzi się lepiej to czemu polki mają rezygnować z walki o własne prawa ?

joasia mieszkam na wsi gdzie wszyscy się znają. mój mąż nie jest polakiem oboje mówiły w tutejszym języku a nawet ich gwarze. nie czuje się jak emigrant i nikt mną nieponiewiera.

każda petycję chętnie podpisze bo mam jeszcze w polsce dom i też chciałabym aby w polsce było lepiej. noego tylko politykom ale kobietom i dzieciom.

przepraszam z góry jeśli ktoś się nie zgadza z moim poglądem może dla niektórych prawda jest obrazliwa ...

Owszem jest tak jak piszesz z zarobkami ja walcze o swoje prawa itp ale porownaniem Polski do Afganistanu przesadziłas i takie jest moje zdanie....

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Witajcie babki, wlasnie wrocilam z corcia od alergologa, zabulilam UWAGA!200euro i ...nic jej nie wyszlo. Zdrowa bestia, widocznie ten wieczny kaszel i katar to przez ten cholerny trzeci migdal. Ale jak mi zawolali tyle kasy to az sobie siadlam... Teraz siedzimy w domku wszyscy poubierani na bialo-czerwono i czekamy!!!!Teraz jestem blizej Polski niz kiedykolwiek.Ale bym teraz chciala byc w mojej ojczyznie ach....

Stadion oszalal heheh witam sie bialo-czerwono:-)
oj co sie dzis na ulicach dzieje:-)

Palemko ja nic nie poradze w tym temacie ale tulam ogromnie:* masz moze jakies nowe wiesci od maybe?

Patrysia co do cyca mam identyczne zdanie:-) co do spania to wyobraz sobie ze ja zawsze na brzuchu zasypialam:P a teraz raz lewy raz prawya jak w wyrku cos ogladam to na prawym ale tak z jedna noga wyprostowana jak napisalas:)

jasminum
po co sie nakrecasz jak to moj M mowil torba oki wczesniej czy pozniej sie przyda ale te mysli ze juz do szpitala to akysz:P bedzie dobrze a dzis konczysz 25 tc a 26 zaczynasz od jutra:D

doti a moze cisnienie bo mi tez dokuczaja te skoki cisnienia, zmiana pogody non stop i tez najchetniej bym sie z wyra nie ruszala:P

gorgusia extra co za emocje tylko niech Mek brzuszek oslania a maly kibic pewnie bedzie ostro reagowal hihihi

malenstwo no ja mam tak samo z tymi pretensjami ale tak jak mowisz wiem ze dla nas tam pojechal, to bedziemy sie na wzajem pocieszaly a kiedy teraz sie zobaczycie?? my gdzies za 3-4 tygodnie na 2 dni:(tulam i zdrowka:*

Pajeczko tulam oby szybko przeszlo:*

maluszek nie mialas strachu ze wyladujesz na brzuszku ja bym sie nie odwazyla:-pa nie bylam w tych Mostkach a daleko od ZG to jest?

Ansure to fajniutko zazdraszczam ja uwielbiam takie klimaty meczami sie od Mka zarazilam ale ja to tylko te z Polska hehehe udanego, wygranego meczyku uwazaj na siebie:*

ayni glowka do gory kazda z Nas ma czasami gorszy dzien :* a ciezarnym sie wybacza:P

monaliza dobrze ze z Corcia oki a ta wizyta ehh niezle sobie zycza:/ ja tez juz przed TV czekam na Psiapsiolke heh bedziemy kibicowac nasi M za granica to samo:)

Mykam bo zaraz sie zacznie DO BOJU POLSKO!!!!!!!!!!!!!!

reklama
maluszek hmm jak nie bedzie miala macierzyńskiego?? to przeciez ZUS wyplaca takze jej sie bedzie nalezał chyba,że jestem zle poinformowana
no ja sie wlasnie nie znam co przysluguje jak sie ma umowe do dnia porodu, macierzynski? wychowawczy tez?

sytuacja w Polsce hm, ja doszlam do wniosku, ze albo byc bardzo bogatym albo bardzo biednym, bo bardzo bogaty sobie sam poradzi, biednemu dadza zasilki, a temu sredniemu nic nie przysluguje nawet jesli o 1zl przekracza najnizsza krajowa, znam rodzine, ktora ma wlasna wypasiona chate, firme super prosperujaca zarejestrowana na kogos kto siedzi za granica, ciagna wszelkie mozliwe zasilki, takze te dla bezrobotnych i zyja ponad stan, bo wychodza z zalozenia, ze jak Panstwo kombinuje to oni tym bardziej beda, tylko ciagle studiuja przepisy i kombinuja jak wszystko co mozliwe ominac

monaliza 200 euro ja pierdziele na nasze to jakies 800zl tak :szok:
fasolka polacze Twoje dwa posty bo napisalas jeden pod drugim ;-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry