reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Wrześniówkowe mamy

Witam popołudniowo:-)

Ja myślałam,że nie nadrobię znów z czytaniem,a tu proszę nikogo nie ma:szok:

U nas na dworze leży śnieg,a do tego świeci słonce.Przez okno wygląda to cudownie:-)Ale napewno jest zimno.

Ważyłyście swoje malewństwa jak miały dwa miesiące? moja ważyła przy porodzie 3270g,a jak miała 2 miesiące to ważyła 5020g to jest dwa kilogramy.Mierzyła 55cm,teraz 56,5 i wszyscy mówią,że Nikolka to pączuś.A mi się wydaje ,że jest normalna.I w końcu nie wiem,czy to dobrze czy zle?:-(

Ja od samego początku jem wszystko karmiąc piersią.Nigdy mała nie miała żadnych problemów skórnych.Ale od niedawna zauważyłam,że ma takie drobniutkie krostki,które widac tylko pod światło przy lini włosów,ale tylko po lewej stronie.Wydaje mi się,że to chyba nie ciemieniucha,bo miałaby chyba krostki na całej głowie.Wiecie może co to może być?

A tu jeszcze galeria mojej księżniczki
http://www.baybus.net/viewtopic.php?p=635145#635145

Pozdrawiam
glitter-candy_10_17_2007_08_04_35_13090.gif

glitter-bubble-gum_10_17_2007_08_09_26_52943.gif

reklama
Witam piątkowo. Dzieci śpią, zupa ugotowana to mam chwilę czasu dla Was ;-);-);-)

Aina - obniżenie ścian pochwy to częsta dolegliwość po porodzie siłami natury. Ćwiczenia, o których mówił twój doktor, to pewnie ćwiczenia Kegla, te same, które zaleca się w ciąży, żeby wzmocnić mięśnie pochwy i macicy. Można je wykonywać w każdym momencie, polegają na zaciskaniu mięśni krocza tak jakbyś chciała wstrzymać robienie siusiu (przepraszam za dość obrazowe sformułowanie:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:).

"DEFINICJA
Obniżenie przedniej i/lub tylnej ściany pochwy.

OBJAWY I PRZEBIEG
Obniżenie ścian pochwy jest jednym z objawów zaburzeń statyki narządu rodnego. Może pojawić się zarówno u kobiet w okresie około lub post menopauzalnym, jak również u kobiet młodych. U kobiet młodych obniżenie ścian pochwy najczęściej jest wynikiem uszkodzeń krocza powstałych w czasie porodu jak np. uszkodzenie mięśni podczas porodów zabiegowych (kleszcze, próżniociąg), szybkie porody lub też innych urazów. Urazy takie to najczęściej nadmierne rozciągnięcie bądź rozdarcie przepony miednicowej prowadzące do rozluźnienia więzadeł podtrzymujących wewnętrzne narządy płciowe. U kobiet starszych objaw ten może być wynikiem naturalnego starzenia się organizmu, podczas którego dochodzi do zmniejszenia napięcia mięśniowego, osłabienia tkanki łącznej i mięśniowej i innych zmian spowodowanych obniżaniem się poziomu estrogenów i zmianami zanikowymi narządu rodnego. Obniżenie ścian pochwy często współistnieje z obniżeniem macicy oraz trudnościami w trzymaniu moczu. Częściej pojawia się także zwiększone parcie na mocz, jak również częstomocz. Obniżenie nie jest objawem chorobowym jedynie może powodować dyskomfort w obrębie krocza.

WEZWIJ LEKARZA, GDY...
Obniżenie ścian pochwy może stwierdzić lekarz podczas rutynowego badania ginekologicznego. W przypadku dolegliwości ze strony układu moczowego warto skonsultować się z lekarzem ginekologiem w celu określenia, czy objawy te nie są spowodowane obniżeniem narządu rodnego. Nieznacznego stopnia obniżenie ścian pochwy nie wymaga leczenia operacyjnego, a jedynie stosowania specjalnych ćwiczeń.

LECZENIE DOMOWE
Stosowanie tzw. ćwiczeń Kegla polegających na kilkakrotnym w ciągu dnia naprzemiennym napinaniu i rozluźnianiu mięśni pośladków i krocza oraz inne ćwiczenia wzmacniające mięśnie dna miednicy pozwolą na znaczne ograniczenie ryzyka pojawienia się lub pogłębienia objawów obniżenia narządu rodnego."
Cytat pochodzi ze strony

Forum Ginekologiczne :: Ginekologia i Po�o�nictwo, Kobieta :: Grupa Medforum.pl

Carioca - no właśnie chyba zmienię ten lek osłonowy. Dzięki za info. A propos "tuszy" to mój małżonek też próbuje mi wmówić, że mu się podobam taka, jaką jestem. Oczywiście mu nie wierzę i marzę o powrocie do chociażby wagi sprzed ciąży.

Majandra - 80 cm to ja chciałabym mieć :-D:-D:-D

Gabids - jeśli poza tym spadkiem apetytu nic jej nie dolega (nie jest bardziej niż zwykle marudna, nie ma kataru, temperatury, nie kaszle) to raczej wszystko jest w porządku. Dzieci często mają fazy "obżarstwa" na przemian z fazami "spadku apetytu". Chociaż moja lekarka nigdy nie pozwalała zaszczepić Kuby, kiedy właśnie spadł mu apetyt. Obawiała się, że to początek jakiejś infekcji. I rzeczywiście, czasem miała racje. Ale zwykle w takich przypadkach przy braku apetytu Kuba był jednocześnie bardzo marudny.

