• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Ząbki

Fusik,
u nas tak samo, ewentualnie rączka szczoteczki "ląduje" w buźce i służy za gryzaczek:-)
Ja postanowilam przeczekać i cały czas daje jej te szczoteczkę - niech sie przyzwyczaja..... Myślę że to wazne, bo jak przez chwilke przestalismy jej dawać herbatkę z kubka z dzióbkiem to zapomniała jak sie go trzyma i uzywa, teraz tylko butla....

reklama
Martuś jeszcze bez ząbków, wydawało się że już jeden będzie a tu chała- czuć go pod palcem, ale wyjść nie ma zamiaru póki co. A ślina to czasem płynie potokami...

Jestem pod wrażeniem Wojtusiów- zębaczy :-)

Ja nie chcę zapeszać, ale tak jakby u nas się coś ruszyło. Wydaje mi się, że widać już białą kreseczkę w miejscu dolnej jedynki, ale trudno coś stwierdzić bo Oli za skarby nie chce dać sobie podejrzeć. Za to wszystko gryzie, łącznie ze smokiem. No i od kilku dni o dziwo lepiej śpi, Mniej się budzi w nocy, za to często przez sen jęczy tak jakby coś ją bolało. Oby wreszcie wyszły te zębole.

U nas akurat lubi szczoteczke i daje sobie myć - ostatnio nawet z pastą, a jak samgryzie - to też ząbkami włosie - jakby mył. A może wypróbujcie jeszcze na początek silikonową Canpola na palec?

A ja mam inny problem-strasznie zaczął mnie gryźć, cycki bolą, nie może zrozumieć że nie wolno i za każym razem ssanie rozpoczyna od ugryzienia...macie jakieś rady ? dodam że o ssaniu przez osłonkę nie ma mowy a zabieranie i moje protesty nie pomagają :( wrecz przeciwnie - bo jak zabiore to przeciez musi zaczac od poczatku - czyli ugryzieniem...

Potwierdzone. Olusia ząbkuje. Ślicznie idą nam na raz dwie dolne jedyneczki. Dziąsełka napuchnięte i widać już białe kreseczki. Pani doktor potwierdziła, że nawet w ciągu kilku dni mogą się całkiem przebić. No to gonimy Wojtków.

Olusiu gratulujemy nowych ząbków :-)

Baśka mój też tak kasował ale od paru dni stweirdził że jest już dorosły i cycka nie potrzebuje, więc mam z bańki :-D

Takie krzywe zębole udało nam się uwiecznić ;-)
img9814km9.jpg

Poza tym, byłam dzis reperować swoją szczenkę ;-) i zapytałam o przypadek koleżanki córki, która ma 16 miesięcy i ani jednego ząbka. Pani dr powiedziała, żeby dawać dużo twardych rzeczy do gryzienia, czyli np. marchewke, twarde jabłko, gryzaki, itp. Dziąsła muszą pracować. I dodala, że nie ma bezzębnych dzieci, więc ząbki wczesniej czy później wyjdą:-)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry