reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wszystko o karmieniu dziecka

Był u mnie właśnie pediatra i powiedział,że te bóle brzuszka są przez to,że małą zbyt płasko układam :szok: pozycja do spania w ciągu dnia ma być taka mniej więcej jak w foteliku samochodowym. Kąt nachylenia materacyka powinien wynosić 45stopni :szok: kurde,jestem w szoku..myślałam,że dla niemowląt nawet poduszeczki się nie kładzie.. Tak mnie przynajmniej wszyscy uczyli..
No i jak najczęściej mam Zuzię na brzuszku kłaść. Na krótko,ale często.

reklama
Pierwsze słyszę, Paula. Wszędzie piszą, że dziecko musi płasko leżeć, bo to najlepsze dla małego kręgosłupa.

ja też wcześniej o tym nie słyszałam,ale narazie mała grzecznie śpi od 4godzin,właśnie w takiej podwyższonej pozycji.. Może podziałało?

Mój śpi płasko i boli nie ma... zastanawiam się nad witaminą K - pisalam w wątku o wychowaniu bo tam też paula pisałaś.Która podaje w kroplach? Bo niektóre miały zalecenia od 8 dnia życia.

Mój maluch cały czas tak się pręży i wyrywa mi sutki - bo zawsze jak je to ma skurcze. budzi się tylko przez skurcze- myślę że gdyby nie te skurcze to by więcej spał. Ale robi kupki - zawsze jak mu daję herbatkę - a jak się pręży i płacze to próbuje puścić bąki. Też zupełnie nie wiem co z tym robić, ale chętnie spróbuję tej metody z podwyższonym materacem bo jak zaśnie na mnie to się nie pręży i śpi spokojnie- to może rzeczywiście coś w tym jest.

Był u mnie właśnie pediatra i powiedział,że te bóle brzuszka są przez to,że małą zbyt płasko układam :szok: pozycja do spania w ciągu dnia ma być taka mniej więcej jak w foteliku samochodowym. Kąt nachylenia materacyka powinien wynosić 45stopni :szok: kurde,jestem w szoku..myślałam,że dla niemowląt nawet poduszeczki się nie kładzie.. Tak mnie przynajmniej wszyscy uczyli..
No i jak najczęściej mam Zuzię na brzuszku kłaść. Na krótko,ale często.

paula a twoja Zuzia nie ma czasem refluxu? nie ulewa ci?
podobno wlasnie przez reflux tez dzieci sie strasznie mecza i podwyzszona pozycja jest dla nich dobra (na brzuszku tez) bo sie im nie cofa do przelylu tresc zoladka i nie pali. Ja sie mocno zastanawiam czy moja mala nie ma refluxu...
a zapomnialabym chyba znalazlam zloty srodek na sen dla mego dziecka...rozek :)
od 8 sie meczylam z nia nawet do mojego lozka ja wzielam i na boczku spobie spala ale bylam juz tak zmeczona ze zasypialam i balam sie ze mala spadnie albo ja przygniote. Wytaskalam rozek z czelusci pokoju i mala spi narazie od godzinki..Alleluja!

Kaja_10 ja podaje witamine K w takich kapsułkach - wyciska się z nich jedną porcję kropel VitaK się nazywa. podaje Małej od wczoraj bo mam napisane ze od 3 tygodnia zycia w wypisie ze szpitala....a dzisiaj położna mi powiedziała ze od 8 dnia isę podaje te witaminy !!! wrrryyyyy tyle ile lekarzy na świecie tyle róznych informacji ! zaczyna mnie już to drażnić bo skąd mam wiedzieć kto ma racje a kto nie?
tak samo z tym spaniem. jedni mówia niech dziecko śpi płasko, drudzy ze musi być uniesione. jedni mówią ze dziecko powinno spac w nosidełku bo tam jest ciasno i jest uniesione a drudzy mówią ze nie wolno kłaśc spać dziecka w nosidełku bo się kręgosłup krzywi ;]
i bądz tu człowieku mądry........

dzisiaj jak była położna to też kazała mi Amelcie jak najczęściej kłaść na brzuszku bo wtedy łatwiej odchodza gazy i lepiej kupke się małej bedzie robiło . Małej chyba przypasowała ta pozycja bo jak ją położyłam na brzuszku to mi tak 4 godziny prawie przespała ! oczywiście dziecko może spac w tej pozycji tylko w dzień i przy kimś dorosłym, zeby czasem sie nie przekreciło i noska sobie nie zatkało i nieszczęście gotowe....

Tysiolek nic się nie stało, że nie podawałaś... :-D Jest teorii bardzo wiele- oczywiście prawo mamy zdecydować czy i kiedy coś podawać - uczulam was tylko, że wiele dzieci ma po tych witaminach kolkę, żebyście nie szukały winy w tym co jecie lub cudach niewidach innych.

reklama
Hmm ja chyba nie dawałam Dominisiowi wit.K albo nie pamietam że to to było bo tam jakieś witaminy o nazwie zaczynające się na C dawałam no a Vigantol będe dawała na pewno ale to jak położna przyjdzie co powie ile bo Dominisiowi to po 1 kropli miałam dawać:tak:

Do góry