reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wszystko o karmieniu dziecka

witam się tu i ja :-)
ja odpukać z sutkami problemu nie mam, pokarmu tyle że wycieka a przy karmieniu zalewa młodego

Ale mam problem z młodym, bo płacze "kolkowo" w nocy. Ale w książkach mądrych piszą, że kolka to po 4 tygodniu życia.. A przecież on ma kilka dni dosłownie!! jem bardzo ostrożnie, zaczęłam już mocno eliminować z diety wszystko co podejrzane.. A pręży się i męczy okropnie... :(

reklama
dopajac powinno się,jeśli dziecko jest tylko na sztucznym
z naszych cyców leci na początku picie,więc dziecko się napije a potem jedzenie...najbardziej pożywne jest na koniec,dlatego powinno się opróżniać pierś
sztuczne mieszanki to tylko jedzenie a dziecko to taki mały człowiek...my oprócz jedzenia jeszcze pijemy,więc dziecko też chce oprócz jedzenia jeszcze się napić.Można podać ciepłą wodę.
Jeśli karmisz piersią i tylko dodajesz sztucznego nie musisz przepajać bo dziecko napije się z cycka na początku następnego karmienia.

Własnie wrócilam od pediatry i moja Agatka przybrała juz sporo... wazy 3760g, a 2 tygodnie temu miała 3040g:szok: 2 tygodnie i 720g:-)Chyba jej mamusine mleczko smakuje:tak:

ASIOWO super:-)ja i M też widzimy jak Alanek jest okrąglejszy juz taką fajniuchną drugą brode dostał:-)

Wiecie co jednego nie lubie np.teraz synek śpi a mi mleko się zbiera i jak jest duużo to wtedy aż tak cycuchy się ściągają(dziwne bolące uczucie)i mleko cieknie no i tego nie lubie co fajnie by było jakby już synek się obudził bo mi cycki wybuchną:blink:

patrysia-u mnie jest to samo-jak tylko malutka dłużej pośpi,to cyce mam jak donice :-) są twarde i trochę bolą. A przy karmieniu mała się cała tym mlekiem zalewa,bo nie nadąża z łykaniem :-pAle nie jestem taką sadystką,żeby dziecko ze snu na karmienie wybudzać :-) Czekam aż sama zgłodnieje i się przyssie :-)
No i Zuzia też się już drugiej brody doczekała :-D taka mała,a taka pulchna,no!

Ivi-moja Zuzka miała to samo kilka dni temu. Zadzwoniłam do pediatry i powiedział,że to nie mogą być kolki,bo za wcześnie :confused: Ja już jadłam samą bułkę i piłam wodę mineralną,a ona dalej się prężyła,stękała i płakała. Brzuszek miała twardy jak skała. No i (nie zapeszyć)-samo przeszło. W sumie to wczoraj napoiłam ją herbatką z kopru włoskiego Hipp,wypiła 60ml i całą noc ślicznie przespała. Może spróbuj? Ona jest od pierwszego tygodnia,ale jeśli boisz się małemu ją dać,to sama spróbuj ją wypić-dojdzie do synka z Twoim mlekiem;). A jeśli jest krytyczna sytuacja,to bez obaw daj małej Espumisan. Mi położna już w szpitalu mówiła,że można kilka kropelek od czasu do czasu dać,żeby dziecko się nie męczyło :tak:

Anetrix, morka dzięki wielkie za odpowiedź:tak: Sztuczne ostatni raz podałam mu w nocy około 3, od tamtej pory jedzie na moim i nawet raz mu się ulało więc wszystko idzie ku dobremu:-):-) dzięki raz jeszcze

A mój synek się dziś strasznie pręży - zaczęło się już o 5 w nocy. coś okropnego, próbuje zasnąć i tu nagle skurcz i tak cały dzień cierpi. Ja podaję około 60 ml dziennie herbatki na trawienie Hippa i jest dużo lepiej, kupki już robi ale bąków nie może puścić i jak juz puszcza to właśnie z wielkim bólem i płaczem:-( żal mi go strasznie i nie wiem co robić, caly czas siedzę i masuję aż mi ręce odpadają ale tylko tak trochę przesypia.

A czytam książkę Tracy Hogg - Język niemowląt" - ciekawa książka ale zaleca budzenie dzieci co 2,5 - 3 godziny i karmienie- i nie stosuję sie do tego bo żal mi budzić, zresztą mój śpi tylko maksymalnie dwa razy dziennie po 2 godziny. I nigdy nie udało mu się samodzielnie zasnąć w łóżeczku!! jest z tym coraz gorzej - w ogóle nie chce spać przed 23 godziną, nawet ze mną w łóżku- w sumie już się nauczył tego co najgorsze- usypia go tylko cyc!
No ale chciałam powiedzieć co się doczytałam o tych okresach wzrostu u dzieci - wtedy wiszą 24h na piersi:
"Należy pamiętać o tym, że noworodki odczuwają fizyczną potrzebę ssania około szesnastu godzin na dobę. Okres kiedy dziecko sprawia wrażenie, jakby chciało jeść przez cały dzień. Należy przypuszczać, że jest to objaw przyspieszonego wzrostu. W ciągu jednego dnia lub dwóch niemowlę potrzebuje większej ilości pożywienia niż zwykle. Skoki takie występują zwykle co 3-4 tygodnie. Obserwując uważnie dziecko, łatwo możemy zauważyć, że anomalia taka nie trwa dłużej niż 48 godzin, po czym apetyt niemowlaka wraca do normy."

dziewczyny powiedzcie mi czy ktoras z was po karmieniu odczuwa straszne zimno?? mi po skonczonym karmieniu robi sie okropnei zimno tak ze musze ubrac kolejne wartsyw.do tego ostatnio leci mi krew z noda praltycznie codziennie.czy to moze byc oznaka braku jakis witamin?

reklama
Ja mam pytanie zupełnie z innej beczki:
Jeżeli chodzi o mycie chłopców- czy odciągacie napletek??? bo mi mówią że nie odciąganie grozi nacięciem później,
a w szkole rodzenia i w poradnikach jest napisane że nie wolno tego robić!
no to jak jest??? wolno czy nie wolno? powinno się czy nie???

Beti - nie pomogę nie mam tego objawu, a krew leci mi z jednej dziurki co rano od połowy ciąży i tez nie wiem co to.

Do góry