:tak:hej grubaski dzieki wam chyba zmieni się moje nastawienie do siebie, bo to ja nieakceptuje swojego ciałka, mam coś wrodzaju depresji na tym punkcie, wiem że mam nadwagę (ze 100 w ciąży spadłam na 85), w pasie mam 100 w biodrach 112 i w cycach też 112, czyli mam kształt klepsydry:szok::-D:tak:, niby dobrze ale mogłoby być o 20cmm mniej:zawstydzona/y::zawstydzona/y:, najgrsze jest t że jedyną metodą na ukształtowanie mojej sylwetki jest jazda na rowerze ale mój B mi w tym nie pomaga, kapeć w rowerze no i za dnia nie mam z kim babli zostawić, moja mama ma rower stacjonarny już na nim nie jeździ (wiesza pranie:rofl2:) i B mógłby mi go przywieź ale mu się nie chce, mam skakankę ale nie mogę skakać jak jest szymek bo mi ją zabiera i używa jko tajnej liny:cool:, próbuje pilatesu ale różnie u mnie z gimnastyką raz 20 minut innym razem 5 a jeszcze innym gdzinka a tu trzeba systematyczności jak we wszystkim przy gubieniu wagi,
karmienie piersią w moim przypadku ma zgubne skutki bo nie chudnę o zgrozo za dbrze się odrzywiam:confused2: a myślałam że tak będzie łatwiej ale ja i jakaś dieta to nie idzie w parze, taki słaby charakter mam . Muszę chciaż do lutego spaść do takiech objętości żeby nosić rozmiar 44 i żebym mogła pwiedzieć że jest coś luźne (mam fajną krawcową za grosze t by mi potem poprzeszywała ubrania na mniejsze).
No i jeszcze ten apetyt na węglowodany, masakra ale wydaje mi się że jak odstawie te tabletki to się zmniejszy, i nie wiem czy można pić czerwoną herbatę jak się karmi, bo zieloną owszem ale czerwona mi bardziej smakuje, ale zaczne d zielnej

Ja ostatnio przeczytałam fajne zdanie gdzieś:
Czekolada czyni cię piękną bo czyni cię szczęśliwą :-D:-D:-D:-):-)
Ja nie mam pojecia ile waze bo nie mam jak tego sprawdzic ale widze ze mam jeszcze nadmiar tu i ówdzie, mieszcze sie we wszystkie ciuchy sprzed ciazy ale jakies takie sflaczale to cialo
Aina - zdaje sie ze Aneczka byla na solarium i jej pokarm zaniknal...

Aina blimka ma racje mialam masakre po solarce..nie dosc ze sie spalilam jak cholera to jeszcze pokarmu o maly figiel nie stracilam bo sie twarog zrobil w cyckach:szok: Jak juz teraz doszlam do formy to znow miewam chetki na sesje w solarium i tlumacze sobie tamten wypadek tym ze moze za dlugo siedzialam :sorry: w kazdym razie na tablicy w salonie bylo jak byk napisane w przeciwskazaniach 'ciaza,karmienie piersia' wiec cos w tym jest...slyszalam ze babki nakladaja sobie wilgotne,tetrowe pieluszki na piersi jako zimne oklady i tak sie opalaja...moze tak powinnam zrobic bo bardzo chcialabym isc wygrzac tylek ale jak sobie przypomne ta akcje to...:no: Aaa i witaj w klubie..ja tez Kegla mam cwiczyc tylko jakos o tym zapominam..lekarz powiedzial ze mam wiotkie tkanki i w przyszlosci nieunikne chyba plastyki pochwy...moja mama ma to samo.Jakos nie chce to wszystko wrocic do stanu sprzed..musze zaczac robic te cwiczenia bo to grozi zwykle zupelnym (przepraszam za niemedyczne wyrazenie' 'wypadnieciem' macicy tzn obsuwa sie ona tak ze 'wychodzi' z pochwy i trzeba ja podwiazywac:szok:

Pogoda piekna tylko szkoda ze w gorach nie mieszkam bo za pare minut bedzie jedna wielka chlapa...ide do marketu po pieluchy bo zostaly tylko 3 i chyba kupie na probe wiekszy rozmiar bo caly czas mala ma odciski na nozkach...chociaz to jej rozmiar z tego co pisza.

Aneczka kup na próbę heapy są takie małe opakwania jak już wcześniej debatowałyśmy one są dla okrąglejszych dzieci, b z większego rozmiaru to ci może kupka a nawet siuśki wyciekać :)
ja na solarium t byłąm gdzieś w 2000 roku ostatni raz jakś mnie nie ciągnie, bo straszny sknerus jestem jeśli chodzi o te sprawy szkoda mi kasy np na solarium, kosmetyczkę i fryzjera oszczędzam tu na maksa i np. znalazła fryzjera co obcina mnie i chłopaków w domku jak chcę i kiedy chcę za 21 zeta wszystkich.

No, Tygrysku, uraziłaś mnie śmiertelnie:-D:-D:-D. Ja też ważę obecnie 85 kg. Przed ciążą ważyłam 70 kg. I chociaż do tego chciałabym wrócić. Na razie jakoś nie mogę się wziąć za siebie, chociaż staram się nie przeginać ze słodyczami.

reklama
Cześć Mamusie wrześniowe. Fantastyczne sa te wasze pociechy...Takie śliczniutkie...
A ja chcialam Wam kogoś przedstawić, Mój 10 cm Tuptusek. Wielka radość nas ogarnęła jak zobaczyłam Małe sreduszko bijące...Jak na razie wszystko jest ok, chociaż pobolewa mnie brzuszek, a wraz z tym zaraz sie czerwona lampeczka zapala i strach sie pojawia, no ale staram się byc optymistką
A oto moje małe wielkie szczęście
maluszekkopiajf3.jpg

Pozdrawiam koleżanki i całuję małe stópki Waszych Kruszynek

Do góry