reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wszystko o karmieniu dziecka

Kaju a wiesz ile kolka po wit.K moze trwac? do jakiego okresu ? moja mala dostala wit.K zaraz po urodzeniu w zastrzyku, mowili ze warto podac a ja nie wiedzialam a jak lekaz mowi ze warto to przeciez mama chce najlepiej dla swego dziecka no i sie zgodzilam...nie wiedzac o konsekwencjach...

reklama
Kaja,moja Zuzia nie dostała jeszcze wit.K. Dziś mi pediatra wypisał recepte, mam wykupić i podawać przez 100dni.
No ale jeszcze D nie wysłałam do apteki, więc to nie wina witaminy.

Sel,jeśli chodzi o refluks to sama nie wiem.. Chyba za wcześnie żeby to stwierdzić? Dziś mi pierwszy raz ulała.. ale to z przejedzenia, bo napoiłam ją herbatką z kopru, a później obczyściła mi 2 cyce :confused: i zwymiotowała. Jestem pewna że to z przejedzenia, bo ona zawsze 1 cyca zjada, a dziś po 1 marudziła,więc jej wepchnęłam drugiego na próbę. I nie pogardziła :dry:

ja sie zastanawiam czy moja mala nie ma refluksa...ulewa po kazdym posilku i to dosc sporo...nawet jak possie 5 min.jak to mozna sprawdzic?

no mój tak samo ulewa i ulewa nieraz po posiłku trzy razy muszę przebierać......ale podobno taka uroda. Z czasem ponoć przechodzi - tak ok. pół roku:szok::szok:

Sel - nie wiem. Z tym tak jak z każdą rzeczą - jest to wysoce indywidualne. Jedne dzieci nie mają kolek nigdy mimo, że karmione sztucznie, inne na mleku matki mają. Jedne są zdrowe jak ryby po szczepieniach a inne mają poważne powikłania. Tak samo z witaminami - jednym służą innym nie.

Nie wiem jak się sprawdza refluks ale jak powiecie o tym swoim lekarzom to zapewne znajda tysiąc badań i dwa tysiące leków na to. Ja ulewają? Chlustają w dal? Wowczas bym się martwiła.. jeśli ulewają mało może są przekarmiane, może nie nadażają trawić, może pozycja niedobra, może brzuszek coś uciska... może poobserwujcie.

Polecam
Dzieci są ważne

Z tymi bólami brzuszka to u nas sie męczyła niunia całkiem mocno, nie płakała tylko sie prężyła strasznie żeby bączka puścić i z kupą tez stękanie straszne - zaczęłam pić herbatkę z nasion kopru włoskiego (espumisan wlałam do dziubka, ale nie pomógł), przeczytałam żeby karmić bardziej w pionie (dzidzius ma NIE leżec na płasko, bo wtedy za dużo powietrza łyka) i nie dać mu płakać przed jedzeniem, bo wtedy sie nałyka za dużo powietrza i jeszcze od czasu do czasu ponosic go w pionie np. jak robi kupkę, albo na brzuszku niech poleży sobie trochę - zastosowałam i przeszło samo po paru dniach - a śpi dalej na płasko tak jak spała, a już się nie pręży tak okropnie:happy2:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Ja zaczęłam podawać herbatkę z kopru i położyłam małą w nocy na cebuszce ( podczytując radę pediatry Pauli :-) Sama bym chyba na to nie wpadła:baffled:) a przecież i dla dzidzioli jest ta podusia i fatycznie jest leciutko pod kątem :tak:
i było o niebo lepiej:tak: Mała wstaje co kilka godzin , nie prężyła się prawie wcale a jak już to zrobiła kupę:-) ale mam nadzieję że o nie jedniodniowa przemiana:happy2:

morka czyli podłożyć pod materac jakas książkę albo cuś jak się dziecko pręży tak? dobrze zrozumiałam?
bo moja własnie się budzi przez to prężenie. i zamiast spac spokojnie 3 godzinki to się pręzy bidulka i wybudza i stęka :(
rano jak tak stękała to ją wzięłłam i obróciłam na brzuszek i zasnęła slicznie i sie wypurtała przy okazji :tak:

Parę postów wcześniej Paula napisała żeby dziecka nie kłaść na płasko tylko pod kątem :tak:więc ja tego spróbowałam. Nie wiem co możesz podłożyć pod materacyk, ale możesz spróbować z książką:-)

reklama
ROXEN kupki Borysek robi dobre:tak:musztardówki jak najbardziej dobre kupki po mleczku z cycusia i mój takie ma a ta zielona z początku to była smółka którą synek wydalał;-)

Do góry