reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Zaczynamy staranka :)

Bobo test negatywny może okazać się pozytywny (np. gdy hCG wolno narasta). Chyba, że już sporo po terminie @ to wtedy rozumiem twoje odczucia.
Ja w tym cyklu postanowiłam testować dopiero po terminie @, a jak nie bedzie @ i 2 kresek to wtedy hCG

reklama
katt ja tez wczesniej nie testuje ,bo rozczarowanie i zamartwianie sie :(

bobo dobrej nocki

Ostatnia edycja:
Malami robiłam na własną rękę więc skorzystałam z pomocy wujka Google. Najczęściej podpowiadał by robić 7 dni po owu, i wynik <3 świadczy o braku owu. Ale pamiętaj jest wiele schematów wykonywania badań i może się okazać, że jeden lekarz zaleci tak a inny w innym terminie.

WIOLKA czuje sie od rana jak sarenka okolo poludnia jak mis zima i tak juz zostaje do wieczora.

SILENE WIOLKA macie takie same awatarki hi hi mozna sie pomylic bo ja kojarze was po awatarkach a najwiecej to zmienia Lorelain he he

a bo jak to prawdziwa kobieta zmienna jestem :-p

[UOTE=bobofrutek;8195564]losiczko niedobra ale mi ochoty na frytki zrobilas :wściekła/y: a u mnie dzis tesciowa watrobke serwuje bleeeeeeeeeee :-(
kurde zastanawiam sie nad tym mooim cyklem caly czas mam duzo sluzu tak jakby miala plodne no i @ nie ma wiec ja nie kumam juz tego wszystkiego :-(
biapl zycze tych dwoch kreseczek w niedziele :-)[/QUOTE]

jak nie będzie jutro @ to zrób testa ... może wcześniej nei wychodziły bo miałaś owu później niż sądziłaś :tak:

to kiedy najlepiej iść do ginekologa ?
Wiolka mam się udało w drugim cyklu starań głowa do góry :)

najleoiej w 7 tygodniu...ale żeby potwierdzic ciąże i zobaczyc cokolwiek to możesz isc w 5 ;-)

Róza, Wiolka dzięki
A powiedzcie jakieś witaminy oprócz kwasu foliowego mam brac?

ja biore prenatal complex... one są z imbirem i troche to pomoga przy mdłościach

Ilonka - wytrzymasz jeszcze troszke...najwazniejsze że dzidzia zdrowa, a jak taka wstydzioszka to i tak pewnie dziewczynka a za miesiąc to bedzie tylko formalność :tak:

dzoana - kurcze ja sie kompletnie na normach progestronu nie znam, ale nie załamuj się. Najważneijsze że przyczyna niepowodzeń prawdopodobnei wyłapana i pewnie wystarcza Ci tylko tabletki na podwyższenie progesteronu :tak:

dziękuję wam dziewczyny że tak cały dzien o mnie myślałyście!!!

Katt no tak ale mi zawsze kazali w srodku cyklu tak zeby akurat owu była i patrzyli na norme pozniej :)

lece tez do łózeczka ,padam na twarz bo od rana dopiero o 19 do domu weszłam,a pani kosmetyczka troche mnie wymęczyła :(

dobrej nocki

Lori no jakbysmy mogły zapomniec :)

Dzoana stąd właśnie problem z oznaczeniem progesteronu i lekarze mogą mieć swoje własne "wypracowane" schematy. Znalazłam coś takiego.
gfO8asQA92ptAAAAABJRU5ErkJggg==

Powyższy schemat jest bardzo uproszczony. W rzeczywistości istnieją poważne trudności w interpretacji wyników. Po pierwsze progesteron jest wydzielany w sposób pulsacyjny i jego stężenie we krwi zmienia się co kilka godzin nawet o 50 %. W związku z tym wynik pojedynczego badania w granicach 6-10 ng/ml nie wskazuje jednoznacznie na niewydolność ciałka żółtego, bo jest możliwe, że to dolny kres jego stężenia w danym dniu, a maximum jest dwa razy wyższe, czyli prawidłowe. Żeby badanie było rzetelne należałoby je powtórzyć trzykrotnie, co z reguły nie ma miejsca w praktyce. Minimum to sprawdzenie stężeń progesteronu w dwóch kolejnych cyklach (spotyka się w praktyce). Drugą trudność stanowią indywidualne różnice w reakcjach endometrium na progesteron. Poziom progesteronu nie odzwierciedla całkowicie stopnia przygotowania śluzówki macicy. W celu stwierdzenia niedoborów pod tym względem trzeba pobrać wycinek endometrium w ustalonym dniu drugiej fazy cyklu (tzn. wykonać biopsję). Ze względu na pewną inwazyjność zabiegu biopsja jest rzadko wykonywana w tym celu (przynajmniej w Polsce).

Nie wkleił się wykres
Progesteron
7-8 dz po owulacji >10ng/ml prawidłowa czynnośc ciałka żółtego
II faza cyklu < 3ng/ml brak owulacji
1ng/ml=3,18 nmol/l

Nie wkleił się wykres
Progesteron
7-8 dz po owulacji >10ng/ml prawidłowa czynnośc ciałka żółtego
II faza cyklu < 3ng/ml brak owulacji
1ng/ml=3,18 nmol/l
Widzę, że różnice są nawet w normach, bo to pewnie zależy od metody i jednostek. Zastanawiam się czy na wyniki nie miało wpływu to, że się denerwowałam tymi badaniami i przed pójściem bardzo kiepsko spałam. W rezultacie jak się obudziłam o 1.30 to do 4 nie zasnęłam i tylko wierciłam się z boku na bok. O 4 wstałam, bo stwierdziłam, że leżenie nie ma sensu, a na 7 poszłam na badania.
Niestety z mojego wykresu w tym cyklu też nie wieje optymizmem:wściekła/y: A do tej pory miałam takie ładne (przynajmniej na początku), był wyraźny skok (niestety później spaaaaadek), a ten cykl jest jakiś dziwaczny.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Ilonka ale ci ten maluszek rosnie jak na drozdzach :-)
Dzoana ja tez mialam bardzo wysoka prolaktyne ....45:tak:
i po tabletkach wszystko sie unormowalo az chyba do teraz bo robilam teraz badania i wyszla w normie:-)
Witaj KATT ten sam rocznik ...jak milo....a trafilas w najlepsze miejsce do wspierania sie :-)
Lorelain to super wiesci teraz juz mozesz odetchnac :tak:
Malami jestem kochana ....wlasnie jem pizze :-)

Do góry