reklama

Wrześniówkowe mamy

Tygrysku, przede wszystkim musicie Wy, dorośli, pilnować się na maksa by nie przeklinać. Musicie dawać przykład. Poza tym musisz porozmawiać z synkiem i mu wytłumaczać, że przeklinanie jest beee, bo może on nie rozumie, że nieładnie jest przeklinać. Superniania stosuje dość drastyczną, ale skuteczną metodę (z tym, że chyba Szymek jest na nią za mały): mianowicie karze dziecku powiedzieć wszystkie brzydkie słowa jakie ono zna. Już po kilku minutach dziecko z płaczem broni się przed przeklinaniem.

Hruda, no widzisz, wcale ten Twój Stasiulek taki głodomorek nie jest. Wychodzi na to, że go przekarmiałaś:-D:szok:

reklama
w ,,ogródku'' który dopiero powstaje:laugh2:rano byla u nas koparka i równala caly teren żewby szlo zrobic jakiś ogródek. wywieżli 5 aut 13,5 tonowych gliny no i pózniej trzeba bylo ladować do kary(taczki) czarną ziemię wysypywać na tą gline i grabić.

Mnie czeka to jutro...

.
Pobaraszkowal na zielonej trawce - slodki widok:-)A na szkoleniu tez zachowywal sie wzorowo:-)- good boy!:tak:

Hruda kladziesz malego na trawe?

My przed chwila przyjechalismy do domu po dwoch dniach nieobecnosci.Bylismy dzisiaj w takim parku gdzie sa minitaru zabytkow moze uda mi sie dzisiaj powklejac zdjecia .Mam nadzieje ze mialyscie weekend tak udany jak ja bo pogoda cudna.Zuzia byla na polu/dworze praktycznie od rana do wieczora i przez te nasze wojaze zjadla dosc pozno zupe i nie chciala cyca przed spaniem:szok: chyba juz w ogole jej nie jestem potrzbna:-(

Mnie czeka to jutro...

Hruda kladziesz malego na trawe?

My przed chwila przyjechalismy do domu po dwoch dniach nieobecnosci.Bylismy dzisiaj w takim parku gdzie sa minitaru zabytkow moze uda mi sie dzisiaj powklejac zdjecia .Mam nadzieje ze mialyscie weekend tak udany jak ja bo pogoda cudna.Zuzia byla na polu/dworze praktycznie od rana do wieczora i przez te nasze wojaze zjadla dosc pozno zupe i nie chciala cyca przed spaniem:szok: chyba juz w ogole jej nie jestem potrzbna:-(

no co ty Larcia jestes potrzebna i nie samo karminei piersią jest ważne zobaczysz potem jka to dziecku smakuje lepiej coś co zrobiła mama a co zrobił tata

majandra co do przelinania to się z toba zgadzam i wiesz może nie jasno napiałam w poście ale to przelkinaie to tak naprawde nie jest główny problem problemem jest brak posłuszeństwa i psotliwość Szymka i mam wrażenie że się cofa bo wymusza namnie karmienie i żebym go ubierała i to dla mnie już szczyt bo powinien to robić sam i tu nie wiem jak go zmotywować i jak z nim rozmawiać.
tłumacze to zachowanie zazdrością o siostre ale tak dłuzej ja nie wytrzymam

problemem jest brak posłuszeństwa i psotliwość Szymka i mam wrażenie że się cofa bo wymusza namnie karmienie i żebym go ubierała i to dla mnie już szczyt bo powinien to robić sam i tu nie wiem jak go zmotywować i jak z nim rozmawiać.
tłumacze to zachowanie zazdrością o siostre ale tak dłuzej ja nie wytrzymam
I dobrze to tłumaczysz, bo tak na pewno jest. Hmmm, powinnaś z nim dużo na ten temat rozmawiać i być stanowcza. Musisz pokazać mu, że jest już na tyle duży, żeby samemu się ubierać i jeść. Wiki jest malutka i dlatego mamusia musi ją ubierać i karmić. Jak Szymuś był taki malutki to też mamusia go ubierała, myła i karmiła. I za każdym razem go chwal. Nie potępiaj, nie mów: dzieci w Twoim wieku to już to potrafią albo taki duży a nie umie..... Zachęcaj, ale nie zmuszaj, bo się zniechęci. A jeśli chodzi o nieposłuszeństwo to niestety system kar i nagród się kłania. Oczywiście bicie odpada. Karą może tu być odebranie przywilejów albo posadzenie do kąta (zalezy co go bardziej ubodzie). Będzie się buntował, ale nie masz innego wyjścia. Bo wierz mi, jak teraz to olejesz, to będziesz mieć bardzo poważny problem za kilka lat.

kurcze wiesz ja to wszystko w zasadzie wiem tylko najgorsze dla mnie to jest to bycie stanowczą i konsekwentą i mam za swoje i masz racje że to się zemści za pare lat (bunt nastolatka) i wiesz dlatego Wika ma na starcie przechlapane bo ją już inaczej wychowuje, po 1 bez mojej mamy 24 ha pod jednym dachem i już nie ma że mam nie da a babcia da.
No i tym sposobem Wiki od urdzenia zasypia sam w łózeczku i to około 19 codziennie wyjątki stanowią imprezy czy wyjazdy ale wtedy marudzi a z Szymkiem ciągle były kłopoty i do dzić ma problem z zaśnięciem

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry