Hej,
z zajęć dodatkowych osobiście polecam: wspomniany już basen (już dla paromiesięcznych maluszków), zajęcia kreatywki (
kreatywka.pl | Witamy - zajęcia muzyczno-rozwojowe dla dzieci z rodzicami, działają w wielu miastach w Polsce), musical babies (
Angielski dla dzieci, zajęcia dla dzieci, MusicalBabies - angielski głównie poprzez naukę piosenek). Wszystkie te zajęcia sprawdziliśmy na własnej skórze, z angielskiego zrezygnowaliśmy po zajęciach próbnych ze względu na koszty (głównie przez to, że trzeba było płacić za 3 misiące z góry), ale i tak było fajnie

Na basen chodziliśmy od 5 miesiąca, na kreatywkę kiedy Olek miał ponad 2 latka. Trochę szkoda, że wcześniej nie wiedziałam, że jest coś takiego, bo grupy wiekowe są już od 0 (do 4 lat). Pomijając już całe umuzykalnianie, to naprawdę super sprawa jeśli chodzi o umiejętności społeczne i współpracę w grupie. Myślę, że warto robić coś takiego już przed przedszkolem
Jeśli chodzi o grę nainstrumencie, to sama jestem pianistką i uczę z powodzeniem już pięciolatki

Istnieje też coś takiego jak szkoła Suzuki, gdzie dzieci uczą się gry na instrumencie już w wieku 2-3 lat. Niestety w Polsce nie ma wielu placówek, gdzie jest to możliwe, ale dla zainteresowanych podaję link:
Witaj w Centum Rozwoju Uzdolnień Metodą Suzuki. .
Poza tym warto też porozglądać się po osiedlowych klubach czy domach kultury - takie rzeczy nie są zwykle specjalnie reklamowane, więc trzeba szukać u źródła

Pozdrawiam!