reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Wrześniówkowe mamy

Witam. Nareszcie troszkę luzu mam, bo dziś mieliśmy Dzień Babci i Dziadka. Nieskromnie napiszę, że wyszło super. Dyrekcja w niebowzięta. Zostałam okrzyknięta wodzirejką roku :-D
3 tygodnie przygotowań nie poszło na marne :-p
Majandra, podrzucisz swój szybki przepis?
Tylko, że ja nie robię chleba, bo nie mam siły tego ciasta tak długo wyrabiać. Robię bułki z mąk mieszanych (200 g mąki ryżowej, 100 g mąki pszennej razowej typ 2000 i 250 g mąki pszennej typ 650), 0k. 30 g drożdży, 10 g soli, ok. 400 g wody ciepłej i co dusz zapragnie do tego, np. siemię lniane, słonecznik, dynia, mak itp.) Wszystko razem mieszam kilka minut i odstawiam w ciepłe miejsce na pół godziny. Potem smaruje dłonie olejem i formuje bułeczki. Mi wychodzi 9 sporych bułek. Pieką się ok. 20 minut. Myślę o mące kukurydzianej (jak Agulka), żeby ją zamiast tej pszennej dać.

A jakbym do tego twojego przepisu dała mąkę żytnia? Wyszłoby?
Chleb żytni to lepiej na zakwasie, a pszenny na drożdżach. Ale możesz eksperymentować z ilością. Może wyjdzie.

;-)

Zakupiłam nasiona na kiełki i właśnie rano dziś rozpoczęłam produkcję. Tylko sie upewnię: po przelaniu wodą trzyma się je bez wody w słoiku?
Ja robię tak, że na noc zalewam wodą w miseczce i rano zlewam. Co najmniej raz dziennie przelewam wodą. I to wszystko.

Mam nadzieję że to przejściowa "znajomość" i nic się z tego nie rozwinie.
Maciuś miał jakiś czas temu taki okres, że ponoć w nocy przychodziła do jego pokoju jakaś siostra zakonna z panem z kółeczkiem nad głową i stali przy szafie, patrzyli się na niego i cicho rozmawiali. :szok: Już mu przeszło.

reklama
witam wieczorową porą
Majandra muszę spróbowac kiedyś tego przepisu na bułeczki:tak:no i gratulacje wodzirejko roku:tak:
Justyna jak tam Mateusz na feriach?tęsknisz czy cieszysz się ciszą i spokojem w domciu?
byłam dziś u Zosi urosła dziewczyna moja :-)no i najważniejsze że szła do mnie i bawiła się ze mną :tak:;-)Ola była ze mną pograła na Xboxie bardzo jej sie spodobały te gry ruchowe i coś wspominała że musimy na to uzbierac bo to jest extra szkoda tylko że tyle kasy kosztuje:-(
na angielskim bardzo jej się podobało i powiedziała że juz nie może sie doczekac nastepnych zajęc a jak tam szlismy to marudziła po co ja ją tam zapisywałam:-D

No to fajnie, ze się Oleńka przekonała:tak: Monia choć Ci porzycze konsole, bo u nas wstyd się przyznać stoi i kurzem zarasta:zawstydzona/y: normalnie nie mam kiedy:baffled:

No to fajnie, ze się Oleńka przekonała:tak: Monia choć Ci porzycze konsole, bo u nas wstyd się przyznać stoi i kurzem zarasta:zawstydzona/y: normalnie nie mam kiedy:baffled:
to ja jestem druga w kolejce............. moi wspólnie się dogadali, że nazbierają na konsolę, maja już ponad 700zł:tak:

Ja oszaleje, bo Adasiek jednak wymyslił, że chce jakiś strój:crazy: a Mai jak zrobiłam i przymierzyła to mina zrzędła...... pytam się co się stało, a ona: bo nie widac, że to robiony samodzielnie, on wygląda jak kupny:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: nie dogodzisz jej wrrrrrrrrrrrrrrrrr a młodemu uszyłam, pelerynę, bo miała czapkę czarodzieja i będzie małym Harry Potterem:sorry: czy jak to sie pisze:rofl2:
Padam na pysk i paluchy mnie bolą, bo wszystko ręcznie szyłam:sorry:

Pozdrawiam

Witam kobietki!!

ostatni dzień pracy-uufff!

Mam szeroko zakrojone plany pieczeniowe na weekend, ale przydałyby mi się ejszcze ze 2dni wolne, żebym ze wszyskim zdążyła:szok:

Majandra, dzięki za porady.
To zostawiasz na noc kiełki w wodzie? Bo ja właśnie tego nie rozumiałam i tylko przelewałam wodą, ale tak na noc jak i na dzień wyleawałam.

Aguś, Ty dziś juz odpoczywaj, a dzieciaki niech się dobrze bawią:-)

Monia, szkoda tylko, że ta Zosieńka tak choruje i mało ją masz

Witam w mroxzny, mglisty i sloneczny dzien
wypije kafke i lece na bal do mlodej.
Majandra gratki dla wodzirejki
DonUs pochwal sie lista szalenstw kulinarnych na weekend

Witam
Agulka widzisz jaka z Ciebie zdolniacha że nie widac że to robione własnoręcznie tylko jak kupne Ty szyj i sprzedawaj :tak:
Donkat co dobrego będziesz piekła?

Mroźno, biało, bielusieńko,bo była mgla i zrobila sie szadź na wszystkim, pieknie jest!!!

Majandra gratki dla pani przedszkolanki:-D
Monia tesknic,a z tak bardzo nie tesknie,ale jak nie ma nikogo w domu to straszny len jestem. Zamiast wykorzystac nieobecnosc chlopakow, to ja bycze sie na calego i nie mam nic ruszone. A Zosienka kiedy wraca do Ciebie?

Wczoraj zadzwonil gosciu z Castoramy i powiedzial,ze kafelki do lazienki sa niedostepne i juz ich niebedzie, musze wybrac cos innego,ale to jeszcze nic,bo pytam,czy sa juz te do lazienki,a on mi na to,ze nie widzi w systemie zadnego zamowienia na plytki Frezja:angry: Myslalam,ze sie wsciekne. Po pracy wjade do nich i zrypie kogo trzeba

reklama
Justyna niefajnie z tymi płytkami ale naszczescie wybór duży wiec pewnie cos wybierzesz choc znów może byc tak ze nic ci nie bedzie się podobac ja tak mam że jak się upre na cos to wszystko inne jest beee
a Zosie może od poniedziałku będę miała jak juz bedzie zdrowa.A boją sie bo w niedziele robią roczek w kosciele i boją się żeby znów ją nie przewiało:dry:
Ola w szkole ,Mati w przedszkolu więc mam trochę spokoju,ciszy i luzu:-)

Do góry